Studiu: 40% din copii spun că stau des pe internet fără un scop anume | Informaţia Zilei

Studiu: 40% din copii spun că stau des pe internet fără un scop anume

Scris de Ioana Vladimirescu, 04 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Zilele trecute, Organizaţia Salvaţi Copiii a dat publicităţii cel mai recent studiu referitor la timpul pe care îl petrec copiii români pe internet. Conform datelor statistice, 31% dintre copiii români cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani au petrecut mai puţin timp cu familia, prietenii sau făcând lucruri pentru şcoală pentru a sta pe internet.

28% dintre copii spun că au încercat, fără să reuşească, să petreacă mai puţin timp în mediul virtual. Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra riscului dependenţei de internet în rândul copiilor şi adolescenţilor români.

După şase ore, ei sunt nemulţumiţi de relaţia pe care o au cu părinţii, prietenii şi profesorii

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Ora de Net. Legat de timpul pe care îl petrec copiii pe internet, 40% spun că se întâmplă foarte des sau destul de des să navigheze fără un scop anume. 23% au declarat că nu s-au simţit în largul lor atunci când nu au avut acces la internet. 13% din copiii români afirmă că s-a întâmplat destul de des să nu mănânce sau să nu doarmă doar pentru a fi online. Specialiştii atrag atenţia asupra consecinţelor negative pe care le are dependenţa de internet asupra stării emoţionale a copiilor şi asupra performanţelor pe plan social şi şcolar. Astfel, cei care petrec peste şase ore online pe zi sunt nemulţumiţi de relaţia pe care o au cu părinţii, prietenii şi profesorii şi devin pesimişti în ceea ce priveşte viitorul.

Simptomele dependenţei: problemele cu somnul, dificultăţile de comunicare, plictiseala

Preşedintele Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a declarat că “după ce internetul şi-a făcut loc din ce în ce mai mult în viaţa noastră şi a copiilor noştri, iată că a venit timpul să abordăm foarte serios această temă, a dependenţei de internet şi tehnologie chiar în rândul celor mai mici şi mai vulnerabili dintre utilizatori. Efectul nociv pe care timpul petrecut necontrolat pe internet îl are asupra dezvoltării emoţionale şi cognitive a copiilor este de necontestat. Problemele cu somnul, dificultăţile de comunicare, anxietatea sau depresia sunt doar câteva dintre simptomele dependenţei de internet, dar lor li se alătură prezenţa unor semne de insatisfacţie în timpul activităţilor offline, cum ar fi plictiseala sau iritabilitatea”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345