00.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă între cunoscuţi. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Radu David. Titlul emisiuni: File din istoria Colegiului Naţional Ioan Slavici. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Ovi D. Pop. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitaţi: Formaţia Mister. 16.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 17.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 18.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 19.00 Cultură, festival Samfest Jazz internaţional. (în direct) 23.30 Ştiri

Studenţii care pleacă la Cluj dau tot mai mulţi bani pentru chirii

Scris de I. Z., 23 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ansamblu rezidential

Ansamblu rezidential

Cele 17 cămine puse la dispoziţia tinerilor nu fac faţă cererii prea mari

Piaţa imobiliară din Cluj s-a bucurat în ultimii ani de o creştere accentuată a preţurilor chiriilor, datorată în primul rând numărului mare de studenţi care se apropie de 100.000.

Dacă în urmă cu doar câţiva ani chiria unei garsoniere începea de la 150 de euro, azi a ajuns la 250 de euro iar un apartament cu două camere, semi-decomandat, poate să coste chiar şi 450 de euro. Astfel Clujul a devenit un lux pentru studenţii care nu au prins loc în cămin şi au venituri modeste, iar problema cazării este una dintre cele mai mari nemulţumiri în rândul acestora.

Preţurile diferă şi în funcţie de zonă, cele mai scumpe aflându-se în zona centrală, Mărăşti şi Gheorgheni, unde garsonierele sunt închiriate la valori exorbitante de 250-300 de euro. Preţurile tind să crească mereu în pragul începerii anului universitar, când cererea poate depăşi ofertele existente pe piaţă.

Un factor care a influenţat creşterea exagerată a chiriilor ar fi şi numărul mare de studenţi străini care se conformează cu uşurinţă cererii pieţei, dat fiind că veniturile lor sunt cu mult mai mari, comparativ cu salariile din România.

Căminele nu fac faţă numărului mare de studenţi

În momentul de faţă, în Cluj Napoca sunt 11 universităţi, dintre care şase sunt de stat. Totuşi, cea mai mare universitate, Universitatea Babeş-Bolyai are un număr de 17 cămine puse la dispoziţia studenţilor şi un total de 532 de programe de studiu la nivel de licenţă şi masterat. Datorită numărului mic de locuri în cămine de stat, majoritatea studenţilor sunt nevoiţi să apeleze la căminele private sau chirii.

Continuarea o puteţi citi în exclusivitate în ediţia tipărită din data de 23 septembrie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.