Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

Studenţii care pleacă la Cluj dau tot mai mulţi bani pentru chirii

Scris de I. Z., 23 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ansamblu rezidential

Ansamblu rezidential

Cele 17 cămine puse la dispoziţia tinerilor nu fac faţă cererii prea mari

Piaţa imobiliară din Cluj s-a bucurat în ultimii ani de o creştere accentuată a preţurilor chiriilor, datorată în primul rând numărului mare de studenţi care se apropie de 100.000.

Dacă în urmă cu doar câţiva ani chiria unei garsoniere începea de la 150 de euro, azi a ajuns la 250 de euro iar un apartament cu două camere, semi-decomandat, poate să coste chiar şi 450 de euro. Astfel Clujul a devenit un lux pentru studenţii care nu au prins loc în cămin şi au venituri modeste, iar problema cazării este una dintre cele mai mari nemulţumiri în rândul acestora.

Preţurile diferă şi în funcţie de zonă, cele mai scumpe aflându-se în zona centrală, Mărăşti şi Gheorgheni, unde garsonierele sunt închiriate la valori exorbitante de 250-300 de euro. Preţurile tind să crească mereu în pragul începerii anului universitar, când cererea poate depăşi ofertele existente pe piaţă.

Un factor care a influenţat creşterea exagerată a chiriilor ar fi şi numărul mare de studenţi străini care se conformează cu uşurinţă cererii pieţei, dat fiind că veniturile lor sunt cu mult mai mari, comparativ cu salariile din România.

Căminele nu fac faţă numărului mare de studenţi

În momentul de faţă, în Cluj Napoca sunt 11 universităţi, dintre care şase sunt de stat. Totuşi, cea mai mare universitate, Universitatea Babeş-Bolyai are un număr de 17 cămine puse la dispoziţia studenţilor şi un total de 532 de programe de studiu la nivel de licenţă şi masterat. Datorită numărului mic de locuri în cămine de stat, majoritatea studenţilor sunt nevoiţi să apeleze la căminele private sau chirii.

Continuarea o puteţi citi în exclusivitate în ediţia tipărită din data de 23 septembrie.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.