Studenţii cer burse cu valoare reală, obligatorii pentru un învăţământ de calitate

Scris de Vasile Nechita, 03 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine promovarea echităţii şi a performanţei studenţilor prin intermediul burselor studenţeşti şi susţine, în contextul discuţiilor pe marginea Legii Învăţământului Superior, necesitatea impunerii unui cuantum minim al bursei, stabilit anual prin Hotărâre a Guvernului, “pentru a fi asigurată respectarea sa pe tot teritoriul ţării”.

Amintind că a publicat, cu regularitate, analize asupra stării socio-economice a studenţilor din România şi a politicilor în care statul ar trebui să se angajeze pentru a susţine deopotrivă accesul la învăţământ şi performanţa, ANOSR salută demersul Ministerului Educaţiei de a răspunde la aceste solicitări prin creşterea de 49% a alocaţiei bugetare, de la 201 lei/ lună/ student la buget la 300 lei/ lună/ student la buget, însă atrage atenţia asupra „practicii autorităţilor de a nu modifica pentru o perioadă lungă de timp acest cuantum şi de a-l mări extrem de rar”.

Pentru a înlătura acest neajuns şi a stabili un cadru predictibil şi adaptat schimbărilor periodice, ANOSR solicită completarea articolului de lege, în sensul corelării cuantumului alocaţiei cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, la un procent de 12% – “ceea ce, raportat la datele actuale, ar însemna un cuantum de 306 lei/ lună/ student la buget, extrem de apropiat de ceea ce a propus şi Ministerul Educaţiei”.

De asemenea, susţine introducerea în lege a prevederii actuale din OMEN nr. 3392/2017, conform căreia minimum 30% din fondul total de burse este alocat burselor sociale, care se pot cumula cu orice alt tip de bursă, precum şi a precizării că 25% din taxele studenţilor înmatriculaţi în regim de cont propriu valutar sunt direcţionate, la nivelul fiecărei universităţi, către fondul de burse.

“ANOSR este convinsă de faptul că nu poate exista un învăţământ superior echitabil şi de calitate fără o finanţare adecvată, iar alocarea de resurse financiare direct către studenţi, pe criterii sociale şi de performanţă, reprezintă o piatră de temelie pentru construcţia unui sistem funcţional” – precizează reprezentanţii federaţiei.

Abonează-te acum Online!
  1. 007 a spus: 06 august 2022, ora 11:55

    Nu fiti fraieri,luatile banii,tragetile-o in gura la platitorii de taxe,plecati din tara dupa ce va vedeti cu sacii in caruta,pupatiii in cur pe politicienii care le-o trag parintilor vostrii,din toate pozitiile, fara sa aveti nicio reactie(ca in toata lumea de altfel,primii care reactioneaza la derapajele democratiei sunt studenti)dar intrebarea logica este-VOI CHIAR STUNTETI STUDENTI ???!

  2. Dac Bulibas a spus: 06 august 2022, ora 10:07

    Unde va credeti,…, in socialism ???. Nu voi ati spus ca vreti o tara ca afara ????. Pai afara unde exista economie capitalista ( chiat si in SUA ) studentii care nu au suficienti bani, se imprumuta de la banci, acceseaza credite pe care dupa absolvire le platesc inapoi in conditiile contractuale stabilite la creditare sau se angajeaza si muncesc ca sa-si poata plati studiile !!!. De ce ti-ar da statul burse din bani publici ca la final sa mergi in strainatate si sa te doara-n cot de statul care te-a finantat ???. Nu le este suficient ca statul sa plateasca profesori care sa-i pregateasca gratuit ?. Eu nu le-as da nici o bursa, sa se descurce si sa faca fiecare pe contul lui daca doreste sau sa renunte !. Hotarati-va odata ce doriti capitalism sau socialism ?…Daca vreti socialism atunci facem ca pe vremea lui Ceausescu , inchidem granitele si ramaneti aici !. Nu mai plecati ( parasiti tara ) ca potarnichile numai daca platiti inapoi investitiile statului in voi !!!….Burse au fost pe vremea lui Ceausescu, in socialism cand dupa absolvirea Facultatii ati ramas in tara si ati produs pt. tara !. In capitalism, voi ar trebui sa platiti si profesorii care va pregatesc la Facultate si nu statul !. Fiecare Facultate ar trebui sa aiba o taxa anuala a lui pe care sa plateasca studentii din care sa-si acopere cheltuielile . Facultatea NU este obligatorie !!!, face cine vrea si cine poate !.

  3. usu a spus: 04 august 2022, ora 19:41

    Studenţii cer burse cu valoare reală, obligatorii pentru un învăţământ de calitate de la cetatenii acestei tari,iar cetatenii acestei tari cer ca cei carora le au acordat aceste burse,dupa terminarea studiilor sa le intoarca ajutorul prin punerea umarului prin munca angajata pentru ridicarea acestei tari

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517