Image 1
Image 2

Strategii cu bătaie lungă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvern pe termen limitat, strategii cu bătaie lungă? Desemnat premier pentru o perioadă determinată, încurajat de o parte din liderii PNL,  Dacian Cioloș se profilează cu fiecare zi ce trece ca viitor prim ministru și după alegerile parlamentare de la toamnă. În special după alegerile locale, discursul său s-a modificat. Preocuparea sa de a prezenta planuri pe termen lung, vizitele externe,  strategiile pe diverse domenii, trădează dorința de a a-și continua mandatul.

Mai mult decât toate, strategia anti-corupție prezentată ieri, îl apropie, ca temă, de subiectul predilect al PNL.

Noul partid rezultat după fuziune, a preluat tema luptei anti-corupție de la Traian Băsescu și PDL, temă care i-a adus un avantaj considerabil față de PSD.

Fie că a fost condus de Victor Ponta, fie de Liviu Dragnea, PSD nu se poate apropia de acest sensibil subiect. Partidul  condus acum de Dragnea și-a pierdut calitatea morală de a aborda corupția. Și acum, la fel ca în urmă cu 10-15 ani, PSD nu a reușit să-și dezlipească de pe frunte eticheta de partid corupt sau de cel mai corupt partid.

Se poate aprecia încă de pe acum că în campania electorală ce se apropie cu pași repezi, vor fi abordate subiecte legate de justiție. Dezbaterea publică pe care a anunțat-o ieri primul ministru este un preambul al campaniei. Modul în care se va implica premierul și guvernul, cel rol își va asuma președintele, rămâne de văzut. Oricum, și președintele și premierul vor ține să arate că se află deasupra competiției electorale.

Primul partid care a recunoscut că pregătește o strategie pentru alegeri a fost, în mod curios, UDMR. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor are, într-adevăr, nevoie de o mobilizare exemplară pentru a nu se trezi sub pragul electoral.  Pe de o parte din cauza scăderii populației, pe de altă parte din  cauza neîncrederii în liderii Uniunii. Dacă în anii ’90 populația maghiară se prezenta la vot într-un procentaj mai mare decât populația majoritară, în ultimii ani prezența la vot este identică la maghiari și români.

Un al doilea partid care ia în serios alegerile este PMP. Traian Băsescu este capabil de orice compromis pentru ca partidul său să intre în parlament. Mai puțină preocupare se constată din partea ALDE. Tăriceanu pare plictisit și obosit și nu mai apar oameni de valoare în jurul său. Își arogă rolul de a fi singurul purtător de mesaje al partidului, ceea ce îngustează capacitatea partidului de a-și mări bazinul electoral.

Nici nu știm dacă are un bazin electoral autentic. Singurul partid nou care ar putea oferi surpriza de a intra în parlament este Uniunea Salvați Bucureștiul, care, din păcate, până acum nu a demonstrat prin nimic că se poate transforma în Uniunea Slavați România. Timpul trece și Dan Nicușor nu face pasul de la local la național. Este prea lipit de București pentru a trezi și cel mai mic interes. Este ca și la anunțurile de mică publicitate, “Aștept provincia”.

În sfârșit, despre cum va aborda PSD campania electorală este greu de spus. Social democrații se bazează pe numărul mare de primari obținuți la ultimele alegeri, la președinții de consilii județene pe care îi are. Dacă legea alegerilor parlamentare va fi tot atât de drastică precum a fost cea de la locale, cu multe restricții, PSD va avea dificultăți în a se apropia de electoratul său tradițional cu mâinile încărcate de cadouri.

O campanie modernă, cu reguli, pe programe, teoretic avantajează PNL. Dar să mai așteptăm. Încă niciun partid nu și-a început campania propriu-zisă. Toate partidele sunt în așteptare. Tonul va trebui să-l dea, totuși, guvernul, chiar dacă se consideră independent.