Image 1
Image 2

Staţiunea turistică Tăşnad se va extinde pe 30 de hectare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Primar Tasnad - Csaba Grieb
Primar Tasnad – Csaba Grieb

Primarul Grieb Csaba are planuri mari pentru Staţiunea turistică Tăşnad. Potrivit unui PUZ, perimetrul de 30 de hectare va cuprinde un parc balnear, aquapark, teatru pe apă, terenuri de sport – inclusiv pentru fotbal şi golf, o sală a sporturilor, bazin olimpic acoperit, hoteluri, pensiuni, lac de baraj, baze de tratament şi înfrumuseţare.

Primarul oraşului Tăşnad a fost invitatul emisiunii “În Slujba Comunităţii” transmisă recent la Informaţia TV.

42 de străzi necesită reabilitare

Grieb Csaba a intrat din mediul privat în administraţie în urmă cu 930 de zile. Primul lucru care l-a făcut în primărie a fost să le ceară angajaţilor să nu mai scrie de mână, ci doar pe calculator. A încercat să reducă şi “traseul hârţogăriei” cât mai mult cu putinţă. O altă mare problemă a administraţiilor este sistemul greoi de achiziţii, care de multe ori împiedică decât să grăbească realizarea unor lucrări, mai ales dacă acestea sunt urgente.

Din păcate, Tăşnadul, la fel ca alte mici oraşe sub 10.000 de locuitori a fost văduvit de posibilitatea de a atrage fonduri europene pentru că pur şi simplu aşa au fost gândite mecanismele de accesare, modul de acordare a punctajelor. Însă o altă mare problemă întâmpinată, de care a amintit primarul Grieb, a fost faptul că foarte puţine clădiri au fost întăbulate pe Primăria Tăşnad. Din această cauză s-au pierdut mai multe posibilităţi de finanţare a unor renovări. S-au pierdut posibilităţi de asfaltare. În acest moment, în Tăşnad sunt 42 de străzi cu probleme, iar pentru reabilitarea acestora ar fi nevoie de un buget de 7 ori mai mare decât al oraşului, susţine primarul Grieb. Însă el este optimist şi speră ca aceste probleme să fie rezolvate ori din buget, ori printr-un împrumut, prin PNDL 3 sau fonduri europene.

100.000 euro/an, taxă pentru folosirea apei geotermale

Unul dintre cele mai mari planuri de viitor ale primarului Csaba Grieb este extinderea staţiunii. Aceasta însă nu se poate dezvolta dacă nu are asigurată o resursă constantă de apă geotermală. În acest moment, ştrandul şi hotelurile din zonă sunt alimentate printr-un singur puţ de 1354 metri săpat în urmă cu 42 de ani, al cărui debit a scăzut în ultimii 10 ani de la 12,5 litri/secundă la 7,5 l/sec. Pe de altă parte, Primăria este obligată să plătească unei firme care a concesionat resursele, Transgex, o sumă de 2,8 lei/metru cub de apă extrasă. Făcând un calcul sumar, având în vedere că se consumă între 13.000 şi 18.000 metri cubi de apă pe lună, rezultă o sumă de aproximativ 100.000 euro/an, doar pentru folosirea apei geotermale din subsolul oraşului. Este o sumă mare, dar având în vedere veniturile anuale ale ştrandului de 3,5 milioane lei, este suportabilă. Astfel că deocamdată ştrandul aduce oraşului Tăşnad un profit de aproximativ 800.000 lei pe an, mărturiseşte primarul Grieb Csaba.

Planuri propuse

În ce priveşte extragerea apei din adâncuri, sunt două posibilităţi< un alt puţ forat de firma Transgex în apropiere de ştrand sau un nou puţ administrat de primărie, situat la aproximativ 1,8 km de ştrand. Colaborarea cu firma respectivă nu a fost întotdeauna bună. Când au fost probleme, primarul Grieb spune că a căutat personal o firmă din Ungaria care a venit să realizeze o intervenţie la o adâncime de 6,7 metri, unde s-au detectat depuneri, din cauza unor conducte dezaxate.

Pentru un nou puţ al Primăriei Tăşnad sunt mai multe demersuri de realizat, pe care primarul Csaba Grieb le-a început. Astfel, trebuie o licenţă de forare de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, studiu de fezabilitate pentru prospectarea subsolului, găsirea fondurilor necesare etc. Geologii au recomandat forarea la adâncime de 1600 de metri, la o depărtare de aproximativ 1,8 km de puţul prin care acum se alimentează ştrandul, pe un teren al primăriei. “Dorim să obţinem un debit de trei ori mai mare decât cel actual. Cred că la începutul lui 2020 s-ar putea porni forarea”, precizează primarul.

Astfel, posibilitatea de extindere a staţiunii ar fi realizabilă. Potrivit unui Plan Urbanistic Zonal, staţiunea turistică Tăşnad s-ar putea extinde pe 30 de hectare. Aici ar fi loc pentru construirea a 10 hoteluri şi mai multe pensiuni, case de vacanţă, a unui aquapark, teren de fotbal, terenuri de sport, teatru de vară, bază de tratament etc. Totodată se propune îndreptarea cursului de apă din zonă pe o porţiune de 400 metri pentru antrenamente de caiace. S-au propus foarte multe elemente de construcţii sportive pentru că apa e bună şi pentru refacerea sportivilor după antrenamente.

Sunt planuri de viitor cu care primarul Grieb Csaba se mândreşte şi pe care speră să le pună în aplicare cât mai curând posibil.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with