Image 1
Image 2

Sub paravanul războiului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întâi a fost pandemie. Nu se poate face nimic pentru că este pandemie. Apoi a venit războiul. Din cauza războiului cresc preţurile, dar iată că regiile de stat din domeniul energetic, al gazelor, precum şi băncile, au profituri de zeci de miliarde de euro. 
Nu se poate face reformă pentru că, iată, la graniţă este război. :i, în aşteptarea păcii, nu facem nimic în domenii care nu au absolut nimic de-a face cu războiul.
Războiul este scuza ideală, paravanul după care guvernul îşi poate dosi ineficienţa, lipsa de iniţiativă. Tot războiul este de vină că salariile directorilor din ANRE sunt de ordinul miilor de euro pe lună, de la 7000 în sus, până spre 12.000.
ANRE, agenţia care reglează preţurile la utilităţi, este începutul luptei în coaliţia PNL-PSD-UDMR pentru controlul  resurselor financiare. UDMR a fost eliminată din schemă. Sau cel puţin aşa pare. Probabil va primi altceva în schimbul funcţie de director adjunct la ANRE, deţinută până acum de Nagy-Bege Zoltan, dar cerută de fostul premier Mihai Tudose pentru un om al său, Gabriel Andronache.  
S-ar părea că meciul a fost câştigat de PNL care şi-a adjudecat două funcţii, de preşedinte şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei. 
Episodul-pilot deschide calea unor speculaţii mergând până la ideea eliminarii UDMR din coaliţia de guvernare. Înainte de alegeri  se crede că funcţiile ajută la obţinerea unui număr mai mare de voturi. Fără UDMR la guvernare rămân două funcţii-cheie în campania electorală. În primul rând este râvnit ministerul Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice, deţinut de Attila Cseke, iar în al doilea rând, dar nu mai puţin important, ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, condus de Barna Tanczos. 
Ieşirea UDMR de la guvernare eliberează o serie de funcţii, o pradă numai bună de împărţit între PNL şi PSD în pragul alegerilor.
În acelaşi timp este un semnal că cele două partide sunt decise să meargă împreună la alegeri, cu candidaţi comuni la locale şi la prezidenţiale. 
Având candidaţi comuni diminuează agresivitatea unui partid ca AUR, şi plasează USR într-o zonă din care nu poate spera în niciun fel că ar putea ajunge la guvernare după alegerile din 2024. 
Confruntată cu o puternică opoziţie după intrarea PSD la guvernare, conducerea actuală a PNL nu mai are de înăbuşit decât câteva voci care ar fi împotriva continuării parteneriatului cu PSD. Forţa Dreptei a aspirat nemulţumiţii mai refractari. 
În schimb, chiar dacă nu au salutat cu entuziasm parteneriatul cu PSD, lideri pragmatici, precum Ilie Bolojan, Emil Boc, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă, etc.,  călcându-şi pe sentimente şi orgolii, au văzut partea plină a paharului. 
O alianţă, practic un armistiţiu între partidele mari, era şi încă este necesar datorită situaţiei internaţionale. Dacă economia mondială este în criză, înseamnă că economia românească este pe marginea prăpastiei. 
Că guvernanţilor războiul le-a servit drept scuză pentru că ei nu şi-au făcut treaba, este adevărat, dar atâta vreme cât rămân în aceeaşi barcă, PNL şi PSD pot face un zid comun împotriva slabei opoziţii reprezentată de două partide care nu pot oferi o alternativă la guvernare. 
USR şi AUR sunt două săbii care nu pot intra în aceeaşi teacă, oricât de mult s-ar invoca nevoia de alternativă la guvernarea PNL-PSD, în curând la guvernarea PSD-PNL. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Bugetul sub povara bugetarilor

Asculta acest articol Este o realitate indubitabilă: în România numai bugetarii pot pune presiune pe guvern, numai protestele şi grevele

Doi politicieni locali: Boc și Buzatu

Ghinionul stă la pândă şi când te aştepţi cel mai puţin, înhaţă câte un baron local. Ultimele victime au fost, din întâmplare, din rândul liderilor PSD.