00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 02.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 03.15 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 04.30 Ne cheamă natura 05.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 10.00 Tabără de creaţie la Ocoliş 10.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Street Music Festival – la Satu Mare. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 15.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 16.45 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 19.07.2019

Sunteţi de acord cu modul în care a modificat Guvernul Codurile penale?

Scris de I. Z., 02 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Guvern-Grindeanu

Guvern-Grindeanu

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara, 31 ianuarie, un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial în 1 februarie la ora 1.25. Aceasta aduce modificări legate de abuzul în serviciu şi pedepsele aplicate. Prevederile au intrat în vigoare odată cu publicarea Ordonanţei, cu excepţia articolului 1 care va fi valabil în 10 zile.

Iohannis vorbeşte în numele magistraţilor

Justiţia din România este independentă şi magistraţii sunt „indignaţi” de felul în care guvernul a tratat modificarea Codurilor penale, fiind vorba de un conflict „evident”, în care CCR are „libertatea” chiar să anuleze acest act normativ, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

„Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care guvernul a a tratat acestă chestiune foarte sensibilă, modifcând Codul noaptea, fără aviz. Acest conflict este evident. Este important în primul rând să vedem că există acest conflict, să fie sesizată CCR, iar CCR are libertatea să ia decizia chiar şi să anuleze acest act normativ”, a comentat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa CSM.

Intrebat dacă ordonanţele date de guvern sunt cu dedicaţie, preşedintele a răspuns: „Nu vreau să intru în astfel de detalii. Au fost multe luări de poziţie şi multă lume a spus cu punct şi virgulă că sunt acte normative cu dedicaţie, au fost vehiculate nume, însă nu aceasta este problema. Problema este că, în acest fel, cum a procedat guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept, or România este şi vrea să rămână un stat de drept. Dacă guvernul nu înţelege acest lucru, atunci se vor face paşii prevăzuţi de consituţie. Eu nu am abandonat absolut deloc ideea că România este şi rămâne un stat de drept. Pentru asta sunt preşedinte şi pentru asta fac acţiunile pe care le voi face în continuare”.

Iohannis invocă un precedent după discuţia cu Ciorbea

Preşedintele Klaus Iohannis a fost miercuri, la ora 12.00, la Avocatul Poporului, pentru a discuta despre ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după discuţia cu Victor Ciorbea, că Avocatul Poporului poate sesiza CCR chiar dacă unele articole din ordonanţa de Urgenţă nu au intrat în vigoare şi speră că acest demers îl va face zilele următoare. „I-am explicat de ce după părerea mea trebuie să sesizeze CCR în principal pe lipsă de motive de urgenţă, dar şi motive de fond. S-a vehiculat că Avocatul Poporului nu poate interveni pentru că anumite articole nu intră în vigoare. Împreună cu juriştii am căutat documente şi am găsit, există un precedent din octombrie 2013, când Avocatul Poporului de la acea vreme a atacat ordonanţa de insolvenţă pe 9 octombrie cu toate că ea a fost dată cu intare în vigoare cu 25 octombrie, iar CCR a decis că este corectă sesizarea, deci se poate fără probleme”, a declarat Klaus Iohannis, după discuţiile cu Avocatul Poporului.

Judecătoarea Baltag: E de netolerat prezenţa lui Iohannis la CSM

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a reacţionat după ce la CSM a avut loc o şedinţă prezidată de Klaus Iohannis unde s-a decis, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se constata existenţa unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

„Politica penală a unui stat nu o redactează magistraţii. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocaţia constituţională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu se poate interfera in activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict de atributul lor.

Am speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care şi le dau unii sau alţii dintre actorii politici. (…)

Ce ar trebui să ne îngrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au încercat să ne dea lecţii, să ne îndrume, potrivit viziunilor lor: se întâmplă acest lucru şi în ultimul timp. Ce nu ştiu aceste persoane este că justiţia a existat dintotdeauna, indiferent de orânduire, de puterea celor indreptăţiţi să surprindă sau nu o realitate legislativă care uneori se intersectează şi cu nevoia de schimbare a societăţii.

(…) Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteţi să devină Consiliul o scenă politică! Nu acesta este rolul nostru! Prezenţa intempestivă a preşedintelui ţării la şedinţa de astăzi a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei. Vă rog să nu mai îngăduiţi alte lecţii, de principii, aşa cum în mod penibil s-a întâmplat în ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017″, a scris judecătorul Gabriela Baltag.

Iohannis i-a scris lui Grindeanu

Preşedintele Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri o scrisoare premierului Grindeanu prin care îi cere să abroge ordonanaţa privind modificarea Codurilor

„(…)Luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanţă de urgenţă le produce asupra funcţionării statului de drept şi, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice. Vă solicit abrogarea Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, a transmis Iohannis.

Senatul a respins procedura de urgenţă

Plenul Senatului a respins miercuri procedura de urgenţă solicitată de Guvern pentru ordonanţa de modificare a Codurilor Penale şi proiectul de lege privind graţierea, astfel că proiectele vor primi raport până pe 21 februarie

Senatorul PSD Şerban Nicolae a anunţat în plenul Senatului propunerea Biroului Permanent de a respinge procedura de urgenţă solicitată de Guvern. Potrivit deciziei BP, proiectele vor primi avizele până pe data de 14 februarie, urmând ca până pe data de 21 februarie să fie întocmit raportul.

Iohannis: Votul nu e un cec în alb

Klaus Iohannis a transmis marţi, printr-un mesaj pe Facebook că statul de drept a primit ”o lovitură puternică” de la ”adversarii justiţiei”, misiunea sa fiind aceea de a-l restabili.

PNL cerea oficial revocarea lui Ciorbea

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că PNL a depus în Birourile permanente reunite solicitarea pentru revocarea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, afirmând că acesta a preferat să se comporte ca o instituţie în subordinea PSD.

PNL şi USR au depus moţiunea de cenzură

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a declarat miercuri că pârghia alegerilor anticipate este la guvern, nu la partidele de opoziţie, afirmând că s-ar ajunge mai repede la alegeri anticipate dacă Executivul ar demisiona, decât dacă acest demers ar fi făcut de parlamentari.

În încercarea de a forţa căderea Guvernului, PNL şi USR au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

PNL şi USR îi solicită premierului, în moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România”, să-şi asume „eroarea” de a adopta ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea şi să demisioneze.

PMP se alătură demersului PNL-USR

Deputaţii PMP au semnat moţiunea de cenzură anunţată de PNL şi USR, urmând ca semnăturile să fie strânse şi de la senatori, a anunţat, miercuri, preşedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.

”Evident că vom discuta nu doar cu cei de la UDMR, vom discuta şi cu colegi de la PSD, din ALDE, oameni de bună credinţă, oameni care vor un regim egal al oamenilor politici cu cetăţenii simpli din această ţară şi, de asemenea, parlamentari care nu doresc salvarea corupţilor prin legi date în Parlament pentru ei”, a afirmat Turcan, întrebată dacă va purta discuţii cu UDMR în vederea susţinerii moţiunii de cenzură.

Vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:

Sunteţi de acord cu modul în care a modificat Guvernul Codurile penale?

Abonează-te acum Online!
  1. ioan a spus: 02 februarie 2017, ora 19:13

    AlOOO!!! ofiter acoperit cu numele I.Z. iti este rusine de nume porcule dar te intrebam <<<< cand guvernul periceneanului,, de trista amintire a modificat cu prina infinite articole de legi nu ai scris nimic ??? da !!!! deci imediat sa te lasi de presa dute cu porcii la pascut ca imediat se deschide sezonul!!!!!!!!!!

  2. Dac Bulibas a spus: 02 februarie 2017, ora 12:08

    Guvernul foarte bine a facut ca a modificat Codurile penale !. Nu este acceptabil sa ridici pe cineva de acasa si sa-l bagi la parnaie numai in baza unui denunt ( fabricat sau rau intentionat iar denuntatorul sa scape nepedepsit) sau numai pe baza de „suspiciuni rezonabile” fara probe sau dovezi concludente ca in baza acestor metode oricine si oricand poate suferi un abuz grosolan din partea celor in cauza fara sa aiba vreo vina !. Daca nu a fost ar trebui introdusa si raspunderea judecatorilor si magistratilor pt. deciziile luate sau date atat material cat si profesional asa, ca sa raspunda si ei si sa suporte consecintele unor decizii eronate date prin care prejudiciaza pe altii.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.