Image 1
Image 2

Absolvenții care nu au bacalaureatul s-ar putea înscrie la facultate

La Satu Mare, activităţi de pregătire pentru examenul de bacalaureat se organizează şi în prezent
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La Satu Mare, activităţi de pregătire pentru examenul de bacalaureat se organizează şi în prezent
La Satu Mare, activităţi de pregătire pentru examenul de bacalaureat se organizează şi în prezent

Pentru a nu mai acorda banii de şomaj tinerilor care nu au promovat examenul de bacalaureat, senatorul  Ecaterina Andronescu a depus un proiect numit “Student fără bac”.
Proiectul oferă tinerilor şansa de a se înscrie la facultăţile dorite chiar şi fără diploma de bacalaureat. Modificarea legii educaţiei în acest sens a mai fost înaintată Guvernului României de către fostul ministru al educaţiei şi în anul 2011, când nu a fost acceptată.
În prezent premierul Victor Ponta susţine proiectul prin care elevii pot să facă un an pregătitor, premergător studiilor superioare, în cadrul facultăţilor sau în cadrul învăţământului preuniversitar,  pe banii statului.

Guvernul doreşte să îi lase pe studenţii fără bac să se înscrie la facultate

Oportunităţile care le ies în cale tinerilor absolvenţi de clasa a XII-a sunt nelimitate în România. Adolescenţilor li se acordă oportunitatea de a demonstra, în cele două sesiuni de bacalaureat, că în cei patru ani de liceu au acumulat cunoştinţe. Pe lângă toate acestea, în momentul de faţă, Guvernul României le-a mai oferit o şansă celor care nu au trecut de examenul maturităţii. “Student fără bac“ este numele proiectului, iar acesta prevede plătirea din banii statului a unui an de studiu care să îi pregătească pentru intrarea în învăţământul superior sau postliceal. Această modificare şi altele 96 au fost adoptate în şedinţa din  26 iunie, o ordonanţă de urgenţă care aduce modificări la Legea Educaţiei Naţionale.
În 2011, anul în care Ecaterina Andronescu a propus pentru întâia oară proiectul „student fără Bac”, s-au înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani la acest examen, cu o promovabilitate de aproximativ 45% la nivel naţional. Atunci nu a trecut de Guvern, dar se pare că acum, în 2014, a avut mai mult succes.
Pentru a încuraja şi motiva tineretul, fostul ministru al educaţiei Ecaterina Andronescu a revenit după trei ani de zile cu acelaşi proiect pentru a-i salva pe nepromovaţi. Prin această măsură, statul nu ar mai plăti indemnizaţia de şomaj tuturor celor care ar fi nevoiţi să stea acasă, în schimb ar plăti fiecărui elev şcolarizarea în respectivul an.
Condiţia din respectivul proiect care i-a determinat pe cei de la conducerea Guvernului să îl privească cu ochi mai buni face referire la media pe care elevul trebuie să o aibă pentru a intra în anul pregătitor. Astfel că toţi cei care au media de absolvire şapte, chiar dacă au picat una sau mai multe probe de bacalaureat, ar putea să guste şi ei din studenţie la fel ca toţi ceilalţi elevi care au trecut cu brio de examenul maturităţii.
Dacă în urma susţinerii din nou a bacalaureatului elevii obţin note de trecere, aceştia îşi vor putea echivala creditele de studiu, trecând astfel direct în anul II.
Preşedintele Traian Băsescu nu s-a arătat nici atunci şi nici acum foarte încântat de această nouă posibilitate ce se doreşte a fi acordată adolescenţilor, încă avizul lui nefiind dat.

IȘJ va implementa toate deciziile luate la nivel naţional

În cazul în care proiectul primeşte avizul şi din partea preşedintelui Traian Băsescu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare se vede nevoit să respecte întru totul deciziile luate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Guvernul României. “Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră referitoare la conţinutul punctelor 1, 9 şi 10 din Ordonanţa de Urgenţă numărul 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative, vă transmitem faptul că, în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean aplică politicile şi strategiile Ministerului Educaţiei Naţionale la nivel judeţean şi controlează aplicarea legislaţiei.
Activităţi de pregătire pentru examenul de bacalaureat se organizează şi în prezent, conform unui program stabilit la nivelul unităţilor şcolare, pentru absolvenţii care nu au susţinut sau nu au promovat examenul. Inspectoratul Şcolar Judeţean monitorizează modul de realizare a acestor activităţi“, declară Adriana D`ngă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.

4 comentarii

  1. perfect in judetul Satu Mare circula la un moment5 dat o circulara verbala ca a existat un precedent care in timp ce era in prag de licenta asa zisa in anii 90 s-a constatat ca nu are facut liceul, ulterior a fost preect, deputat in prezent nou uns consilier judetean, el dealtfel cam semianalfabet dar un foarte bun YES MAN

  2. Guvernul acesta este foarte glumet! Nu mai bine ar organiza invatamantul cum trebuie si sa nu faca aceste jocuri artificiale?
    Nu am stiut ca studentia este o ciorba care trebuie sa fie gustata.
    Unui elev trebuie sa ii dai posibilitatea sa invete si sa se pregateasca pentru facultate. A inscrie elevi fara bac la facultate inseamna sa recunosti dezastrul din organizarea invatamantului si atunci, daca preaslavesti acest dezastru, cum il poti inlatura, cum poti oferi elevului posibilitatea sa se pregateasca asa cum trebuie si sa isi ia examenele de bac si sa intre apoi la facultate? Elevii nu au nevoie de mila/generozitatea nu stiu cui. Au o demnitate care ar trebui respectata.
    Dati o șansă corecta elevilor sa devina studenti!

Lasă un răspuns

Connect with

STÂNA, SOCONZEL, CUȚA

Slujbe de comemorare la mormintele unor eroi

Programul ”Comemorarea eroilor neamului în județul Satu Mare”, coordonat de Instituția Prefectului, derulat de asociațiile de rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare și UAT – uri din județ, a continuat, joi 19 octombrie, în comuna Socond.