08.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 03.30 Portret de artist 04.40 Concert la Filarmonica Dinu Lipati din Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 09.35 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între necesitate şi realitate.. 10.25 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: De ce facem sacrificii? 11.05 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Arta de a dărui. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 15.37 Teleshopping 15.55 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Eugeniu Avram. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, Eugenia Sabou (reluare)

Substratul interetnic electoral al declaraţiilor primarului din Tg. Mureş

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dorin Florea, omul care bate UDMR-ul cu propriile arme, pe teren propriu. Propunerea primarului din Târgu Mureş privitoare la iniţierea unei legi prin care să fie obligatorie o anchetă pentru stabilirea criteriilor necesare creşterii unui copil a inflamat spiritele. Dorin Florea este de părere că ar trebui iniţiate anchete sociale în urma cărora să se poată constata dacă un cuplu căsătorit are capacitatea de a creşte un copil.

Dacă nu îndeplineşte condiţii minime, începând de la venit, să se abţină de la a face copii.

Fără să facă vreo trimitere la o anumită etnie, aluzia este atât de transparentă încât toată lumea şi-a dat seama că este vorba despre romi sau ţigani, cum li se spunea înainte.

De aici până la acuzaţia de rasism nu a fost decât un pas. Mass media a popularizat opinia primarului din Târgu Mureş, Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării s-a autosesizat dând scandalului o tentă interetnică, rasistă chiar.

Primarul spune că este animat de cele mai bune intenţii. Conducând un oraş cu populaţie mixtă, români, maghiari şi o comunitate de romi care vorbesc ungureşte, Dorin Florea cunoaşte foarte bine situaţia reală. Familiile cu mulţi copii trăiesc de pe urma alocaţiilor pe care le primesc pentru droaia de copii şi din ajutoare sociale.

Cum se poate schimba această stare de lucruri? Prin măsuri legale, pragmatice. Poate că primarul Florea nu a adoptat tonul potrivit. În acelaşi timp nu este exclus ca primarul din Târgu Mureş să urmărească şi altceva.

Dorin Florea, membru în mai multe partide, a câştigat mandat după mandat, indiferent de partidul din care a făcut parte.

Deşi este român, a ajuns primar şi când alegerile au fost dintr-un singur tur. Târgu Mureş are structura etnică specifică reşedinţelor de judeţe din Transilvania, cu deosebirea că în Târgu Mureş populaţia maghiară se ridică la 44,9%, procentul românilor este de 52%, iar romii 2,5%.

Având în vedere că la alegerile locale populaţia maghiară votează în bloc candidaţii UDMR, se pune întrebarea de ce la Târgu Mureş câştigă un primar român chiar şi în condiţiile alegerilor dintr-un singur tur.

Spre comparaţie, în municipiul Satu Mare, în cazul alegerii primarului dintr-un singur tur, UDMR merge sigur la victorie, deşi comunitatea maghiară este de doar 34,6%.

Aşadar, când primarii sunt aleşi dintr-un singur tur, la Târgu Mureş, cu o populaţie maghiară de 44,9%, primăria este câştigată de un român, iar la Satu Mare, cu o populaţie maghiară de 34,9%, este câştigată de un primar UDMR.

Acesta este, de fapt, substratul politico-electoral al declaraţiilor primarului Dorin Florea. Comunitatea romă din Tg Mureş este de 2,5%. Aşadar, nu este o problemă uriaşă, Dimpotrivă, ca peste tot, constituie mai degrabă o masă de manevră, populaţia săracă fiind dispusă să-şi vândă voturile.

După cum se ştie, singurele partide care se opun modificării legii prin care primarii să fie aleşi din două tururi sunt PSD şi UDMR. Restul partidelor parlamentare, PNL, USR, PMP, Pro România şi ALDE sunt pentru alegeri din două tururi. Deputaţii de la Minorităţi intră fără alegeri în parlament.

În cazul în care se menţine actuala formulă, primarului Dorin Florea îi scad substanţial şansele în faţa unui UDMR care îşi propune să se moblilizeze pentru a câştiga primăria Târgu Mureş. UDMR se opune alegerilor în două tururi în special din cauza a doi primari de municipiu reşedinţă de judeţ: Satu Mare şi Târgu Mureş. Mai sunt circa 30 de primării din localităţi mai mici în care UDMR are prima şansă de a-şi impune primarii dacă alegerile rămân într-un singur tur.

Pe drept cuvânt, ar trebui să ne punem întrebarea dacă este vorba despre o ieşire rasistă, despre pragmatism sau doar despre o formă subtilă de luptă politico-electorală, cu tentă interetnică. Dorin Florea a reuşit să iasă în faţă printr-o declaraţie politică subtilă, mărindu-şi şansele de a câştiga un nou mandat de primar într-un municipiu ca Târgu Mureş care în mod normal intră sub sfera de influenţă a UDMR.

Abonează-te acum Online!