Image 1
Image 2

Sunteţi PRO sau CONTRA graţiere şi amnistie?

dreptate-tribunal-justitie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
dreptate-tribunal-justitie
dreptate-tribunal-justitie

Mii de persoane au ieşit în Capitală şi în marile oraşe din ţară. Oamenii au protestat faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă elaborate de Guvern privind graţierea unor pedepse şi modificarea codurilor penale.

După cum am mai scris preşedintele Klaus Iohannis a prezidat şedinţa de guvern de miercuri, 18 ianuarie şi astfel a reuşit să încurce planurile majorităţii PSD-ALDE, deşi premierul Grindeanu susţine că nu intenţiona să pună pe ordinea de zile cele două OUG-uri. Asta în condiţiile în care la începutul şedinţei de guvern ordinea de zi nu era publică, iar proiectul OUG privind graţierea prevede că “dispoziţiile se aplică numai faptelor comise până la data de 18 ianuarie 2017”. Aceste două aspecte vin să-l contrazică pe premier.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România solicită Guvernului Grindeanu să nu adopte nici o ordonanţă de urgenţă care să vizeze activitatea judecătorilor fără ca aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică şi fără să fi fost transmisă spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general, CSM şi procurorul şef DNA susţin că nu se justifică urgenţa promovării acestor acte normative printr-o ordonanţă a Guvernului, cu atât mai mult cu cât nu au fost în prealabil consultate într-o manieră transparentă entităţile implicate în aplicarea lor.

Mii de persoane  au protestat faţă de proiectele de OUG elaborate de guvernul Grindeanu

Mii de persoane au ieşit miercuri seara în Piaţa Universităţii de unde au pornit în marş spre Guvern, unde au cerut demisia Executivului Grindeanu şi au scandat lozinci precum: “Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, “Jos, Tăriceanu”, Luptă, DNA, “Hoţii, hoţii, hoţii”. Oamenii au ieşit în număr mare şi în Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Timişoara, Iaşi. 

După vizita neanunţată a preşedintelui Klausi Iohannis la Guvern, Ministerul Justiţiei a publicat pe site proiectul de ordonanţă pentru graţierea unor persoane.

Potrivit proiectului de OUG se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de intanţele de judecată, dar şi pedepsele cu suspendare cu excepţia recidiviştilor şi a celor care au săvârşit infracţiuni cu violenţă, infracţiuni la viaţa sexuală.

Se graţiază cu jumătate pedepsele aplicate celor care au peste 60 de ani, femeilor gravide şi celor care au în întreţinere minori în vârstă de până la 5 ani, indiferent de infracţiunea pentru care au fost condamnaţi. Graţierea este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

Graţierea nu este condiţionată de plata despăgubirilor în cazul persoanelor peste 60 de ani, a celor care au în întreţinere un minor sub 5 ani, ori în cazul gravidelor. 

În nota de fundamentare urgenţa este motivată de supraaglomerarea penitenciarelor. Cu toate acestea se graţiează şi pedepsele cu suspendare.

Judecătorii cer executivului să nu adopte nici o ordonanţă fără avizul CSM

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România solicită Guvernului Grindeanu să nu adopte nici o ordonanţă de urgenţă care să vizeze activitatea judecătorilor fără ca aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică şi fără să fi fost transmisă spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii.

“UNJR atrage atenţia Guvernului Grindeanu că adoptarea în secret a unei ordonanţe de urgenţă ce priveşte activitatea autoritaţii judecătoreşti ar constitui un derapaj constituţional extrem de grav.

O asemenea practică ar ignora cu desăvârşire CSM-ul, adică instituţia abilitată să analizeze, în condiţiile avizului consultativ, atât conţinutul actului normativ, cât şi consecinţele adoptării sale.

Ca atare, UNJR solicită Guvernului Grindeanu să pună în dezbatere publică orice proiect de act normativ şi să solicite avizul Consiliului Superior al Magistraturii, atunci când actul normativ în cauză priveşte activitatea autorităţii judecătoreşti.” se arată într-un comunicat de presă al UNJR.

Limita pedepselor vizate de graţiere este prea mare avertizează Parchetul general

Procurorii apreciază că limita pedepselor graţiate este prea mare şi că nu se justifică urgenţa cu atât mai mult cu cât nu au fost în prealabil consultate într-o manieră transparentă entităţile implicate în aplicarea lor.

De asemenea Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atrage atenţia că printre infracţiunile vizate se regăsesc fapte cu un grad ridicat de pericol social cum ar fi evaziunea fiscală în forma cea mai gravă. 

“Cu privire la modificările privind graţierea, subliniem că vor fi graţiate în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, această limită fiind prea mare, având în vedere că prin dispoziţiile noului Cod penal oricum limitele de pedeapsă ale majorităţii infracţiunilor au fost mult diminuate (de exemplu, în cazul infracţiunii de furt calificat, limita maximă a fost redusă de la 15 ani de închisoare la 7 ani închisoare).

Printre infracţiunile vizate de proiectul de graţiere se regăsesc infracţiuni cu un grad ridicat de pericol social cum ar fi evaziunea fiscală în forma cea mai gravă (prevăzută de dispoziţiile art. 9 din Legea 241 din 2005) sau abuzul în serviciu sub toate formele sale, precum şi infracţiunile asimilate celor de corupţie.

De asemenea, prin proiectul de lege ar urma să fie graţiate şi infracţiuni precum uciderea din culpă sau vătămarea corporală din culpă, ceea ce ar implica nesocotirea vieţii ca valoare socială fundamentală.

Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl constituie cauza denumită generic Colectiv.

Având în vedere prevederile constituţionale, precum şi dimensiunea consecinţelor adoptării acestor reglementări, apreciem că nu se justifică urgenţa promovării acestor acte normative printr-o ordonanţă a Guvernului, cu atât mai mult cu cât nu au fost în prealabil consultate într-o manieră transparentă entităţile implicate în aplicarea lor.” se arată într-un comunicat de presă al Parchetului general.

DNA: sunt excluse de la graţiere doar cele mai simple forme de evaziune

Şi DNA a reacţionat printr-un comunicat de presă arătând că “între infracţiunile graţiate se regăsesc abuzul în serviciu (sub toate formele sale) şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie.

În cazul evaziunii fiscale, sunt excluse de la graţiere doar cele mai simple forme de evaziune. Cele cu adevărat grave (art. 9 din L. 241/2005) sunt graţiate în totalitate, ceea ce va avea un efect negativ pentru investigarea faptelor de corupţie, pentru că multe persoane cercetate pentru infracţiuni de evaziune fiscală recunosc că banii erau, de fapt, pentru o mită.

Dacă aceste persoane ştiu că nu vor mai fi trase la răspundere pentru evaziune fiscală, nu au nici un motiv să denunţe mita.

Toate persoanele condamnate care au peste 60 de ani sau un copil mai mic de 5 ani în întreţinere vor fi graţiate pentru jumătate de pedeapsă, indiferent de gravitatea faptei săvârşite (lista infracţiunilor excluse de la graţiere priveşte doar graţierea totală, nu şi graţierea a jumătate din pedeapsă).”

Liviu Dragnea şi Dan Voiculescu se numără printre beneficiarii OUG privind graţierea

Guvernul Grindeanu a pregătit o ordonanţă de urgenţă de modificare a codurilor penale. Precizăm faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, se numără printre beneficiarii ambelor ordonanţe de urgenţă.

Proiectul de graţiere prevede că se graţiează în întregime pedepsele de până la 5 ani, indiferent de modalitatea de executare.

Aşadar, aşa cum am arătat mai sus sunt vizate şi pedepsele cu suspendare. Dragnea a fost condamnat la doi ani cu suspendare, cu un termen de încercare de 4 ani. Prin această graţiere, nu mai există riscul ca, dacă primeşte o pedeapsă în dosarul aflat pe rolul instanţei, să se cumuleze cu prima condamnare.

Dar proiectul de modificarea  codurilor penale dezincriminează parţial abuzul în serviciu, astfel liderul PSD scapă şi de această acuzaţie. Astfel, la cel de-al doilea dosar ar rămâne doar instigarea la fals.

Un alt beneficiar al graţierii ar fi Dan Voiculescu. Astfel, OUG privind graţierea îi reduce la jumătate pedeapsa, iar deoarece are peste 60 de ani graţierea nu este condiţionată de plata într-un an de la eliberare a despăgubirilor din dosar.

Aşadar potrivit proiectului OUG privind graţierea pot scăpa de jumătate de pedeapsă criminalii, violatorii, tâlharii, persoanele care au comis fapte de corupţie dacă au peste 60 de ani, au în întreţinere un copil minor sub 5 ani, suferă de boli incurabile, dar şi femeile însărcinate.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=266]

15 comentarii

  1. In ziua în care Dragnea a avut termen în dosarul penal pentru instigare la abuz în servici și altele Guvernul Dragnea i-a făcut cadou, în disprețul total al opozițiilor la această măsură, dezincriminarea infracțiunii pentru care el și fosta soție sint trimisi in judecată. La fel și OG grațierii adoptat noaptea cu foarte mici șl neesențiale modificări. Rervoltător…MIZERIE morală…

  2. Problema se pune altfel, sînteţi de acord ca un condamnat pentru acte de corupţie , pentru viol, omor , proxenetism infracţiunii contra siguranţei naţionale, e.t.c să li se înjumătăţească pedeapsa numai pentru că au 60 de ani şi din 20 de ani să rămînă cu 10 sau cu 5 din 10 ani sau cu 3,5 din 7 ani. De ce trebuiesc graţiaţi cei cu executarea închisorii cu suspendare care nu se înghesuie prin peniteciare ?
    Sînt ordonanţe extrem de transparente… în sensul interesului vădişi nu era prioritatea guvernului.
    Au şi început, taxa de mediu a fost defiinţată, trăiască noua taxă care se discută şi se va achita de toţi proprietarii de maşini, fie în preţul benzinei sau sub o altă formă.Deja se lucrează la acest nou bir. Vor creşte toate preţurile, la fel cum majorarea salariului minim se va regăsi în preţuri şi ce va mai urma.
    Reduc bugetele importante şi au majorat numărul miniştrilor ca să ajungă tuturor. Avem guvernul cel mai numeros din Europa, pe lîngă miniştrii noi personalul angajat la ministerelor noi.
    Cît priveşte majorarea pensiilor în folosul celor mai săraci, o ipocrizie, pensiile de pînă la 1100 lei şi care oricum nu plăteau CAS şi impozit beneficiază doar de majorarea anuală de cc 5,2 %, dor pensiile mari simt majorările prin scutirea de la plata CAS şi ridicarea plafonului la 2000 lei pentru impozitare. Dispariţia restului taxelor, temă de campanie, puţin importanta pentru că puţini au avut nevoie de acele taxe şi nu erau mari.

  3. Deci e clar nenorocitilor… voi ati manipulat rezulaltatul, altfel nu ati fi cenzurat un comentariu de ieri fara injurii, fara atacuri la persoana, on topic si conforme cu niste reguli de bun simt.

    Comentatriul de azi nu la mei contine (regulile de bun simt) pentru ca niste oameni care cenzureaza comentarii, manipuleaza au parasit teritoriul bunului simt.

  4. Refuz sa cred ca orasul meu natal este pentru gratiere si amnisitie (cum a fost pusa intrebarea, si cum a fost propusa de guvern).
    Refuz sa cred ca cineva dezinteresat, poate sa fie atat de spalat pe creier incat sa fie de acord cu aceste legi.
    Refuz sa cred ca 62% dintre satmareni au rude/ prieteni/ cunoscuti infractori sau sunt ei insisi certati cu legea.
    Prin urmare cred ca acest sondaj este manipulat intr-un fel sau altul, poate direct la sursa (IZ) sau poate cineva a votat de pe multe, multe terminale.
    Oricum, in caz ca se adopta aceste legi/ OG-uri urmatorul pas ar putea fi desfintarea justitiei si a politiei, ce rost are sa platesti niste oameni care muncesc pentru ceva fara rezultat.

  5. In primul rand cetatenii ar trebuie sa stie care este diferenta intre GRATIERE si AMNISTIE.
    Gratierea este un act de iertare partiala sau totala a unei pedepse.La gratiere ,efectul este doar pentru reducerea anilor in executie ,CELALALTE OBLIGATII STABILITE DE JUSTITIE FATA DE TERTI RAMAN IN EXECUTIE.DIFERENTA DE ANI GRATIATA SE CUMULEAZA ,DACA INFRACTORUL RECIDIVEAZA.
    La AMNISTIE, INFRACTORII SAU INCULPATII care intra sub incidenta ordonantei-DEVIN ,,NOI NASCUTI” NU MAI AU NICIO OBLIGATIE FATA DE NIMENI SI NIMIC.CURATI BEC…
    Ei ce ziceti…stati la caldurica si cu mana intinsa ce???

  6. pentru citiva politicieni care ar scapa si ei, ca si ei sunt oameni, de ce sa nu se dea gratiere la multi care stau ca animalele in puscarii si poate multi nevinovati.
    sa se dea gratiere iar apoi daca fac infractiuni sa li se dubleze pedepsele

  7. Ce tot o dam cu lipsa spatiului din penitenciare cand realitatea este alta… Iata sfatul meu, ca sa nu ajungem la doua tabere de manifestanti in strada si de acolo la conflicte sociale imense, nu va mai agitati degeaba cu mobilizari in strada, ca de partea cealalta masele sunt formate din rude, neamuri, prieteni care au cel putin cateun caz de abuz al justitiei, iar aia ca sa scape de puscarie(mai ales cei nevinovati) vor iesi la randul lor in strada si vor sari la bataie… De aceea sunt majoritari si a iesit PSD-ul; Nu tin cu ei, dar asa se intampla intr-o tara in care preventia a fost nula, iar justitia a devenit eficienta dintr-odata, are puteri nelimitate si nu raspunde pt abuzurile pe care le fac magistratii. Retineti, va rog: 1. Printre cei acuzati/condamnati exista persoane care daca justitia nu ar fi stat degaba de 20 de ani(pe salarii babane) nu ar fi savarsit acele fapte de care sunt acuzati(multi dintre infractori au fost poate bine intentionati candva, dar i-au stricat colegii in lipsa actiunilor justitiei de pana acum) si 2. Recunoasteti ca magistratii au acuzat/condamnat adesea pe autodenunturi/declaratii, fara alte probe, persoane despre care banuiau ei ca sunt vinovati. Si atunci de ce sa nu pornim acum de la un punct zero, iar dupa ce vom avea o lege a raspunderii tuturor categoriilor profesionale, fara exceptii…cine va gresi pe viitor sa plateasca cu varf si indesat. Nu intelegem ca si in justitie au fost si sunt reprezentanti din acealasi aluat ca si cei din alte institutii ale tarii, inclusiv cele politice, deci in lipsa fricii ca platesc la randul lor penal sau civil, au facut multe abuzuri. Ati vazut vreun magistrat sa plateasca pagubele platite de Romania in urma sentintelor de la Cedo…?!

  8. Sunteti intregi la cap ? . Vreti gratiere pt. infractori si violatori care oricum nu primesc pedepse suficient de mari pt. faptele comise !. Credeti ca acestia s-au schimbat in bine ?,…, pe dracu !, in scurt timp vor ajunge inapoi dupa ce mai comit niste violuri si infractiuni. Pe astia trebe dus la munca grea ca pe vremuri la cai ferate si in mine nu gratiate sau tinute gratis din banii publici iar recidivistii ar merita sa fie condamnati la moarte sau pe viata ca si in SUA si dusi la munca silita.

Lasă un răspuns

Care sunt şansele ca efervescenţa din jurul Bitcoin să continue?

Care sunt şansele ca efervescenţa din jurul Bitcoin să continue?

Cu o crestere semnificativă și o atenție sporită, îngrijorările cu privire la corecții de preț și riscurile reglementărilor restricționatoare rămân în prim-plan.
După o perioadă de stagnare, Bitcoin a cunoscut o revenire puternică, alimentată de entuziasm pentru investiții noi, îngrijorările geopolitice și așteptările legate de politicile de dobânzi.