18.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 01.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 02.35 Ne cheamă natura 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.20 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 05.20 Cultură, Fior de Zatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Perspective de dezvoltare a comunelor din zona metropolitană. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 09.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.30 Teleshopping 14.55 Cultură, cu Vera Pop,invitat: Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 16.15 Cultură, Fior de Zatmar 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan.

Strategii cu bătaie lungă

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Guvern pe termen limitat, strategii cu bătaie lungă? Desemnat premier pentru o perioadă determinată, încurajat de o parte din liderii PNL,  Dacian Cioloş se profilează cu fiecare zi ce trece ca viitor prim ministru şi după alegerile parlamentare de la toamnă. În special după alegerile locale, discursul său s-a modificat. Preocuparea sa de a prezenta planuri pe termen lung, vizitele externe,  strategiile pe diverse domenii, trădează dorinţa de a a-şi continua mandatul.

Mai mult decât toate, strategia anti-corupţie prezentată ieri, îl apropie, ca temă, de subiectul predilect al PNL.

Noul partid rezultat după fuziune, a preluat tema luptei anti-corupţie de la Traian Băsescu şi PDL, temă care i-a adus un avantaj considerabil faţă de PSD.

Fie că a fost condus de Victor Ponta, fie de Liviu Dragnea, PSD nu se poate apropia de acest sensibil subiect. Partidul  condus acum de Dragnea şi-a pierdut calitatea morală de a aborda corupţia. Şi acum, la fel ca în urmă cu 10-15 ani, PSD nu a reuşit să-şi dezlipească de pe frunte eticheta de partid corupt sau de cel mai corupt partid.

Se poate aprecia încă de pe acum că în campania electorală ce se apropie cu paşi repezi, vor fi abordate subiecte legate de justiţie. Dezbaterea publică pe care a anunţat-o ieri primul ministru este un preambul al campaniei. Modul în care se va implica premierul şi guvernul, cel rol îşi va asuma preşedintele, rămâne de văzut. Oricum, şi preşedintele şi premierul vor ţine să arate că se află deasupra competiţiei electorale.

Primul partid care a recunoscut că pregăteşte o strategie pentru alegeri a fost, în mod curios, UDMR. Formaţiunea condusă de Kelemen Hunor are, într-adevăr, nevoie de o mobilizare exemplară pentru a nu se trezi sub pragul electoral.  Pe de o parte din cauza scăderii populaţiei, pe de altă parte din  cauza neîncrederii în liderii Uniunii. Dacă în anii ’90 populaţia maghiară se prezenta la vot într-un procentaj mai mare decât populaţia majoritară, în ultimii ani prezenţa la vot este identică la maghiari şi români.

Un al doilea partid care ia în serios alegerile este PMP. Traian Băsescu este capabil de orice compromis pentru ca partidul său să intre în parlament. Mai puţină preocupare se constată din partea ALDE. Tăriceanu pare plictisit şi obosit şi nu mai apar oameni de valoare în jurul său. Îşi arogă rolul de a fi singurul purtător de mesaje al partidului, ceea ce îngustează capacitatea partidului de a-şi mări bazinul electoral.

Nici nu ştim dacă are un bazin electoral autentic. Singurul partid nou care ar putea oferi surpriza de a intra în parlament este Uniunea Salvaţi Bucureştiul, care, din păcate, până acum nu a demonstrat prin nimic că se poate transforma în Uniunea Slavaţi România. Timpul trece şi Dan Nicuşor nu face pasul de la local la naţional. Este prea lipit de Bucureşti pentru a trezi şi cel mai mic interes. Este ca şi la anunţurile de mică publicitate, „Aştept provincia”.

În sfârşit, despre cum va aborda PSD campania electorală este greu de spus. Social democraţii se bazează pe numărul mare de primari obţinuţi la ultimele alegeri, la preşedinţii de consilii judeţene pe care îi are. Dacă legea alegerilor parlamentare va fi tot atât de drastică precum a fost cea de la locale, cu multe restricţii, PSD va avea dificultăţi în a se apropia de electoratul său tradiţional cu mâinile încărcate de cadouri.

O campanie modernă, cu reguli, pe programe, teoretic avantajează PNL. Dar să mai aşteptăm. Încă niciun partid nu şi-a început campania propriu-zisă. Toate partidele sunt în aşteptare. Tonul va trebui să-l dea, totuşi, guvernul, chiar dacă se consideră independent.

Abonează-te acum Online!