Image 1
Image 2

Sumele mai mari de 10.000 de euro, nedeclarate, care trec prin graniţă, nu mai pot fi confiscate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat, recent, decizia că sumele nedeclarate care depășesc 10.000 de euro nu vor mai fi confiscate de autoritățile române. Curtea consideră practica statului român de a confisca sumele mai mari de peste 10.000 de euro ca fiind contrară dreptului Uniunii Europene, care se referă la libera circulație a capitalurilor, care poate fi restricționată doar în cazuri de excepție.

În data de 19 decembrie 2019 a fost soluționată cauza unui român, care a călătorit în august 2017, cu avionul, de la Tel Aviv, către Sofia, pentru a efectua un schimb valutar, pentru o sumă imensă. Când a intrat pe teritoriul bulgar, acesta a declarat lichiditățile pe care le avea asupra lui. Tot în aceeași zi, cetățeanul român a luat un avion din Sofia către București, unde însă nu a mai declarat banii pe care îi deținea.

În consecinţă, autorităţile vamale au întocmit un proces verbal de contravenţie, prin care N.L. a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 3.000 RON (aproximativ 633 de euro) şi i s-a confiscat suma nedeclarată de 240 000 de leva bulgăreşti (BGN) (aproximativ 120 000 de euro), cu alte cuvinte întreaga sumă transportată care depăşeşte 10.000 de euro.

Cetățeanul român a cerut anularea procesului verbal de contravenţie din 16 august 2017 şi, în subsidiar, anularea măsurii complementare a confiscării.

“Este clar că, pe viitor, nu vor mai putea fi emise procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor care să cuprindă sancţiunea contravenţională complementară a confiscării sumelor nedeclarate la frontieră care depăşesc limita de 10.000 Euro. De asemenea, efectele soluţiei pronunţate de instanţa Uniunii se vor produce şi în cauzele pendinte având ca obiect plângere contravenţională împotriva actelor emise în aplicarea dispoziţiilor de drept naţional mai sus menţionate”, susţin avocaţii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Apreciere minimă a euro

Moneda naţională a avut o evoluţie stabilă faţă de principalele valute, beneficiind de majorarea intrărilor de valută la casele de schimb, odată cu revenirea în ţară, pe perioada concediilor, a românilor care trăiesc în străinătate.