Image 1
Image 2

Sunteți de acord cu “taxa pe lăcomie”?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul a hotărât prin Ordonanță să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

“Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală. Taxa se stabileşte pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 şi la 6 luni, atunci când este depăşită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă”, a explicat Teodorovici în decembrie, precizând că impactul acestei măsuri poate fi undeva la trei miliarde lei sau poate fi zero, dacă băncile decid ca ROBOR să fie până la plafonul de referinţă, de 1,5%.

Astfel, conform datelor prezentate de ministrul Finanţelor, pentru ROBOR la 3 şi 6 luni între 1,51 şi 1,7% taxa va fi de 0,2%, pentru ROBOR între 1,71 şi 2,5% de 0,4%, ROBOR între 2,51 şi 3% de 0,6%, iar dacă media trimestrială a ROBOR depăşeşte cu mai mult de 2% pragul de referinţă taxa va fi de 0,9% şi se majorează progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5%.

Teodorovici a afirmat că este pe deplin argumentat ca această taxă să fie numită “taxă pe lăcomie”, ea fiind menită să protejeze interesele cetăţenilor români, şi a subliniat că băncile preferă să cumpere titluri de stat.

PNL va sesiza Comisia Europeană cu privire la ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern care prevede introducerea unor măsuri fiscale, printre care şi “taxa pe lăcomie” pentru bănci, au declarat surse politice.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=336]

1 comentariu

  1. Pt. banii depusi la banci, bancille platesc titularului o dobanda de pana la max. 3% pt. suma depusa !. In schimb , cand dau credite, bancile percep o dobanda de peste 15% !. Salariile sefilor bancilor este cu mult peste salariul presedintelui tarii !!! ( au din ce ,…, nu ? ). Pt. toti cei care NU sunt de acord cu taxa pe lacomie le doresc sa dea bunul Dumnezeu sa fie nevoiti sa apeleze la banci pt. credite ca sa simta pe buzunarul lor aceasta lacomie al bancilor !. Aceasta taxa pe lacomie este una bine venita, se practica si in Ungaria.

Lasă un răspuns

Connect with

[poll id="6"]

Asculta acest articol În mediul online a apărut zilele trecute o petiţie semnată de peste 13.000 de persoane. Petiţia îşi