Image 1
Image 2

Sub semnul revocării unui simbol

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nodul gordian s-a rupt. După 32 de zile și câteva ore președintele Klaus Iohannis a semnat decizia de revocare din funcție a șefei DNA.

A fost una dintre cele mai mari dileme cu care s-a confruntat Klaus Iohannis. Dacă nu semna risca să fie acuzat că nu respectă Constituția. Dacă semna își pierdea susținătorii din zona radicală a dreptei.

Lucru care s-a și întâmplat.

Imediat după anunțul revocării USR și-a arătat nemulțumirea amenințând că va avea propriul candidat la prezidențiale. Prima măsură luată împotriva președintelui: retragerea like-urilor de pe pagina de Facebook.

Nici partidul lui Dacian Cioloș nu a primit fără reproșuri decizia prezidențială. Și Mișcarea România Împreună intenționează să intre cu un candidat propriu în alegerile prezidențiale. Ceea ce își și dorea. Revocarea lui Kovesi nu este cauza, ci ocazia speculată de Cioloș pentru a se lansa în campania pentru prezidențiale.

PNL a primit decizia președintelui rațional. Șeful statului ca garant al respectării Constituției nu a făcut altceva decât să respecte decizia Curții Constituționale. Prin urmare, PNL rămâne în continuare alături de Klaus Iohannis.

PSD nu a primit anunțul de revocare cu mare entuziasm. Cel puțin nu a arătat. Cum exact în ziua în care s-a făcut anunțul avea programată o ședință prin care lua în discuție suspendarea președintelui, odată ce șefa DNA a fost revocată ar fi fost de așteptat ca PSD să renunțe la intenția de suspnedare. Liviu Dragnea a declarat că discuțiile despre suspendare continuă. Președintele este acuzat că tergiversează promulgarea legilor adoptate de parlament și obstrucționează activitatea guvernului. Cum președintele nu face altceva decât să se folosească de prerogativele conferite de Constituție, PSD nu va putea demonstra ușor că acesta încalcă grav Constituția.

În linii mari așa au primit principalele partide vestea despre plecarea celei mai puternice femei din România. Premiată de ambasade, remarcată de presa internațională, devenită simbol al luptei anti-corupție, evident că o astfel de personalitate nu se putea afirma decât în cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Lucru nu prea greu de dovedit dacă știau unde să lovească. Astfel, în mandatul de cinci ani, o lună și 24 de zile au fost acuzați de corupție 57 de miniștri, din care 38 au fost condamnați. Dacă se mai pun la socoteală parlamentarii, primarii, alți înalți funcționari, este ușor de tras concluzia că România este cea mai coruptă țară din UE.

Laura Codruța Kovesi a fost, într-adevăr, persoana providențială pentru asanarea morală a societății românești. Soarta a fost de partea ei. Dacă își desfășura activitatea în Ungaria nu putea ajunge la performanțele la care a ajuns în țara noastră. Că nu a fost o simplă partidă de vânătoare se va vedea mai târziu, prin prisma rezultatelor viitoare.

Ceea ce omit susținătorii externi sunt metodele folosite, mai precis amestecul serviciilor secrete în activitatea de urmărire penală. Acest lucru pune sub semnul întrebării onestitatea activității DNA, ca organ de urmărire penală independent.

Revocarea șefei DNA, considerată cea mai puternică și influentă persoană din România ultimilor ani, va rămâne un episod controversat. O lungă perioadă de timp acțiunile politice, inclusiv alegerile prezidențiale, se vor derula sub semnul revocării din funcție a acestei femei misterioase.

Laura Codruța Kovesi nu a fost un simplu funcționar al statului, ea a devenit un adevărat personaj. Cine va fi scriitorul care o va imortaliza pentru totdeauna? Printre cei care vor încerca să o transforme în legendă se va număra cu siguranță și Mircea Cărtărescu, care a scris pe pagina lui de socializare: “Dacă vei candida vreodată la președinție, voi fi primul care te va vota”.

Şi dacă, totuşi, Marcel Ciolacu va demisiona?

S-ar părea că Marcel Ciolacu este unicul prim ministru care ameninţă cu demisia, iar principalul adversar, din întâmplare acum partener de nevoi, îl roagă să rămână în continuare la cârma guvernului.

Sigla Informatia Zilei

Retrospective 2022

Asculta acest articol Eşecul Schengen a tăiat cheful comentatorilor, observatorilor fenomenului politic, economic, social de a mai face obişnuitele retrospective