Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Strategia de la Băile Herculane

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Conducerile partidelor aflate la guvernare au obiceiul de a se întâlni în locuri romantice. Acolo se iau decizii istorice. Până acum au avut loc întâlniri în delta Dunării, la mare, în staţiuni. PSD s-a întâlnit la un moment dat într-un fel de muzeu al armelor ieşite din uz. Locul atrage prin sine. Conducerea executivă a PSD a ales de data aceasta ca loc de întâlnire Băile Herculane. Acolo, în vechea staţiune balneară, cam lăsată în paragină, se va pune ţara la cale.

Sunt multe probleme pe agenda principalului partid de guvernare. Pe cât de mare este ponderea lui în parlament, pe atât de multe probleme are. Cam toate măsurile pe care le-a luat până acum sunt controversate. A majorat salariile, dar vine din urmă o impozitare care anulează efectul majorării. Devalorizarea leului şi scumpirile de asemenea diminuează binefacerile majorărilor.

Dar PSD nu lasă steagul jos. Se laudă în continuare cu măsurile luate, în timp ce sindicatele contestă şi ameninţă cu proteste şi chiar cu greva generală. Reforma fiscală pe care şi-a dorit-o ca pe o adevărată revoluţie este pe cale de a fi compromisă.

Un al doilea front deschis de PSD este legea justiţiei. Proiectul nu a primit avizul pozitiv al CSM. Cei doi lideri ai PSD şi ALDE sunt suspectaţi că vor să-şi rezolve problemele juridice. Precedat de Ordonanţa 13, proiectul de lege este un adevărat butoi de pulbere. Trebuie doar o scânteie pentru ca strada să explodeze. Scânteia ar putea fi cererea de revocare din funcţie a şefei DNA. Sau scoaterea preşedintelui din formula de numire a procurorului general şi a procurorului şef al DNA.

Ca un fel de atenţionare trebuie înţeleasă afirmaţia lui Liviu Dragnea că nu se va mai opune organizării unui contra-miting numit miting de susţinere a guvernului. Decizia se va lua în aceste zile la Băile Herculane.
România a mai avut parte de manifestaţii şi contra-manifestaţii la începutul anilor ’90. România s-a făcut mai remarcată prin mineriade decât prin măsuri democratice. În perioada respectivă România a rămas în urma plutonului fruntaş al fostelor ţări socialiste.

Şi acum se vorbeşte despre o întoarcere în timp. Această acuză este relativ uşor de combătut. Este prea teoretică pentru a putea fi folosită de opoziţie ca o armă. Vulnerabilitatea guvernului este de natură fiscală. Nu prea mai are bani de împărţit.

Şi atunci caută metode de a se face că dă mai mulţi bani, dar în acelaşi timp aceştia să se reîntoarcă la buget. Aşa trebuie înţeleasă măsura trecerii unor obligaţii de la angajator la angajat. Cetăţenii cei mai nemulţumiţi par să fie acum exact cei cărora li s-au majorat salariile.

PSD este pus în situaţia de a împăca şi capra şi varza. Sub supravegherea severă a lupului. Nu ştim cine joacă rolul verzei şi al caprei, dar toată lumea bănuieşte cine este lupul.
PSD are în parlament parte de o opoziţie slabă, dar are din ce în ce mai mulţi adversari în societatea civilă. PSD consideră că şi o parte a justiţiei, în speţă DNA, s-a constituit într-un adversar direct al PSD. Liviu Dragnea se foloseşte de această idee pentru a face PSD părtaş la problemele lui.

La Băile Herculane Comitetul executiv al PSD a decis să-i ofere preşedintelui partidului încă o dovadă de încredere. S-a adoptat o rezoluţie prin care se oficializează existenţa „statului parelel ilegitim”. Liviu Dragnea este de părere că prin lege se poate reveni la statul de drept. Tot la Herculane conducerea partidului a dat liber la organizarea de mitinguri locale.

Abonează-te acum Online!