Image 1
Image 2

Sunt în pregătire investiţii de maximă utilitate în oraşul Tăşnad pentru accesarea de fonduri naţionale şi europene

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În această perioadă, când bugetele locale din anumite unităţi administrativ teritoriale ale judeţului abia asigură sursele de finanţare a activităţilor curente şi a cheltuielilor de funcţionare, este greu de conceput realizarea unor investiţii de mai mare anvergură din venituri proprii. Şansa primarilor o reprezintă realizarea de proiecte care apoi aşteaptă deschiderea diverselor programe de finanţare. Într-o asemenea situaţie, fără a face notă discordantă, se află şi oraşul Tăşnad.

Câteva din preocupările de actualitate, dar şi de perspectivă ne-au fost prezentate de către Csaba Francisc Grieb, primarul oraşului.

Preocupări în colectarea eficientă a deşeurilor

Interlocutorul nostru a ţinut să sublinieze faptul că se fac eforturi în creşterea standardului de viaţă şi confort al locuitorilor oraşului, dar şi pentru realizarea unor obiective de mai mică anvergură, dar de maximă necesitate. Potrivit primarului Grieb, a fost demarat un program mai amplu de gestionare a deşeurilor, mai ales a celor provenite din gospodăriile şi bucătăriile localnicilor.

Desigur, eforturile sunt îndreptate spre igienizarea cartierelor. În acest sens sunt în pregătire 4 “sisteme” de colectare subterane, cu acţionare hidraulică, fiind astfel înlăturat accesul pisicilor, al câinilor hoinari, dar şi al căutătorilor de deşeuri refolosibile, la aceste puncte de colectare. În paralel se amplasează puncte de colectare selectivă a deşeurilor în cartiere, fiind deja funcţionale 5 asemenea puncte.
Modernizarea parcurilor

Cu siguranţă un plus de confort o să se asigure şi prin modernizarea parcului din faţa muzeului, dar şi a celui aflat vizavi de Biserica Greco-catolică (din vecinătatea sediului vremelnic al primăriei din localitate). Pentru parcul central este deja finalizat Studiul de Fezabilitate. Pasul următor îl reprezintă realizarea proiectului tehnic, aprobarea parametrilor tehnico-economici, şi apoi găsirea sursei de finanţare. Se estimează cheltuieli în valoare de aproximativ 400.000 de euro. Vor fi refăcute căile de acces, actuala fântână arteziană ar urma să fie refăcută integral, o să se realizeze un amfiteatru în aer liber, vor fi amplasate aparate de fitness pentru adulţi, o să fie realizate şi montate mese pentru iubitorii sportului minţii – şahişti ş.a.

Pentru a asigura un plus de confort, se are în vedere realizarea Proiectului Tehnic pentru modernizarea a cel puţin 17 străzi din cele 42 incluse într-un studiu de fezabilitate realizat anterior. În acest fel se vor putea înscrie în palmaresul aleşilor locali o serie de investiţii de mai mică anvergură, dar de interes major, cu intrarea inclusiv în cartiere.

Investiţii în derulare

Siguranţa cetăţeanului se numără printre preocupările permanente ale aleşilor locali. În acest sens se află în derulare un proiect ce priveşte amplasarea şi punerea în funcţiune a unui sistem de monitorizare cu 80 de camere de luat vederi. După stadiul actual al lucrărilor, investiţia ar putea fi terminată în maximum două luni de zile.

În fază de execuţie se află şi proiectele ce privesc amenajarea a câte două terenuri de sport la liceul din localitate, dar şi la şcoala generală. Continuă lucrările de modernizare a grădiniţei din Sărăuad, fiind necesară finalizarea gardului de împrejmuire, a centralei termice, dar şi a unei construcţii pentru depozitarea lemnelor.

La o primă evaluare, investiţiile menţionate mai sus, cu excepţia acelora ce privesc modernizarea celor două parcuri din centrul oraşului se ridică la aproximativ 2 milioane de lei.

Ca obiective de perspectivă au fost menţionate – modernizarea stadionului, dar şi depunerea documentaţiei, probabil la sfârşitul lunii octombrie, pentru obţinerea avizelor aferente forării noului puţ de apă geo-termală de la staţiunea balneară de interes local Tăşnad.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with