Sub semnul lui "dacă…" | Informaţia Zilei

Sub semnul lui “dacă…”

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă Viorica Dăncilă nu intră în turul doi la prezidenţiale… Dacă Iohannis nu intră în turul doi… Dacă Dan Barna şi Klaus Iohannis se confruntă în turul doi… Dacă ALDE iese de la guvernare… Dacă în turul doi la prezidenţiale intră candidatul USR-PLUS şi candidatul PSD…

Ne aflăm într-o perioadă în care politica se face sub semnul lui „dacă”. Asta înseamnă foarte multe necunoscute. Mai înseamnă că nu există lideri puternici care prin propria lor prestaţie dau direcţia politică a momentului.

În urmă cu cinci ani nu se puneau astfel de probleme.

Era mai mult decât clar că în turul doi se vor confrunta Ponta cu Iohannis. În 2009 era sigur că bătălia finală se va da între Băsescu şi Geoană. În 2004 nici măcar nu se putea imagina că lupta pentru fotoliul prezidenţial s-ar fi putut da altcineva decât între reprezentantul dreptei şi cel al stângii, respectiv între Băsescu şi Năstase.

Ce se întâmplă acum? A apărut a treia forţă, comparabilă cu cele două partide mari. USR-PLUS încurcă toate socotelile, face imposibile toate previziunile. Nu avem ca date certe decât rezultatele de la europarlamentare. Rezultatele obţinute de PNL, PSD şi USR-PLUS sunt apropiate ca procent, dar în voturi situaţia se prezintă în felul următor: PNL a obţinut 2 449 068 voturi. PSD – 2 040 765, iar USR-PLUS 2 028 236. Lupta pentru locul doi se va da, conform acestor cifre, între PSD şi USR-PLUS.

Unul dintre partide are avantajul unor structuri teritoriale puternice, iar avantajul alianţei USR-PLUS este că se află pe val, este la modă, este o formaţiune nouă, proaspătă.

Dacă nu lua fiinţă Pro România, (care a luat 583 916 voturi), PSD ar fi luat 2 624 681 voturi. Deci ar fi fost în faţa PNL.

Dacă s-ar forma o alianţă PSD-ALDE-Pro România, cu siguranţă candidatul lor ar intra fără probleme în turul doi. Într-o astfel de situaţie candidatul USR-PLUS ar fi eliminat din cursă în primul tur.

Rezultă de aici că PSD îi face un serviciu alianţei USR-PLUS. Dacă turul doi se dă între Iohannis şi Barna, există posibilitatea ca PSD, ALDE şi Pro România să recomande alegătorilor lor să voteze cu Dan Barna. Pentru simplul motiv că Iohannis s-a comportat pe tot parcursul mandatului foarte dur cu PSD, dar şi cu Tăriceanu şi Ponta.

Prin urmare cei doi, conştienţi că Dăncilă nu poate câştiga în faţa lui Iohannis, au tot interesul ca în turul doi să intre Dan Barna şi acestuia să-i acorde sprijinul ca să scape de Klaus Iohannis.

Socotelile, după cum se vede, sunt foarte complicate, cu multe ramificaţii. Practic, victoria se poate decide în turul întâi, ea însemnând o confruntare între Iohannis şi Barna.

Până şi PSD are tot interesul ca Viorica Dăncilă să nu intre în turul doi, ea fiind o victimă sigură şi în faţa lui Iohannis şi în faţa lui Dan Barna.

Nemăsuratul său orgoliu obligă PSD să intre în alegeri cu un candidat propriu. Dacă nu trece de prima rundă Viorica Dăncilă rămâne în continuare la conducerea partidului? Deţinând şi funcţia de premier demisia ei înseamnă căderea guvernului şi se intră în altă logică politică.

În condiţiile actuale, sub presiunea a două partide mari, cea mai bună soluţie pentru PSD este să nu intre în turul final al prezidenţialelor, dar să obţină un scor bun, la mică distanţă de cel de-al doilea candidat. În felul acesta devine arbitru între Iohannis şi Barna. Desemnată candidat al PSD la prezidenţiale, Viorica Dăncilă urmează să-şi demonstreze adevărata forţă de lider al încă celui mai mare partid din România.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517