Image 1
Image 2

Sunteți de acord cu modul în care a modificat Guvernul Codurile penale?

Guvern-Grindeanu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Guvern-Grindeanu
Guvern-Grindeanu

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara, 31 ianuarie, un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial în 1 februarie la ora 1.25. Aceasta aduce modificări legate de abuzul în serviciu şi pedepsele aplicate. Prevederile au intrat în vigoare odată cu publicarea Ordonanţei, cu excepţia articolului 1 care va fi valabil în 10 zile.

Iohannis vorbește în numele magistraților

Justiţia din România este independentă şi magistraţii sunt “indignaţi” de felul în care guvernul a tratat modificarea Codurilor penale, fiind vorba de un conflict “evident”, în care CCR are “libertatea” chiar să anuleze acest act normativ, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

“Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care guvernul a a tratat acestă chestiune foarte sensibilă, modifcând Codul noaptea, fără aviz. Acest conflict este evident. Este important în primul rând să vedem că există acest conflict, să fie sesizată CCR, iar CCR are libertatea să ia decizia chiar şi să anuleze acest act normativ”, a comentat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa CSM.

Intrebat dacă ordonanţele date de guvern sunt cu dedicaţie, preşedintele a răspuns: “Nu vreau să intru în astfel de detalii. Au fost multe luări de poziţie şi multă lume a spus cu punct şi virgulă că sunt acte normative cu dedicaţie, au fost vehiculate nume, însă nu aceasta este problema. Problema este că, în acest fel, cum a procedat guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept, or România este şi vrea să rămână un stat de drept. Dacă guvernul nu înţelege acest lucru, atunci se vor face paşii prevăzuţi de consituţie. Eu nu am abandonat absolut deloc ideea că România este şi rămâne un stat de drept. Pentru asta sunt preşedinte şi pentru asta fac acţiunile pe care le voi face în continuare”.

Iohannis invocă un precedent după discuția cu Ciorbea

Preşedintele Klaus Iohannis a fost miercuri, la ora 12.00, la Avocatul Poporului, pentru a discuta despre ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după discuţia cu Victor Ciorbea, că Avocatul Poporului poate sesiza CCR chiar dacă unele articole din ordonanţa de Urgenţă nu au intrat în vigoare şi speră că acest demers îl va face zilele următoare. “I-am explicat de ce după părerea mea trebuie să sesizeze CCR în principal pe lipsă de motive de urgenţă, dar şi motive de fond. S-a vehiculat că Avocatul Poporului nu poate interveni pentru că anumite articole nu intră în vigoare. Împreună cu juriştii am căutat documente şi am găsit, există un precedent din octombrie 2013, când Avocatul Poporului de la acea vreme a atacat ordonanţa de insolvenţă pe 9 octombrie cu toate că ea a fost dată cu intare în vigoare cu 25 octombrie, iar CCR a decis că este corectă sesizarea, deci se poate fără probleme”, a declarat Klaus Iohannis, după discuţiile cu Avocatul Poporului.

Judecătoarea Baltag: E de netolerat prezența lui Iohannis la CSM

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a reacționat după ce la CSM a avut loc o ședință prezidată de Klaus Iohannis unde s-a decis, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curții Constituționale pentru a se constata existența unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

“Politica penală a unui stat nu o redactează magistrații. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocația constituțională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu se poate interfera in activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict de atributul lor.

Am speranța că justiția nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care și le dau unii sau alții dintre actorii politici. (…)

Ce ar trebui să ne îngrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au încercat să ne dea lecții, să ne îndrume, potrivit viziunilor lor: se întâmplă acest lucru și în ultimul timp. Ce nu știu aceste persoane este că justiția a existat dintotdeauna, indiferent de orânduire, de puterea celor indreptățiți să surprindă sau nu o realitate legislativă care uneori se intersectează și cu nevoia de schimbare a societății.

(…) Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteți să devină Consiliul o scenă politică! Nu acesta este rolul nostru! Prezența intempestivă a președintelui țării la ședința de astăzi a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiției. Vă rog să nu mai îngăduiți alte lecții, de principii, așa cum în mod penibil s-a întâmplat în ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017″, a scris judecătorul Gabriela Baltag.

Iohannis i-a scris lui Grindeanu

Președintele Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri o scrisoare premierului Grindeanu prin care îi cere să abroge ordonanața privind modificarea Codurilor

“(…)Luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanță de urgență le produce asupra funcţionării statului de drept şi, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupţiei şi asigurării integrității funcției publice. Vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, a transmis Iohannis.

Senatul a respins procedura de urgenţă

Plenul Senatului a respins miercuri procedura de urgenţă solicitată de Guvern pentru ordonanţa de modificare a Codurilor Penale şi proiectul de lege privind graţierea, astfel că proiectele vor primi raport până pe 21 februarie

Senatorul PSD Şerban Nicolae a anunţat în plenul Senatului propunerea Biroului Permanent de a respinge procedura de urgenţă solicitată de Guvern. Potrivit deciziei BP, proiectele vor primi avizele până pe data de 14 februarie, urmând ca până pe data de 21 februarie să fie întocmit raportul.

Iohannis: Votul nu e un cec în alb

Klaus Iohannis a transmis marţi, printr-un mesaj pe Facebook că statul de drept a primit ”o lovitură puternică” de la ”adversarii justiţiei”, misiunea sa fiind aceea de a-l restabili.

PNL cerea oficial revocarea lui Ciorbea

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că PNL a depus în Birourile permanente reunite solicitarea pentru revocarea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, afirmând că acesta a preferat să se comporte ca o instituţie în subordinea PSD.

PNL și USR au depus moțiunea de cenzură

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a declarat miercuri că pârghia alegerilor anticipate este la guvern, nu la partidele de opoziţie, afirmând că s-ar ajunge mai repede la alegeri anticipate dacă Executivul ar demisiona, decât dacă acest demers ar fi făcut de parlamentari.

În încercarea de a forța căderea Guvernului, PNL și USR au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

PNL și USR îi solicită premierului, în moțiunea de cenzură intitulată “Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”, să-și asume “eroarea” de a adopta ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale și a proiectului de lege privind grațierea și să demisioneze.

PMP se alătură demersului PNL-USR

Deputații PMP au semnat moțiunea de cenzură anunțată de PNL și USR, urmând ca semnăturile să fie strânse și de la senatori, a anunțat, miercuri, președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.

”Evident că vom discuta nu doar cu cei de la UDMR, vom discuta şi cu colegi de la PSD, din ALDE, oameni de bună credinţă, oameni care vor un regim egal al oamenilor politici cu cetăţenii simpli din această ţară şi, de asemenea, parlamentari care nu doresc salvarea corupţilor prin legi date în Parlament pentru ei”, a afirmat Turcan, întrebată dacă va purta discuţii cu UDMR în vederea susţinerii moţiunii de cenzură.

Vă rugăm să răspundeți la următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=267]

2 comentarii

  1. AlOOO!!! ofiter acoperit cu numele I.Z. iti este rusine de nume porcule dar te intrebam <<<< cand guvernul periceneanului,, de trista amintire a modificat cu prina infinite articole de legi nu ai scris nimic ??? da !!!! deci imediat sa te lasi de presa dute cu porcii la pascut ca imediat se deschide sezonul!!!!!!!!!!

  2. Guvernul foarte bine a facut ca a modificat Codurile penale !. Nu este acceptabil sa ridici pe cineva de acasa si sa-l bagi la parnaie numai in baza unui denunt ( fabricat sau rau intentionat iar denuntatorul sa scape nepedepsit) sau numai pe baza de “suspiciuni rezonabile” fara probe sau dovezi concludente ca in baza acestor metode oricine si oricand poate suferi un abuz grosolan din partea celor in cauza fara sa aiba vreo vina !. Daca nu a fost ar trebui introdusa si raspunderea judecatorilor si magistratilor pt. deciziile luate sau date atat material cat si profesional asa, ca sa raspunda si ei si sa suporte consecintele unor decizii eronate date prin care prejudiciaza pe altii.

Lasă un răspuns

Connect with