Image 1
Image 2

Supărarea lui Ciolacu pe lozinca “PSD, ciuma roșie”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A fi un bun lider de partid înseamnă, printre altele, să arunci câte o vorbă înțeleaptă în gura lumii și toată lumea să încerce să o deslușească.

Ca să prindă la public trebuie să aibă un mic grad de imbecilitate, dacă nu cumva și o mică tentă sexuală. Traian Băsescu a lansat înțeleapta axiomă: iarna nu-i ca vara. Adrian Năstase, când a fost vorba  să se facă un control la mica lui fermă de la Cârnu a zis că ar trebuie să-i numere și ouăle.

  Ba și Ion Iliescu a zis una bună: “Dar nu ne puneți sula-n coaste, domnule Coposu!” Se întâmpla în furtunosul an 1990. Era una dintre primele negocieri dintre grupul lui Ion Iliescu și liderii noilor partide, desigur de opoziție. De o parte a mesei se afla Ion Iliescu și Petre Roman, iar de alta Corneliu Coposu și alți vreo zece anti-feseniști. Printre ei se afla și Călin Popescu Tăriceanu.

Încă de pe atunci se lansase conceptul de “ciumă roșie”. Primul meu articol de după revoluție, publicat în Solstițiu, în 10 ianuarie 1990 se intitula chiar “Ciuma roșie”.

Mi-am amintit de aceste lucruri după ce am văzut că domnul Marcel Ciolacu este foarte supărat pe președintele Klaus Iohannis pentru că acesta a spus despre PSD că este “ciuma roșie”.

Acum, liderul PSD îi pretinde președintelui României să-și ceară scuze. Are sau nu vreo justificare supărarea domnului Ciolacu? Și de ce îi pretinde doar președintelui Iohannis să-și ceară scuze și nu tuturor celor care au vorbit, au scris, au scandat “PSD, ciuma roșie”?   

Desigur, toată lumea știe că sloganul acesta a fost folosit de naziști pentru a justifica lichidarea comuniștilor. La rândul lor, roșii au lansat un contra-slogan “ciuma brună”.

Se justifică aceste slogane? Atât regimurile comuniste cât și cele fasciste au fost mai devastatoare decât orice ciumă. Așadar, ciuma roșie se justifică pentru regimul comunist, dar nu se justifică pentru PSD.

PSD nu este o “ciumă” pentru că nu are puterea unui regim dictatorial, pentru că este un partid care funcționează după legi democratice într-un stat democratic.

În același timp trebuie să acceptăm că în anii 1990 partidul lui Ion Iliescu a moștenit întreaga structură de putere a fostului partid comunist. A preluat și bună parte din năravuri. FSN și-a dorit să fie o ciumă roșie mai mică. Indiferent cu s-a numit, PSD a avut o predispoziție spre autoritarism. A cochetat cu naționalismul și patrotismul înfocat.  Nu a fost străin de evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureș. Încă mai pariază pe patriotismul de paradă, dar este departe de a fi un partid nedemocratic.

Deci nu se poate pune semnul egal între PSD și ciuma roșie. De vină pentru slogan este și rima, pesede/ciuma roșie. De exemplu nu merge PLUS/ciuma roșie.

Dar să revenim la problema lui Marcel Ciolacu. Cum ar putea scăpa PSD de această etichetă? În bună parte, după multe epurări, a scăpat de eticheta de cel mai corupt partid. Adică a dat și la alții. Mai nou corupția a ajuns și la partidul care a lansat lozinca “PSD, ciuma roșie”. Este vorba despre USR și liderul său, Dan Barna, acuzat de niscaiva acte de corupție. #Reziștii au lansat lozinca ofensatoare, nu președintele Iohannis, căruia PSD îi pretinde să-și ceară scuze.

Lozincile vin și trec. PSD a fost catalogat cândva partid-stat și, în buna măsură, Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale pe spatele acelei lozinci. Așa cum Emil Constantinescu a câștigat în fața lui Ion Ilescu datorită întrebării “Domnule Iliescu, credeți în Dumnezeu?” Ar trebui să fim mândri că întrebarea cu pricina, care face în continuare istorie, a pornit de la Satu Mare. Ziarul Informația Zilei din 26 octombrie 1996 stă mărturie. Este și afișat pe holul redacției. Candidatul Emil Constantinescu ne-a furat întrebarea. Ar fi trebuit s-o înregistrăm la OSIM și să-l dăm în judecată pe președintele Emil Constantinescu?

Nu știu dacă Marcel Ciolacu a pus problema lozincii “PSD, ciuma roșie” la modul serios. A zis și el ceva ca să avem noi ce scrie. 

PNL la guvernare, dar nu la putere

PNL traversează una dintre cele mai dificile perioade după revenirea lui în viața politică, în urma căderii regimului Ceaușescu, în anul 1989. Cooptat în CDR, la insistențele lui Corneliu Coposu, după o tentativă de colaborare cu partidul lui Ion Iliescu, prin intermediul lui Theodor Stolojan, PNL ajunge la guvernare după alegerile din 1996.

Sigla Informatia Zilei

Martiri fără voie

Asculta acest articol Oraş destul de neînsemnat în primele zile ale revoltelor din decembrie 1989, fără victime locale, fără incidente,

Parlamentul European și Inteligența Artificială

Creșterea explozivă a populismului, mai degrabă de dreapta decât de stânga, este alimentată de neputința guvernelor de a găsi o rezolvare a complexelor probleme apărute în mod neașteptat, pandemie, război, criza resurselor.