Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Lui Mircea Geoană i se reproșează că a pierdut alegerile prezidențiale din 2009 pentru că s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vântu. Când Traian Băsescu i-a trântit în față că s-a văzut cu mogulul, Geoană a rămas fără replică. Pornind de la acest episod, în 2014 a devenit de rău augur să te întâlnești cu Traian Băsescu. Președintele s-a transformat, în opinia PSD și ACL, în personajul negativ prin excelență. Așadar, dacă Iohannis s-a întâlnit cu Băsescu, nu mai are nicio șansă să devină președinte? PSD și-a început campania electorală exact de acolo de unde a lăsat-o Mircea Geoană în 2009.

Doar că a întors armele, ca într-o insurecție. Liderii dreptei se străduiesc să nege dar nu reușesc decât să pară indeciși și destul de jalnici. PSD insistă ca și când, demonstrând că întâlnirea a avut loc, ar câștiga fără probleme alegerile.
Nici nu știm dacă un astfel de episod ar trebui considerat un scandal sau doar lipsă de imaginație. Important nu este dacă s-a întâlnit sau nu. Important aici este lipsa de capacitate a candidatului de a ieși dintr-o încurcătură. Dacă Iohannis nu este capabil să se descurce cu ceva atât de minor, ce va face în continuare?

Ar fi fost simplu să răspundă “nu m-am întâlnit cu Băsescu, dar mă voi întâlni”. Sau ar fi putut răspunde “nu m-am întâlnit, dar va trebui să mă întâlnesc cu cel al cărui loc îl voi lua din decembrie”. Klaus Iohannis nu are prezență de spirit. Nu știe improviza un răspuns. Mai pe scurt, îi lipsește capacitatea de a comunica în spiritul vremii. Nu știe sta la taifas. Sau  poate că nu-i place.

Partidele au intrat în campanie, dar deocamdată aruncă în luptă piesele ușoare. În acest stadiu adoptă o strategie de uzură. Încearcă să-și enerveze adversarii. Din păcate, se enervează și alegătorii. Oamenilor nu le place deloc ce se întâmplă. Așteaptă dezbateri serioase. Alegătorilor li se oferă un spectacol de proastă calitate. Ceea ce poate conduce la o creștere spectaculoasă a absenteismului.

Dar și asta face parte din strategie. Un absenteism masiv este în beneficiul partidelor care au structuri puternice în teritoriu. Evident, partidul cu armata regulată cea mai bine organizată, cea mai disciplinată, este PSD.
Cu cât candidații dreptei vor fi mai mult strânși cu ușa, cu atât mai mult cresc șansele candidatului PSD. Asta în teorie. În practică, lucrurile stau cu totul diferit. În orice moment se poate declanșa un uriaș val de simpatie în favoarea unui candidat. În orice moment poate apărea o dezvăluire despre un candidat care să-l descalifice înainte de declanșarea campaniei electorale propriu-zise.

Ne aflăm într-o perioadă de căutări. Nu de soluții pentru țară, ci de informații compromițătoare. Traian Băsescu a anunțat fără jenă că va da la iveală informații despre fiecare candidat. Se știe despre ce candidați este vorba. Traian Băsescu nu poate ascunde faptul că Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu sunt adevăratele ținte ale sale. Cu sau fără voia sa, președintele Băsescu este obligat să sprijine candidatul dreptei. Nu are altă variantă. Sprijinul său este, însă, un dar otrăvit.
Prin forța împrejurărilor, campania electorală se va învârti în jurul președintelui care își încheie mandatul. Traian Băsescu să fie cheia victoriei sau eșecului și pentru alegerile prezidențiale din 2014? Trist, dar adevărat.

Primii pași spre un nou USL

Deocamdată negocierile pe comasarea alegerilor s-au întrerupt fără ca PSD și PNL să cadă de acord asupra unei soluții. Discuțiile se pare că au alunecat spre punctul fierbinte: cine va fi candidatul susținut de ambele partide la funcția supremă în stat?