Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

Sunteţi de acord cu amplasarea statuii lui Széchenyi Istvan în centrul municipiului Satu Mare?

Scris de I. Z., 04 aprilie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

SzechenyiIstvan1

La iniţiativa lui István Széchenyi s-a construit prima cale ferată în Satu Mare

În şedinţa din 31 martie a Consiliului local Satu Mare, consilierii au votat amplasarea unei statui a lui István Széchenyi în Piaţa Libertăţii.

“La iniţiativa lui István Széchenyi s-a construit prima cale ferată în Satu Mare şi a contribuit foarte mult la dezvoltarea economică a acestei zone. A fost numit şi cetăţean de onoare al oraşului Satu Mare în 1840. Statuia închinată lui va fi amplasată în Piaţa Libertăţii într-un colţ al parcului aproape vizavi de Complexul  Aurora şi totodată simetrică cu statuia Limbii Române, care va fi amplasată în partea cealaltă a parcului”, a motivat iniţiativa consilierul UDMR, Maskulic Csaba.

De fapt s-a aprobat amplasarea statuii după negocierea cu consilierii UDMR pentru votarea organigramei propusă de primar. Astfel statuia lui Széchenyi Istvan face posibilă angajarea a 99 de persoane la Primăria Satu Mare. Noii angajaţi vor trebui să depună măcar o floare la viitorul monument.

De altfel, groful Széchenyi are în satul Remetea (comuna Oraşul Nou) un monument comemorativ unde, de 26 de ani se organizează festivităţi culturale. De asemenea, în Grădina Romei din municipiul Satu Mare, se organizează manifestări culturale în memoria grofului la piatra comemorativă de aici. Prezentăm în continuare câteva repere mai importante din viaţa şi activitatea grofului Széchenyi.

La vârsta de 17 ani s-a înrolat în armată

Széchenyi s-a născut la 21 septembrie 1791 în reşedinţa familiei sale din Herrengasse, Viena. Botezul copilului a fost oficiat după rit romano-catolic în Biserica Sfântul Mihail din centrul capitalei. Tatăl său, Ferenc Széchenyi a fost fondatorul Muzeului Naţional Maghiar, iar mama sa, Julianna Festetics a provenit dintr-o familie maghiară de renume din Ungaria. Tânărul grof şi-a petrecut copilăria în Viena şi Nagycenk. Educaţia copi-lului a fost făcut de János Lunkányi după instrucţiunile stabilite de părinţi.

Conform dorinţei tatălui său, la vârsta de 17 ani s-a înrolat în armată şi a participat la războaiele împotriva lui Napoleon în timpul cărora a dat dovadă de curaj şi îndrăzneală. A călătorit mult, a vizitat Europa de Vest, Europa de Est şi Turcia, de Est.

Széchenyi a propus o revoluţie în economie

El a realizat rămânerea în urmă a ţării sale în timpul uneia dintre numeroasele sale călătorii şi a ajuns la concluzia că are datoria istorică serioasă de a acţiona pentru a promova soarta naţiunilor. La întoarcerea din respectiva călătorie a devenit iniţiatorul ideilor de reformă. Contele Széchenyi a fost prima personalitate care s-a făcut cunoscută în era reformelor, a fost conte al uneia dintre cele mai puternice familii maghiare din perioada respectivă.

El a uimit Dieta când a rostit pentru prima oară un discurs în limba ungară. A susţinut o propunere pentru fondarea unei Academii maghiare pentru arte şi ştiinţe şi a sugerat o sursă bugetară pentru finanţarea propunerii.

Aristocraţii înfuriaţi au ars în public cartea lui Széchenyi „Hitel” (Credit), în care autorul susţinea că privilegiile nobiliare sunt imposibil de susţinut din punct de vedere moral şi împotriva intereselor păturilor bogate înseşi. Széchenyi a propus o revoluţie în economie şi a afirmat că doar magnaţii sunt capabili să o pună în practică.

El era susţinătorul unei legături puternice cu Imperiul Habsburgic, dar şi al abolirii iobăgiei, impozitării marilor proprietăţi funciare, finanţării dezvoltării prin intermediul capitalului străin, fondării unei bănci naţionale şi a salariului în bani pentru angajaţi.

Széchenyi a fost unul dintre cei care a susţinut construcţia podului suspendat peste Dunăre dintre Buda şi Pesta. Iniţiativele lui Széchenyi au eşuat deoarece el a sperat în mod greşit că magnaţii vor fi interesaţi să le pună în practică, iar ritmul reformelor era prea mic pentru mica nobilime. De asemenea, la iniţiativa lui István Széchenyi s-a construit prima cale ferată Rijeka – Arad – Oradea – Satu Mare şi a contribuit foarte mult la dezvoltarea economică a acestei zone.

Circumstanţele morţii sale nu au fost elucidate

Este aproape imposibil să enumerăm tot ceea ce a făcut în timpul vieţii sale. A fost şi ministru al Transporturilor dar a demisionat din postul său, la 5 septembrie 1848 şi s-a retras într-o instituţie psihiatrică unde şi-a recăpătat curând puterea creatoare intelectuală. S-a confruntat de-alungul vieţii sale cu o serie de hărţuieli din partea opozanţilor săi dar şi de ezitări şi căutări. Persecuţia sa încheiat doar cu moartea sa ce s-a produs în 7 aprilie 1860.

Despre moartea lui controversată au circulat diferite variante, conform unora s-ar fi sinucis, iar conform altora ar fi fost ucis. Atunci când a fost găsit mort, spunea presa vremii, arma era întinsă pe coapsă, ceea ce duce la concluzia că este puţin probabil ca după ce s-a împuşcat în cap să ţină braţele şi arma pe coapsă. Pe peretele încăperii nu a existat nici o urmă de sânge, doar bucăţi din creier, ceea ce sugerează că sângele său nu circula atunci când glonţul a pătruns în cap. Oricum, circumstanţele morţii sale nu au fost elucidate nici până în ziua de azi.

Listă impresionantă de lucrări

Groful Széchenyi a avut şi o prodigioasă carieră literară şi publicistică, a publicat tratate economice, studii, observaţii şi iniţiative în diverse domenii, atât în limba maghiară cât şi în limba germană.  Iată doar o parte dintre numeroasele sale lucrări< Fox, cerb de vânătoare, broşură în limba germană; De pe cai, apărută în Pesta, în 1828; Cazinoul parte o listă în ordine alfabetică şi bazele sale, 1829; Creditul, Pesta, 1830 (în limba germană Leipzig, 1830, tradusă de Michael şi Joseph Paziazi Vojdisek); Dragi iobagi, 1831; Despre teatrul maghiar, Cenk, 1832;

Stadion, Leipzig, 1833 (partea I; partea a II-a nu a mai apărut); Despre călătoria cu aburi pe Dunăre, 1836, în limba germană; Câteva cuvinte despre cursa de cai . Pesta, 1838; Popoarele din Est, Pesta, 1841; Fragmente de idei, Pesta, 1846; Propunere de soluţionare a transportului din Ungaria, Bratislava 1848; Conştiinţa de sine şi Marea Satiră, Döbling, 1857; Cenzura şi presa austriacă, Döbling, 1859.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

Sunteţi de acord cu amplasarea statuii lui Széchenyi în centrul municipiului Satu Mare?

Abonează-te acum Online!
 1. johny a spus: 13 aprilie 2016, ora 06:57

  faceti sa aiba osenii pe ce se pisa dimineata cind ies turta de prin crasma

 2. szarazpataki ugocsai a spus: 12 aprilie 2016, ora 22:13

  Propun sa se faca statuia lui Bela Kun,singurul conducator de stat din actualul judet Satu Mare,iar deasupra sa se puna opinca olteneasca a caporalului Bivolaru,care a pus-o in 1919 si pe Parlamentul din Budapesta!

 3. vasi a spus: 07 aprilie 2016, ora 18:33

  Nu el a făcut prima cale ferată, ci la iniţiativa sa…..şi la iniţiativa lui Ceauşescu s-a construit spitalul judeţean, pe acelaşi principiu îi facem şi lui o statuie….99

 4. io a spus: 07 aprilie 2016, ora 10:50

  Şovinul de Eugen, nu putea sa nu comenteze. Mai du-te mă la biserică şi te roagă să ne ferească D-zeu de ce zici tu, că altfel iar vor murii oamenii pt ambitiile unora. 71

 5. Eugen a spus: 05 aprilie 2016, ora 09:03

  Propun ca podul Decebal sa-si schimba denumirea in podul Ceausescu Nicolae si sa se amplaseze pe el o statuie al acestuia deoarece a fost ultimul pod construit in „epoca” lui in Satmar. Urmatorul pod va fi construit de Orban Viktor cu conditia ca satmarenii sa cotizeze la Budapesta !.

 6. Nea Nicu a spus: 04 aprilie 2016, ora 19:59

  Ar fi mai corect să se facă o statuie lui Berenczey Kovats Lajos, sătmărean get beget , el şi fratele său deţinând clădirea care a existat până la sfârşitul anilor 60 pe locul unde acum este hotelul Aurora. Domnul Berenczey a fost secretar de stat în transporturi pe vremea lui Szechenyi şi în mare măsură lui i se datorează construirea căii ferate Satu Mare- Carei.

 7. sida a spus: 04 aprilie 2016, ora 19:04

  Nem kell it semi Szobor!!!….van eleg!!!!meg se Jo!!!

 8. lau a spus: 04 aprilie 2016, ora 16:17

  daca tot vor ungurii o statuie de ce sa nu fie a lui Lajos Kossuth? ca doar el e ungurul suprem. acest Szechenyi Istvan nu a facut nimic pt Satu Mare de dragul orasului sau a locuitorilor, a facut totul pt economia Ungariei. sa lasam prosteala cum ca ar fi un satmarean veritabil ca nu tine.in fine…. dupa ce ii fac statuia, propun ca la descrierea ei sa fie celebrul sau citat :„cea mai sfântă datorie a fiecărui maghiar este aceea de a maghiariza” .

 9. Gedeon a spus: 04 aprilie 2016, ora 16:16

  alex ( sanyika) kapb be a faxom. cei alex tii ciuda pe unguri? sau care-i problema ta? ai ceva problema cu statuie, atunci dute tu sa stai, poate ca si pe tine zboare cateva cioare, si iti lasa pe tine ciocolata alba :)) kis buzi

 10. alex a spus: 04 aprilie 2016, ora 14:09

  sunt de acord, dar nu in buricu satmarului, ci dupa Petea. Si asa e plin de unguri in SM nu mai avem nevoie si de statui.

 11. Claudiumaxx a spus: 04 aprilie 2016, ora 12:09

  Căutaţi un maghiar care a făcut bine românilor şi româniei,şi sunt de acord cu o statuie mai mare ca al lui v Lucaciu.

 12. Corn a spus: 04 aprilie 2016, ora 12:03

  Vasile,ai citit articolul? A facut prima cale ferata,in Sm. Poate citesti si tu ceva,inainte de a debita prostii pe aici!

 13. Pal Inka a spus: 04 aprilie 2016, ora 11:59

  Nu, pentru ca a fost un nationalist care nu a recunoscut niciodata in ardeal alt popor decat cel maghiar!!Citat de-al individului:”cea mai sfanta datorie a fiecarui maghiar este aceea de a maghiariza” (contele Szechenyi Istvan, in „Kelet Nöpe” – Popor al Estului, MR – Magyar Remekirok,); – „Nu-i stapan aici decat unul singur, maghiarul” !!Stauie?In Asia sau in puszta!

 14. Vasile a spus: 04 aprilie 2016, ora 11:03

  Nu am nimik cu inca o statuie, dar ce Szechenyi, ce a facut special pt SM? Nu sunt maghiari care sa fi facut mai mult pentru oras? Cum sunt Luko Bela, Kiss Gedeon si altii, satmareni cu adevarat?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.