Image 1
Image 2

Supermarketurile vor fi obligate să doneze mâncarea în prag de expirare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
la cumparaturi intr-un supermarket
la cumparaturi intr-un supermarket

Plenul Senatului a aprobat, miercuri, cu 60 de voturi ‘pentru’, 30 de voturi “mpotrivă” şi o abţinere, proiectul de Lege privind combaterea risipei alimentare.

“Se interzice tuturor agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinţă. Agenţii economici care operează în spaţii comerciale cu suprafeţe de peste 400 metri pătraţi, cu destinaţia de vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizaţie umanitară, înregistrată legal sau o asociaţie pentru protecţia animalelor, în vederea donării produselor aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate”, spune legea. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de 15.000 lei. Iniţiatorul spune că România risipeşte anual 5 milioane de tone de alimente.

Legea merge la Camera Deputatilor în calitate de cameră decizională.

5 comentarii

  1. Una dintre solutii ca alimentele sa nu expire este sa accesibilizeze preturile. Multe magazine, aproape toate, au preturi prea ridicate pentru buzunarul romanului de rand (90%). Chiar painea , laptele sau fructele au un pret nejustificat de mare. Acestea, impreuna cu pretul medicamentelor si veniturile mici numai sanatate nu aduc.

  2. anual 5 milioane de tone inseamna lunar vreo 400 de mii de tone, impartit la 40 de judete inseamna vreo 10000 de tone de alimente lunar pentru fiecare judet, per medie, iar daca punem ceva in plus pentru Bucuresti si scadem de la ceilalti….tot raman vreo 5-6000 de tone pentru SM? Prezatiti-va sa mancati, repede, mult, tot, deodata. Hepatita alimentara si pancreatita sunt acum tratabile. Un plus de bila pentru fiecare …pentru ca unii n-au bila. Desigur, fenomenul e astfel incurajat, si am putea in loc sa profitam ca avem un prim ministru preocupat de domeniu, sa infiintam niste city landuri pe langa marketuri. Poate mutam si CPC urile si azilele acolo…sa fie mai aproape de sursa. Spor !

  3. …sa speram ca vor fi incheiate multe contracte cu ong cu animale ….fiindca in cazul unor ong uri sau institutii care intretin copii, batrani, cantine sociale, etc, produsele aflate in prag de expirare fie sunt consumate toate odata fie…sunt aruncate. Io cred ca ar trebui dimpotriva sa ne ingrijim ca pe segmentul pietei de vanzare sa apara si alte categorii de magazine. E de inteles cau marketurile raman cu produsele in raft findca lucreaza cu cantitati imense unde o greseala de estimare de 5% lasa alimente nevandute. Ce vom face? Vom alimenta copiii cu produse expirate si refrigerate? De ce nu se lanseaza alte segmente de vanzare alimente pe lanturi de magazine de cartiere in locuri cu vad comercial…acelea nu rezista din cauza pretului si concurentei. Daca ar fi catalogate sau incadrate in alta categorie….poate…oricum, sa speram ca nu se vor indopa astia de pe la centrele de plasament cu produse expirate. Acelea trebuiesc depozitate, inchiriate la nivel de ong uri, institutii spatii de refrigerare pentru pastrare, platit curentu…sau mancate toate odata. Atunci o sa faca indigestie. In Animale ne este toata speranta in cazul acestei legi, fiindca necesitatea acesteia a aparut pe fondul unei economii in domeniul sagroalimentar cu un singur pilon : market . Da prostii nu inteleg ca avem nevoie de dezvoltare per ansamblu si nu de prostii de astea! Vrem sa vanam reduceri? uiuuiuuiiuuuuuiii

Lasă un răspuns

Connect with

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Politicienii pun presiune pe curs

Situația tot mai gravă în care se află bugetul de stat și încetinirea economică din trimestrul al treilea, la 0,4% faţă de precedentele trei luni, afectează performanța leului față de euro, BNR fiind nevoită să accepte o depreciere lentă a cursului, pe fondul ieșirilor de valută.