Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt judeţui Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Dan Costea, Ionuţ Oneţ, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiţie. (reluare) 02.30 Stand Up 03.45 Expoziţie de cai 04.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Argus. 05.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Cum se manifestă furia la tineri. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Gheorghe Ciocan. Titlul emisiunii: Insalaţii moderne de distribuţie borhot de fructe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt judeţui Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog,cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Relaţia mamă-fiică. 10.15 Religie, cu Eva Laczko , invitaţi: Laurenţiu Costin, Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul mare: abnegaţie sau bucuria sufletului? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Dan Costea, Ionuţ Oneţ, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiţie. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 14.40 Teleshopping 15.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necşe. Titlul emisiunii: Organizaţii de tineret la CNME. 16.00 Sămătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Sălăgeanu .Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă. 17.00 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Studenţii care pleacă la Cluj dau tot mai mulţi bani pentru chirii

Scris de I. Z., 23 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ansamblu rezidential

Ansamblu rezidential

Cele 17 cămine puse la dispoziţia tinerilor nu fac faţă cererii prea mari

Piaţa imobiliară din Cluj s-a bucurat în ultimii ani de o creştere accentuată a preţurilor chiriilor, datorată în primul rând numărului mare de studenţi care se apropie de 100.000.

Dacă în urmă cu doar câţiva ani chiria unei garsoniere începea de la 150 de euro, azi a ajuns la 250 de euro iar un apartament cu două camere, semi-decomandat, poate să coste chiar şi 450 de euro. Astfel Clujul a devenit un lux pentru studenţii care nu au prins loc în cămin şi au venituri modeste, iar problema cazării este una dintre cele mai mari nemulţumiri în rândul acestora.

Preţurile diferă şi în funcţie de zonă, cele mai scumpe aflându-se în zona centrală, Mărăşti şi Gheorgheni, unde garsonierele sunt închiriate la valori exorbitante de 250-300 de euro. Preţurile tind să crească mereu în pragul începerii anului universitar, când cererea poate depăşi ofertele existente pe piaţă.

Un factor care a influenţat creşterea exagerată a chiriilor ar fi şi numărul mare de studenţi străini care se conformează cu uşurinţă cererii pieţei, dat fiind că veniturile lor sunt cu mult mai mari, comparativ cu salariile din România.

Căminele nu fac faţă numărului mare de studenţi

În momentul de faţă, în Cluj Napoca sunt 11 universităţi, dintre care şase sunt de stat. Totuşi, cea mai mare universitate, Universitatea Babeş-Bolyai are un număr de 17 cămine puse la dispoziţia studenţilor şi un total de 532 de programe de studiu la nivel de licenţă şi masterat. Datorită numărului mic de locuri în cămine de stat, majoritatea studenţilor sunt nevoiţi să apeleze la căminele private sau chirii.

Continuarea o puteţi citi în exclusivitate în ediţia tipărită din data de 23 septembrie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.