Image 1
Image 2

SUMAL 2.0 a scos la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă transportate şi procesate ilegal

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0 a reuşit să aducă la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal, a afirmat recent ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de specialitate.

“Am reuşit să fiscalizăm practic activitatea din domeniul forestier, pentru că tot ce înseamnă transport legal ajunge într-o companie cu forme legale, iar acea companie va trebui să dea socoteală şi în faţa organelor de control fiscale despre ce a făcut cu acele cantităţi de masă lemnoasă cumpărate. De la 10.000 – 11.000 de avize emise zilnic am ajuns la 15.000 – 16.000. Avem această posibilitate de a urmări de la punerea în valoare până la prima procesare tot traseul. Este un sistem mai complex decât SUMAL 1.0 şi oferă mult mai multe informaţii. Următorul pas pentru noi este să creăm acea unitate de elită în cadrul Gărzii Forestiere care va fi capabilă, pe baza acestor date, să genereze nişte analize de risc, astfel încât să se meargă punct ochit – punct lovit, de pe o zi pe alta, la o societate comercială unde se presupune că se desfăşoară activităţi ilegale – a explicat oficialul.

România are o problemă reală, pentru că, în momentul de faţă, vinde masă lemnoasă foarte mult pe picior, în sensul că acele cantităţi nu sunt măsurate cu exactitate”.

“SUMAL 2.0 este un pas uriaş şi are nevoie de sprijinul cetăţenilor ca să vină cu acele sesizări prin Inspectorul Pădurii prin care majoritatea transporturilor de pe drumurile publice să fie anunţate, verificate”, a precizat ministrul Mediului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with