10.10.2019 00.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Rolul asociaţiei cazacilor şi obiectivelele sale în România. 05.00 O partidă de pescuit 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 11.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 14.40 Dezbatere electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Cosmin Iuhas. Titlul emisiuni: Despre fotbalul sătmărean cu antrenoul Cosmin Iuhas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Anxeitatea cauze şi tratament. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Sunteţi de acord cu măsurile impuse de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului?

Scris de I. Z., 26 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a stabilit în şedinţa Permanenţei Eparhiale din 28 noiembrie 2018 o serie de măsuri prin care să preîntâmpine imixtiunea preoţilor în parohii.

Cancelaria Eparhială a emis la data de 5 decembrie 2018 o circulară ce a fost adusă în atenţia tuturor protopopilor şi apoi a preoţilor referitor la măsurile luate de eparhie şi devine aplicabilă încă din prima zi a acestui an. 

Redăm în cele ce urmează întreaga Circulară 

” Înmormântările vor fi efectuate de preotul de care aparţine defunctul din punct de vedere teritorial. Alt preot, la invitaţia familiei, poate participa la înmormântare doar cu acordul preotului paroh. Unde sunt mai mulţi preoţi la o parohie, preotul de serviciu va săvârşi serviciile religioase, iar orice invitat va cere acordul preotului de serviciu. 

La mersul cu Sfânta Cruce 

în perioada Bobotezei, fiecare preot va trebui să respecte limitele teritoriale ale parohiei sale. Nu se va merge la firme, magazine sau instituţii. În cazuri excepţionale un preot poate merge într-o parohie învecinată să sfinţească locuinţa unei rude sau a unui prieten apropiat doar la invitaţia expresă a familiei, după data de 8 ianuarie şi cu acordul preotului paroh. După data de 8 ianuarie la solicitarea firmelor se poate merge la sfinţirea acestora doar în limitele parohiale. La instituţiile care aparţin M.A.I, M.A.P.N, Ministerului Justiţiei, Prefectură, Consiliul Judeţean, vor putea merge doar preoţii responsabili cu aceste instituţii. 

Nu se vor săvârşi niciun fel de servicii religioase în afara 

graniţelor parohiale, decât cu anunţarea şi aprobarea prealabilă a preotului paroh al parohiei în care urmează să se săvârşească serviciul religios, cum este cazul Sfeştaniei, Taina Sfântului Maslu, Spovedanie etc. 

Preoţii care deservesc instituţii precum Poliţie, Jandarmerie, Penitenciar, Armată şi Spitale nu vor săvârşi 

înmormântări decât cu preotul de unde aparţine defunctul. De asemenea, nu au dreptul să săvârşească Cununie şi Botez decât la angajaţii instituţiei pe care o reprezintă la fiecare caz anunţând Protopopul locului, conf. art. 9 lit I din Ordinul MAPN nr. M.2/2014. Aprovizionarea bisericilor sau capelelor aparţinătoare acestor instituţii cu lumânări, vin şi calendare va putea fi făcută doar de la Protopopiat. 

Sancţiuni: Preoţii care vor face imixtiune prin săvârşirea de servicii religioase în alte parohii, la mersul cu Sfânta Cruce sau dacă vor înmormânta persoane care nu aparţin de parohia lor, vor fi sancţionaţi prin reţinere din salar de către Protopopiat cu suma de 1.000 lei, din care 500 lei se vor opri la Protopopiat şi 500 de lei vor fi direcţionaţi în fondul Parohiei păgubite, al cărei teritoriu a fost încălcat, practică deja existentă în unele protopopiate. Recidiva se va sancţiona cu canon de post şi pocăinţă pentru 30 de zile la o mănăstire sau transferul într-o parohie inferioară. 

Protopopiatul se va ocupa de rezolvarea reclamaţiilor de imixtiune şi se va aduce la cunoştinţa Episcopiei situaţiile apărute cu propuneri de sancţionare. Prezenta circulară se va aduce la cuno;tinţa tuturor preoţilor din Episcopie şi se pune în aplicare începând cu 1 ianuarie 2019.” 

Circulara a fost întocmită din încredinţarea Preasfinţitului episcop Iustin şi a arhiereului vicar, Timotei Sătmăreanul. 

 

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare

Sunteţi de acord cu măsurile impuse de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului?
Da
Nu
Nu mă interesează
Vezi Rezultate

Abonează-te acum Online!
 1. Somesan a spus: 09 februarie 2019, ora 11:17

  Nu stim cu aprobarea cui se inalta casa protopopiala ortodoxa Vetis ?? Cea veche gr.catolica ,deosebit de frumoasa cu intarsii a fost daramata, si era in patrimoniul judetului.Ce spun autoritatile ?

 2. profesor a spus: 30 ianuarie 2019, ora 20:05

  Episcopia ar trebui să se bucure că oamenii mai merg la biserică, nu să le pună bariere, restricţii. Desigur că există parohii şi că trebuie respectată această organizare bisericească, dar orice om are DREPTUL să meargă la orice biserică doreşte sau să apeleze la orice preot doreşte. Iar preotul ar păcătui în faţa lui Dumnezeu dacă are refuza un credincios care apelează la el. Sau, în MICIMEA lor, aceşti PREAÎNALŢI uită chiar de DUMNEZEU?!

 3. Eu a spus: 28 ianuarie 2019, ora 09:34

  Atunci sa aiba popa bani cand o sa-i dau eu….

 4. enoriaspedepsit a spus: 27 ianuarie 2019, ora 18:36

  Cu alte cuvinte episcopul ne OBLIGĂ să ne dăm banii noştri acolo unde vrea el, nu acolo unde dorim noi! Dacă credincioşii apelează la serviciile unui anumit preot este doar pentru că au mai mare încredere în acel preot, îl simt cu adevărat ca PREOT, nu ca pe un casier ce încasează bani. BISERICA şi episcopia trăiesc din banii credincioşilor, credincioşii îşi dau banii pentru biserică, nu invers! Prin urmare e absolut normal ca un credincios să-şi dea banii la orice biserică doreşte. Sigur că există parohii, credincioşii dau bani şi la parohiile de unde aparţin, dar au tot dreptul să apeleze la preotul la care doresc şi să meargă să se roage în orice biserică! Şi să-şi dea banii MUNCIŢI, acolo unde doresc! Cum poate episcopia să INTERZICĂ unui credincios să se roage acolo unde vrea el??? să apeleze la preotul pe care îl vrea? Care este LEGEA ce-i permite episcopiei să INTERZICĂ preoţilor să slujească acolo unde sunt chemaţi? episcopia ar trebui să se ocupe mai ales de a face în aşa fel încât TOŢI preoţii să fie apreciaţi de credincioşi, şi atunci nici un preot nu se va ”băga” în parohia altui preot, pur şi simplu pentru că nu va fi dorit de credincioşi. Problema este clar a BANILOR, pe cineva deranjează faptul că unii preoţi sunt mai căutaţi, mai apreciaţi de credincioşi, şi câştigă mai mulţi bani, probabil. Preoţii căutaţi de credincioşi, respectaţi de credincioşi sunt preoţii carea AU HAR DIVIN, care nu merg la biserică ca şi la fabrică, sau…mai rău…ca şi la biroul de taxe şi impozite! Episcopia ar trebui să fie fericită că mai există preoţi cu har, ATÂT DE PUŢINI! Aceşti preoţi sunt cei care mai aduc credincioşii la biserică, aceşti preoţi sunt cei care mai menţin încrederea în biserică, atât de zdruncinată de preoţii farisei, preoţii adunători de taxe, bani şi nemulţumiţi de existenţa preoţilor ”băgăcioşi”. Ştie acest adevăr şi episcopia, dar, nu-i aşa, adevărul doare!!!

 5. Cetăţeanul turmentat a spus: 27 ianuarie 2019, ora 16:40

  „Sinodul al şaselea Ecumenic interzice episcopului să propovăduiască în altă eparhie fără binecuvântare (Can. 20 Sin. VI Ec.). Dacă nici episcopii nu pot propovădui în eparhii străine, cu atât mai mult se aplică această prevedere clericilor şi monahilor care nimic nu au voie să facă fără învoirea episcopului (Can. 39 Ap.).”
  http://basilica.ro/precizare-privind-conferintele-realizate-de-asa-zisii-monahi-marturisitori-aghioriti/

 6. Circulară binevenită a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului | Opinia creştină a spus: 27 ianuarie 2019, ora 16:39

  […] Sursa: http://www.informatia-zilei.ro/sm/circulare-si-masuri-drastice-ca-in-comunism-la-episcopia-maramures… […]

 7. Cetăţeanul turmentat a spus: 27 ianuarie 2019, ora 16:36

  Şi ce e greşit ca fiecare preot să slujească numai în parohia lui, dacă nu are invitaţie de la un alt preot paroh?
  Altfel ar fi un talmeş-balmeş!

 8. Dac Bulibas a spus: 27 ianuarie 2019, ora 15:08

  Felicitari tuturor care au contribuit la aceasta Hotarare sanatoasa prin care se urmareste introducerea si respectarea ordinii si disciplinei in randul preotilor ortodocsi care isi incalca/depasesc im mod abuziv atributiunile de serviciu respectiv, enoriasilor . Aceasta Hotarare a fost una necesara care pune preotul si enoriasul la locul lui ! ( pana acum se cam bagau unii preoti peste altii…, fara sa se respecte intre ei). „După data de 8 ianuarie la solicitarea firmelor (civilizat si nu in mod abuziv…! ) se poate merge la sfinţirea acestora doar în limitele parohiale. „. Ca urmare, sfintirea nu este interzisa doar trebe solicitat de catre firme ( civilizat !!!) !.

 9. dreptcredincios a spus: 27 ianuarie 2019, ora 13:53

  Suntem nişte proştii că îi înfundăm cu bani, bani şi iar bani, că să-şi ridice bisericile şi vilele şi piscinele. Să aibă SUV-uri sub c##r şi vacanţe acolo unde prostimea aburită de evlavie doar visează.

  Până la urmă cine ne obligă să-i primim în casele noastre cu sfeştania pe aceşti impostori cu sutană? Cine ne obligă să ne rupem din puţinul nostru pentru „cotizaţia la biserică”? Credeţi că dacă de mâine nu le mai dăm nimic, nu vor mai fi botezuri, cununii şi înmormântări? Credeţi că dacă nu le mai daţi nimic vă vor afurisii în aşa fel încât să dea o maşină peste voi (ca să citez dintr-un manual de religie ortodoxă)?

  Nu le mai daţi nimic!

 10. Babacu a spus: 27 ianuarie 2019, ora 11:06

  Din circulara lipseste prevederea cu chitantieru pentru toate sumele incasate de preoti.

 11. lenuta a spus: 27 ianuarie 2019, ora 10:21

  Asa ajunge biserica sa-i indeparteze pe enoriasi nu sa-i atraga spre credinta.
  Ar fi mai bine sa se ingrijeasca de batrani si nu de cine , unde , la care biserica doreste sa participe la slujbe.Este clar ca si in rindul preotilor exista lupte de putere . Pacat.

 12. lenuta a spus: 27 ianuarie 2019, ora 10:18

  Asa ajunge biserica sa-i indeparteze pe enoriasi nu sa-i atraga spre credinta. Ar fi mai bine sa se ingrijeasca de batrani si nu de cine unde la care biserica doreste sa participe la slujbe.
  Este clar ca si in rindul preotilor exista lupte de putere . Pacat.

 13. Viorica a spus: 26 ianuarie 2019, ora 22:43

  Nu este frumos din partea Bisericii sa interzica sfintirea firmelor. Exact ca in Comunism.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.