12.11.2019 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Pataki Csaba, Radu Panait, Dumitru Păcuraru. Titlul emisiunii: Cum au votat românii în primul tur al alegerilor prezidenţiale.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Horia Ungur. Titlul emisiunii: Av. Horia Ungur: Politica şi actele de caritate. (reluare) 04.00 Cultură 05.00 Info Studio(limba maghiară) cu Eva Laczko, invitat: Boros Zoltan. Titlul emisiunii: Să face cunoştinţă cu Hunguest Erkel din Gyula. 06.00 De dragul artei 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Pataki Csaba, Radu Panait, Dumitru Păcuraru. Titlul emisiunii: Cum au votat românii în primul tur al alegerilor prezidenţiale.(reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian. Titlul emisiunii: Rezultate excelente pentru Zanshin la europeanul de karate. 10.50 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Elena Popa. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Horia Ungur. Titlul emisiunii: Av. Horia Ungur: Politica şi actele de caritate. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Pataki Csaba, Radu Panait, Dumitru Păcuraru. Titlul emisiunii: Cum au votat românii în primul tur al alegerilor prezidenţiale.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 O familie de artişti cu Vera Pop. 16.40 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Liviu Marta, Kereskenyi Sandor. Titlul emisiunii: Muzeul Judeţean Satu Mare organizează o sesiune ştiinţifică despre fluxurile istoriei. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: dr. Szilagyi Iosif. Titlul emisiunii: Diabetul şi stilul de viaţă. 18.00 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu (reluare)

Studenţii se vor plimba, alături de o vacă, prin Timişoara

Scris de Vasile Nechita, 07 august 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Educaţia merită măcar un 6!, consideră studenţii din Timişoara. Consiliul Naţional al Elevilor susţine iniţiativa ANOSR, din data de 7 august, ora 19 în Piaţa Unirii din Timişoara, prin care vor trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte subfinanţarea sistemului educaţional, care are un impact negativ asupra învăţământului preuniversitar.

În prezent, sistemul educaţional preuniversitar necesită o creştere a finanţării pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, integrarea şi formarea tinerilor pentru piaţa muncii, dar şi asigurarea unor condiţii şi sevicii sociale favorabile, precum burse, alocaţii şcolare, programe de consiliere şi orientare în carieră. Printre priorităţile de finanţare şi evaluare ale sistemului se află şi şcolile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. Totodată, sistemul este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane.

Datorită remuneraţiei profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunităţi în piaţa muncii.

Odată cu stabilirea unei viziuni pe termen lung asupra sistemului educaţional, Consiliul Naţional al Elevilor consideră necesară o amplă analiză a acesteia din punct de vedere economic. Trebuie anticipate efectele şi consecinţele creşterii succesive a finanţării sistemului educaţional, în condiţiile economice actuale, în raport cu impactul pe care această investiţie îl va avea asupra societăţii.

În ţările dezvoltate, finanţarea corespunzătoare a educaţiei determină dezvoltarea gradului de pregătire a forţei de muncă, creşterea angajabilităţii pe piaţa muncii, dezvoltarea competenţelor tehnice si vocaţionale, care să corespundă cerinţelor pieţei economice şi angajatorilor, respectiv dezvoltării unor noi tehnologii în diverse domenii. De asemenea, la nivel social, se înregistrează o investiţie în cultură, perspective de dezvoltare personală şi profesională, dar şi o responsabilizare considerabilă a cetăţenilor faţă de comunitate şi legile care guvernează societatea.

Pentru a trage un semnal de alarmă faţă de consecinţele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educaţie, studenţii vor fişa mesaje şi se vor plimba, alături de o vacă, pe străzile oraşului. Ei amintesc, de asemenea, de asumările făcute la nivel internaţional de România, de prevederea Legii Educaţiei Naţionale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie şi de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Naţional pentru Educaţie.

“Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar creşterea finanţării pentru educaţie reprezintă calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale.”

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.