Subtilităţile campaniei electorale | Informaţia Zilei

Subtilităţile campaniei electorale

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Tensiunile pe scena politică se amplifică pe măsură ce se anunţă ridicarea unor restricţii impuse în timpul stării de urgenţă şi uşor relaxate în timpul stării de alertă. Partidele încep să se pregătească de alegeri. Lipseşte doar data. Va fi stabilită de guvern? O va stabili parlamentul? Depinde ce decizie va da CCR.

Cea mai probabilă dată a localelor este spre sfârşitul lunii septembrie, urmate de alegerile parlamentare la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

Odată stabilite datele alegerilor, următoarea mişcare strategică a opoziţiei este posibil să fie introducerea unei moţiuni de cenzură.

PSD, Pro România şi ALDE par să fie hotărâte să dărâme guvernul PNL. Liderii celor trei partide sunt conştienţi că preşedintele Iohannis nu va nominaliza cu formarea noului guvern un reprezentant din rândul acestor formaţiuni.

În cazul căderii guvernului Orban, cu siguranţă preşedintele va proceda în acelaşi mod ca după moţiunea de cenzură de la începutul lunii februarie. Adică îl va desemna cu formarea unui nou guvern tot pe Ludovic Orban.

Se zvoneşte că ar exista anumite fricţiuni între Iohannis şi Orban, însă preşedintele nu credem că va risca nominalizând o altă persoană. Eliminarea lui Orban ar arunca PNL în haos înainte de alegerile locale.

Pregătirile de repornire a economiei sunt, de fapt, pregătiri pentru alegeri. PNL procedează la fel ca fiecare partid ajuns la guvernare: îşi pune oameni în funcţiile considerate importante din punct de vedere electoral. 

  Desigur, PSD va protesta, aşa cum au protestat liberalii când au plecat de la guvernare, însă legile nescrise nu se schimbă.

Pregătirile concomitente pentru repornirea economiei şi a campaniei electorale viciază ambele acţiuni. Lucrurile sunt făcute pe jumătate. Se pierde şi într-o parte şi în alta.

Nu se intră nici în forţă în precampania electorală, nici nu se reporneşte pe bune economia.

Opoziţia acuza guvernul că banii promişi nu au ajuns la firme. Guvernul acuză opoziţia că sabotează guvernul prin majoritatea pe care o are în parlament. 

Deşi ţara trece printr-o perioadă grea, despre o conlucrare nici nu poate fi vorba.

Cine vorbeşte despre un guvern de uniune naţională nu cunoaşte partidele şi ambiţiile personale ale liderilor. Colaborările de lungă durată nu rezistă.

Toate alianţele politice s-au spart înainte de terminarea unui ciclu de patru ani.

Situaţia, în cazul PSD şi Pro România, este deosebită. Ba chiar şi ALDE s-a dovedit fidel în relaţia cu PSD. Tăriceanu s-a supărat doar o singură dată, când nu a fost nominalizat candidat comun PSD-ALDE la prezidenţiale.

Ca o etapă pregătitoare pentru parlamentare, PSD, Pro România şi ALDE  foarte probabil vor realiza alianţe locale pentru alegerile locale. :tiu că împreună pot obţine mai multe mandate de primari şi consilieri decât separat.

Situaţia pe dreapta pare să fie diferită. USR are foarte multe rezerve faţă de modul în care guvernează PNL.

Cu gândul la rezultatele de euro-parlamentare, USR nu se arată foarte interesat să realizeze alianţe electorale cu PNL.

Dacă nici partidul lui Dan Barna nu este mulţumit de măsurile care se iau pentru repornirea economiei, cum ar putea fi mulţumite partidele de opoziţie?

Aproape imperceptibil, în aceste zile în care toată lumea pare să se concentreze pe revenirea la o situaţie cât de cât normală, se derulează o extrem de subtilă campanie electorală.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517