Image 1
Image 2

Sunteţi de acord ca parcul de lângă Turnul Pompierilor să se numească “Parcul Rudolf Fatyol”?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A doua zi de la ceremonia de înmormântare a lui Rudolf Fatyol, un mare violonist, fost director al Filarominici “Dinu Lipatti”, primarul Kereskenyi Gabor, încă sub imperiul sentimentelor de regret după artist, a propus ca parcului din jurul Turnului Pompierilor, aflat în spatele filarmonicii, să i se dea numele “Parcul Rudolf Fatyol”.

“În memoria maestrului dr. Fátyol Rudolf şi în semn de respect pentru toată activitatea lui, voi propune Consiliului Local Satu Mare un proiect prin care să atribuim parcului din jurul Turnului Pompierilor denumirea Parcul dr. Fátyol Rudolf. Consider că acel parc care actualmente nu are niciun nume, aflându-se în imediata vecinătate de acea locaţie unde şi-a petrecut viaţa marele maestru, este apropiat de filarmonică, am considerat că este oportună această decizie, această iniţiativă. Bineînţeles decizia va aparţine doamnelor şi domnilor consilieri locali. Eu am luat această iniţiativă apreciind că foarte mulţi sunt în asentimentul meu, nu numai cetăţenii melomani care l-au cunoscut, ci şi acei concitadini ai noştri care consideră că munca depusă de Rudolf Fatyol a creat un plus valoare municipiului Satu Mare. Trebuie să avem grijă de valorile noastre, şi eu mă bucur că avem aceste valori de care putem să ne mândrim”, ne-a declarat Gabor Kereskenyi.

Cel mai longeviv manager al unei instituţii de spectacole din ultimii 100 de ani, lucru atestat de Diploma de Excelenţă primită din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, dr. Rudolf Fátyol a petrecut 28 de ani în fruntea filarmonicii sătmărene, fiind cunoscut ca un violonist de clasă, nu doar în municipiul şi judeţul nostru, ci şi în ţară şi străinătate. S-a născut în 1957, în Carei, într-o familie de artişti. A luat pentru prima oară vioara în mână la vârsta de 6 ani, tatăl, bunicul şi unchiul fiind pentru el modele de urmat în viaţă, dar şi în carieră. A absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat sub îndrumarea maestrului Ştefan Ruha. Din anul 2003 deţine titlul de doctor în artă şi interpretare muzicală cu teza „Sonatele şi concertele pentru vioară de W.A. Mozart”. A fost conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Muzică a Universitãţii din Debrecen (Ungaria). Palmaresul său include Premiul U.S.I.U. (United States International University) din San Diego (California), Premiul II ex-aequo (premiul I nu s-a acordat) la concursul ,,Abbado” (Italia 1987). În 2004 primeşte titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Satu Mare, iar în 2011 titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Carei. Tot în 2011 a fost distins cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler. În cei 30 de ani de activitate artistică (peste 500 de concerte şi recitaluri) Rudolf Fátyol a susţinut concerte în Europa, Israel, China şi Taiwan.

Rudolf Fatyol s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 22 iulie 2019, la vârsta de 62 de ani.

[cardoza_wp_poll id=371]

50 de comentarii

  1. Prea multa tevatura pentru un nume! Totul est foarte simplu: parcul cu pricina trebuie sa se numeasca SZABO ISTVAN ( fost pres Cons Jud) pt. ca el a dat Dacia, ( adica a vindut dupa ce l-a luat pe degeaba) din proprietatea orasului la nu stiu cine din Oas.

  2. Excelenta manevra din partea lui Kereskenyi Gabor de a castiga capital electoral din partea maghiarimii pt. un eventual nou mandat asigurandu-si astfel din start 35% din voturi !!!. Urmarind comentariile postate oricare maghiar isi da seama si simte cu cata ostilitate este tratat din partea romaneasca ca urmare nu va vota un candidat roman si va da un vot etnic candidatului maghiar indiferent care va fi in dauna celui roman si al locuitorilor satmarului. Romanii intelepti din Transilvania au avut intelepciuna in a elabora Rezolutia de la Alba Iulia din 1918 valabila pt. toate nationalitatile conlocuitoare deoarece in asta au vazut rezolvarea problemelor interetnice cu care nu au gresit deloc !. Daca Rezolutia de la Alba Iulia s-ar fi implementat in Costitutie si s-ar respecta cu strictete, maghiarii n-ar avea nevoie de UDMRai. Datorita faptului ca etnicii maghiari din Satu Mare reprezinta 35% conform Rezolutiei 35% din denumirile strazilor, parcurilor, institutiilor, etc, ar trebui sa fie hotarate de maghiari. Asa ar fi corect si omenesc intr-un stat civilizat. Din pacate Romanica nu este un stat civilizat ci o colonie de mana a paispea cu multi romani prosti care isi apara saracia, nevoile si neamul in detrimentul bunastarii, dezvoltarii si al bunului simt. !!. Mai mult de atat nu le trebe. Cei care aspira la mai mult imigreaza in tarile civilizate dezvoltate. Cum nu gasim nicicum intelegere la romani propun maghiarimii conform bunei noastre traditii sa folosim pe mai departe denumirile maghiare ale strazilor si parcurilor care au fost si pe care le cunostem inca ( Deak ter, Istvan ter, Kossuth kert, etc, etc…) si sa facem si noi pe prostii cand cineva se intereseaza pe varianta romaneasca ( Parcul Libertatii, Gradina Romei, Piata Eroilor Revolutiei, etc,…)si eventual sa solicitam varianta maghiara pt ai putea ajuta. Poate asa vom obtine mai multa intelegere din partea romaneasca. De ce nu dati Filarmonicii numele de Ruha Istvan sau Rudolf Fatyol in locul lui Dinu Lipatti care era bucurestean ?. Ruha Istvan a fost mentorul/profesorul lui Rudolf Fatyol daca nu gresesc avand succese cu renume. Avem in ce alege Dinu Lipatti sa se “mute ” inapoi la Bucuresti. Propun Filarmonicii denumirea de Rudolf Fatyol iar parcului din fata lui denumirea de Ruha Istvan.

  3. GaBIKA te rog mult sa nu mai bei ca aburii alcoolului iti afecteaza mintiuca si debitez numai prostii Mai bine ai face lucruri ptr care iei salariul acela urias pe care nu-l meriti nici pe departeTie-ti place cum arata de ex. centrul vechi sau Calea Traian ?? Cind esti OK dute sa vezi si
    spune public daca -ti place ce-ai vazut?????? Oare ce mai invetezi ca de la tine putem astepta la orice Somn usor pe mai departe

  4. Traim in Romania si nu avem nevoie de nume unguresc. Din respect pentru tara. Respect toate popoarele,dar sa nu uitam ca SUNTEM ROMANI. DOMNILOR DACA SUNTE-TI DOMNI NU UITATI CA REPREZENTATI UN ORA S ROMANESC. Este foarte urat ca atunci cand intrii intr-un loc public sa fii salutat in maghiara. nu sunt ei vinovati ,, suntem noi romanii ca va acceptam si va pirmitem sa ne manevrati cum doriti voi. Eu sunt prea mica .dar daca as putea as interveni si nu cu rautate .ca nu asta doresc ci cu bunatate si bun simt. Eu imi apar saracia si nevoile si neamul.

  5. V-am spus, va rog sa aveti incredere in forta Institutiilor Statului Roman. Inca sint slabe, dar sint mult mai puternice decit acum 30 ani. N-am nici o indoiala ca si-ar face datoria. La Valea Uzului a fost o situatie mult mai tensionata si a fost rezolvata cu bine. Pe de alta parte nu putem sa asistam pasivi la provocarile rau-voitoare ale unor cercuri care nu urmaresc decit dezbinare. Cind institutiile statului vor deveni cu adevarat puternice acesti rau-voitori nu vor mai avea ocazia sa provoace, dubele politiei vor fi pregatite pentru ei. Asa s-a intimplat in Catalonia, autoritatile spaniole i-au pus rapid la punct iar UE n-a miscat un deget, UE nu agreeaza deloc tendintele de destabilizare.

  6. “Eu zic sa va opriti inainte de catastrofa de la Tg Mures in 1990”

    Fii linistita, varianta asta este exclusa. Motivul este foarte simplu: in 1990 Statul Roman era o institutie foarte slaba, aproape ca nu exista in sensul notiunii de stat de drept. Nu se compara Statul Roman de azi cu Statul Roman din 1990, asa cum peste 30 ani nu se va compara Statul Roman de atunci cu Statul Roman de azi.

  7. Mai baiete, imi pierd timpul cu tine, dar aici nu e vorba de Satu Mare. Eu atac fondul problemei, ofensiva revansismului de tip feudal, desconsiderarea poporului roman, tendinta de mistificare a istoriei, provocarile de tot felul. In toate astea UDMR este virf de lance, vezi birfele si reclamatiile lor in toata Europa si SUA, noroc ca nimeni nu tine cu ei la modul serios. Crezi ca daca Rudolf Fatyol (tot respectul pentru ce a facut el, pacat ca memoria lui este tirita in provocari) ar fi fost de nationalitate romana, Primaria ar mai fi avut o asemenea propunere “generoasa”? De ce UDMR s-a impotrivit cind stadionului Olimpia au vrut sa-i puna numele Daniel Prodan?
    Sint de acord ca Rudolf Fatyol sa fie pretuit asa cum trebuie, eventual sa fie realizata o colectie de CD-uri cu toata muzica interpretata de el, sau un festival Rudolf Fatyol cum bine spunea cineva aici, dar graba cu care procedeaza Primaria este suspecta si denota altceva.

  8. “ura si şovinism” ?

    “Eu nu astept să vină răzbunarea nu astept! Voi suprima pe fiecare valah ce-mi va iesi în cale! Pe fiecare îl voi suprima! Nu va fi îndurare.
    Voi aprinde noaptea satele valahe! Voi trece prin sabie toată populatia. Voi otrăvi toate fântânile si voi ucide până si copiii din leagan! …”
    (Ducso Csaba, Budapesta, 1939)

  9. Nu sune deacord,totusi suntem in Romania…rusii(u.r.s.s) de c’è nu cer nimica,italiei(Romanii) de ce, Turci (otomani).sa gasit bieti unguri sa faca legea in europa.cel mai bine e sa treaca tisa si sa faca la Debrecen si aeroport si tot c’è doresc.sunt nesimtiti

  10. – Spuneti la mine ve rog, cum mergem de aici la gara pe jos? Ke io nu cunoastem bine orasu!
    – Foarte simplu: vedeti cladirea aia din fata? Este magazinul Horthy, fost magazin Somesul. O luati tot inainte pe aleea Ducso Csaba, autorul cartii “Nincs Kegyelem” (Fara mila), ajungeti in centru in parcul Albert Vass, treceti pe linga statuia lui Loti Lukacs si ajungeti in fata hotelului Panonia (fost Dacia), unde isi are sediul Organizatia celor 64 comitate. O luati la dreapta spre cladirea Vasas Budapesta (fosta Casa de Moda), clubul care si-a deschis filiala la Satu Mare, o sa vedeti acolo un poster mare cu Puskas Ferenc pe fatada cladirii, apoi continuati pe strada Beke Istvan (persecutat de autoritatile romane pe falsul motiv de terorism) pana la Kossuth Kert (fost Gradina Romei) si ajungeti la Szalasi Allomas, gara CFR botezata in amintirea celui care trimitea trenuri din gara Budapesta catre “Arbeit Macht Frei”. Ati priceput?
    – Preceput. koszonom!
    – Scuze, imi pareti o figura cunoscuta. Cine sinteti?
    – Cum, nu cunoasteti la mine? Eu sint Tokes Laszlo!
    – Aaa, te vagy barat? Vino sus la Primarie ca avem si pentru tine un nume de strada!

  11. Am scris pe gazeta de ceapa,care bineinteles ei scriu numai ce vor ca si comunistii psd-istii ! In acest parc ne-am chinuit ani de zile sa intretinem un MONUMENT AL CRESTINILOR,care a fost vandalizat de tiganii din zona.Impreuna cu marele pictor,fie-ei tarana usoara,fost consilier,a fam.Preot Mihai Sabau,am reusit sa ridicam acest monument cu mari sacrificii ptr.Episcopii martiri,preoti,multi crestini Gr.Catolici ai satmarului,care si-au jertfit viata ptr.CREDINTA lor.Este F.bine sa-i lasam sa se odihneasca in liniste si pace,si acest parc sa fie mai bine intretinut de catre primarie !

  12. Dar voi, natafleții de la Informația zilei ce faceți? Ați descoperit casa primului primar român din Satu Mare Alexandru Ferențiu, dar nu va străduiți sa-i dati numele lui unei străzi. De ce nu propuneți ca parcul turnul pompierilor să primească numele primarului Ferențiu?

  13. Propunerea lui Alex, e cea mai rațională. Iar după jegul care e în acel parc, doar i-ar întina memoria. Mai bine să se ocupe primăria să se facă curățenie acolo, ca să fie parc, nu groapă de gunoi. Și mai ales mai bine ar curăța pasajul care duce de pe Corso spre Filarmonica, pentru că de ani de zile acolo e HOROR! mai ales mirosul de fecale! și e un loc din domeniul public ce duce spre o instituție de cultură din centrul orașului!

  14. Se înțelege că după dispariția fiecărui om deosebit, talentat, prietenii, admiratorii, iubitorii de muzică în cazul în speță, sunt afectați emoțional. Rudolf Fatyol ne-a părăsit mult prea devreme.
    Dar de aici până la a da unor străzi și parcuri numele unor personalități este o cale lungă. Trebuie să treacă o anumită perioadă de la dispariția unei persoane pentru a se putea pune o placă comemoratică pe zidul casei în care a locuit. Prin urmare, benefic pentru marele dispărut, pentru familie, pentru admiratori, pentru sătmăreni, ar fi ca numele lui să-i fie dat unui festival anual de muzică clasică.
    Mult mai mult ar vea de câștigat violonistul dacă s-ar imprima o serie de casete cuprinzând interpretările lui de excepție.

  15. După acest principiu, ar trebui ca piața din fața Muzeului Județean să se numească Viorel Ciubotă pe considerentul că a fost ani de zile directorul muzeului, străzii Mihai Viteazu să i se dea numele Robert Laszlo pentru că acesta a fost cel mai tânăr director de Centru de Creație, iar Pieței din Centru Nou să i se dea numele George Vuturescu pentru că Vulturescu a fost o lungă perioadă de timp directorul Direcției de Cultură ce-și are sediul în Palatul Administrativ. Nimic, niciun parc, ceva stradă pentru Felician Pop? Am auzit că imediat ce a auzit că a murit Rudi, s-a pregătit să-i ia locul.

Lasă un răspuns

Connect with