Image 1
Image 2

Strategii pentru turul doi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Doi candidați, două viziuni diferite despre modul în care se pregătesc pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Dacă Victor Ponta a înțeles lecțiile lui Adrian Năstase și Mircea Geoană privind alianțele după primul tur, Klaus Iohannis adoptă strategia cavalerului singuratic. Victor Ponta a încheiat înțelegeri cu patru foști candidați pentru a le cere sprijinul, iar Klaus Iohannis spune că nu are nevoie de nicio negociere pentru că are nevoie doar de voturile oamenilor, nu de vreo înțelegere cu foștii candidați.

Astfel candidatul PSD adună teoretic voturile obținute de Călin Popescu Tăriceanu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu, Kelemen Hunor și Teodor Meleșcanu, însumând un procent de cel puțin 15%.  Desigur, nu toți cei care i-au votat pe cei de mai sus vor asculta de îndemnurile unor politicieni, dar ceva se va aduna. În 2004 Năstase a refuzat să facă o înțelegere cu Vadim Tudor, iar votanții acestuia l-au ales pe Traian Băsescu.

Klaus Iohannis a început prin a declara că niciunul dintre foștii candidați, și se referea aici la Elena Udrea și Monica Macovei, nu are voturile în buzunar. El vrea  să obțină voturile cetățenilor fără intermediari. Câtă sinceritate este aici și cât este calcul politic? Teama că ar putea fi considerat omul lui Băsescu îl face să renunțe la negocierile cu partide sau candidați din zona de influență a președintelui. Este o strategie riscantă. Fără un sistem de alianțe politice îi va fi greu să țină piept PSD-ului și aliaților săi conjuncturali.

Nu se cunosc încă opiniile liderilor ACL. Ludovic Orban a dovedit că are opinii radicale, indiferent în ce proiect politic este angajat. El este cel care l-a ajutat pe Crin Antonescu să câștige bătălia cu Tăriceanu pentru conducerea PNL. Tot el este cel care a condus ostilitățile împotriva lui Crin Antonescu în competiția acestuia cu Klaus Iohannis. Din păcate, abilitățile sale se limitează doar la lupta internă dintr-o formațiune politică. Are o atitudine extremă de respingere față de  Traian Băsescu și PMP. Se situează pe altă poziție față de Monica Macovei.

A încerca să obții voturile celor care le-au votat pe cele două candidate fără să îți asumi nicio obligație față de ele este incorect. Orice partid și orice politician trebuie să recurgă la compromisuri. În atitudinea afișată în public de Iohannis se întrevăd opiniile inflexibile ale lui Ludovic Orban.   Este bine? Este rău? Rezultatele se vor vedea la votul din 16 noiembrie.

Victor Ponta a înțeles că este în beneficiul lui să încheie acorduri cu alte formațiuni politice. Klaus Iohannis vrea să demonstreze că valoarea lui, calitățile sale personale sunt de ajuns pentru a se impune în fața lui Victor Ponta. Sunt strategii diferite, dar care țintesc același obiectiv, câștigarea președinției României.

Strict aritmetic, prima șansă o are Victor Ponta. A obținut un scor mai bun în primul tur. Mai trebuie să adune doar 10-12 procente. Iohannis a obținut  cu 10 procente mai puțin. Are de recuperat mai bine de 20 de procente, în condițiile în care rezervele dreptei nu par să urce cu mult peste 10%. Dar finala la președinție nu se reduce la un simplu calcul aritmetic. Intră în joc o serie de elemente. Desigur, alegătorul este suveran, însă nu sunt de neglijat nici serviciile secrete și alianțele politice. Se crede că de fiecare dată SRI a jucat un rol în alegerea președintelui.

Și-a asigurat Victor Ponta sprijinul SRI nominalizându-l pe directorul acestuia printre posibilii succesori ai săi pentru funcția de prim ministru? Se pare că George Maior a acceptat, dar SRI are rezerve față de acest demers. Ca un semnal de apropiere de celălalt serviciu secret, fostului director SIE, Teodor Meleșcanu, i s-a oferit o funcție de consilier prezidențial. În concluzie, Victor Ponta a încheiat un nou sistem de alianțe, în vreme ce Klaus Iohannis a preferat să intre în luptă de unul singur, bazându-se doar pe propria sa forță de convingere. Care strategie va fi câștigătoare? Important este că fiecare dintre cei doi candidați are calitățile cerute unui șef de stat. Nu va fi o catastrofă nici dacă va câștiga Ponta, nici dacă va câștiga Iohannis.

Tocmai de aceea, fiecare candidat are șansa lui, dincolo de orice strategie electorală.

Sigla Informatia Zilei

Reîntoarcerea la cultură

Asculta acest articol Un fenomen straniu pare să se producă în ultima vreme. Tot mai multă lume se întoarce spre