Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga, titlul emisiunii: De ce este importantă consultaţia preventivă? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Viorel Câmpean, Alin Pop, titlul emisiunii: Competiţia carte internet 14.10 Teleshopping 14.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în resprectarea poruncilor dumnezeieşti 15.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.37 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 17.40 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 Colaj de colinde 23.30 Ştiri

Studenţii care pleacă la Cluj dau tot mai mulţi bani pentru chirii

Scris de I. Z., 23 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ansamblu rezidential

Ansamblu rezidential

Cele 17 cămine puse la dispoziţia tinerilor nu fac faţă cererii prea mari

Piaţa imobiliară din Cluj s-a bucurat în ultimii ani de o creştere accentuată a preţurilor chiriilor, datorată în primul rând numărului mare de studenţi care se apropie de 100.000.

Dacă în urmă cu doar câţiva ani chiria unei garsoniere începea de la 150 de euro, azi a ajuns la 250 de euro iar un apartament cu două camere, semi-decomandat, poate să coste chiar şi 450 de euro. Astfel Clujul a devenit un lux pentru studenţii care nu au prins loc în cămin şi au venituri modeste, iar problema cazării este una dintre cele mai mari nemulţumiri în rândul acestora.

Preţurile diferă şi în funcţie de zonă, cele mai scumpe aflându-se în zona centrală, Mărăşti şi Gheorgheni, unde garsonierele sunt închiriate la valori exorbitante de 250-300 de euro. Preţurile tind să crească mereu în pragul începerii anului universitar, când cererea poate depăşi ofertele existente pe piaţă.

Un factor care a influenţat creşterea exagerată a chiriilor ar fi şi numărul mare de studenţi străini care se conformează cu uşurinţă cererii pieţei, dat fiind că veniturile lor sunt cu mult mai mari, comparativ cu salariile din România.

Căminele nu fac faţă numărului mare de studenţi

În momentul de faţă, în Cluj Napoca sunt 11 universităţi, dintre care şase sunt de stat. Totuşi, cea mai mare universitate, Universitatea Babeş-Bolyai are un număr de 17 cămine puse la dispoziţia studenţilor şi un total de 532 de programe de studiu la nivel de licenţă şi masterat. Datorită numărului mic de locuri în cămine de stat, majoritatea studenţilor sunt nevoiţi să apeleze la căminele private sau chirii.

Continuarea o puteţi citi în exclusivitate în ediţia tipărită din data de 23 septembrie.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.