Studenţii dirijori din Dusseldorf au oferit un concert-maraton cu lucrări de Antonin Dvorak

Scris de Vasile Andreica, 09 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Continuând o colaborare care durează de mult timp, Filarmonica ”Dinu Lipatti” a programat şi în această stagiune un concert alături de studenţii clasei de dirijat orchestră a profesorului Rudiger Bohn de la Conservatorul ”Robert Schumann” din Dusseldorf.

Programul concertului simfonic de joi seară a fost dedicat în întregime compozitorului ceh Antonin Dvorak, fiind interpretate cinci dintre Dansurile Slave, faimosul Concert pentru violoncel (ultima mare creaţie a sa) şi Simfonia a şaptea. Fiecare mişcare a acestor lucrări a avut un alt dirijor, toţi studenţii având ocazia să apară în faţa orchestrei, cu maniera şi gestica proprie, fiind cu siguranţă evaluaţi de profesorul lor cu această ocazie. Această particularitate a transformat seara într-un concert-maraton, consistent şi oferind multe bucurii auditorilor.

Vedeta serii a fost cu siguranţă tânăra violoncelistă Catarina Koppitz, pricepută şi carismatică, abordând cu aplomb şi profesionalism unul dintre monumentele muziciii dedicate instrumentului său, prestaţia sa fiind aplaiudată entuziast şi pe bun merit de numerosul public prezent la concert. Contingentul de dirijori a reprezentat foarte multe etnii, oglindă a lumii globalizate de azi. Au condus aşadar orchestra: Javier Alvarez, Lea Fischer, Farhad Garayusifli, Anton Hipp, Fernando Palomeque, Estrella Besson, Maria Keller, Sejoon Park, Giorgi Shekladze, Moon Doh, Leh Qiao Liao, Felix Koltun.

Acest concert a deschis o lună februarie foarte interesantă la Filarmonică. Următoarele concerte vor fi dirijate de Ştefan Novak (cu lucrări de Strauss, Wieniawski şi Mozart), Mihnea Ignat (cu Vlad Răceu în Concertul în mi minor de Mendelssohn şi suitele ”Tricornul” de Manuel de Falla) şi Shinya Ozaki. Ne bucură şi afluenţa mare de public din ultima perioadă, dovadă că orchestra este apreciată, iar muzica simfonică este gustată pe viu aşa cum se cuvine.
Vasile A.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517