Starea naţiunii | Informaţia Zilei

Starea naţiunii

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Multe lucruri vrem să împrumutăm de la Statele Unite, dar niciunui preşedinte român nu i-a trecut prin cap să producă un document istoric numit „Starea naţiunii”. An de an, fiecare preşedinte american iese în faţa naţiunii şi prezintă ceea ce s-ar putea numi un bilanţ al anului care a trecut şi, totodată, spune ce are de gând să facă în anul în curs.
La noi se dau comunicate şi, câteodată, se mai organizează câte o conferinţă de presă. Nu prea lungă. Ca să nu se pună prea multe întrebări.

Nici comunicatele, nici declaraţiile în faţa presei nu se constituie în documente cu valoare istorică.
Ar mai trebui adăugate postările pe Facebook. Este cea mai facilă formă de comunicare. Practic, nu implică nicio responsabilitate. De multe ori se şi şterg, fără nicio explicaţie. Acest lucru îl face pe preşedinte egalul fiecărui internaut. Mai nou şi interlopii uzează de acest mijloc de comunicare.

În lipsa unui document de tipul „Starea naţiunii” se fac dezbateri la televizor în care fiecare invitat îşi spune părerea personală despre ce s-a întâmplat sau ce se întâmplă prin ţară. Nici acestea, la fel ca declaraţiile liderilor de partid, ale politicienilor în general, nu au nicio valoare din punct de vedere istoric. Sunt vorbe aruncate-n vânt.

Nu ar trebui să ne referim la discursul preşedintelui Trump. Până la un punct controversatul preşedinte a ţinut să spună că agenda prezentată de el nu este nici a republicanilor, nici a democraţilor, ci este a ţării. A vorbit 82 de minute, iar ideile prezentate au fost apreciate de 76% din americani. Care preşedinte român a atins această cifră de încredere?

Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie putem avea o mostră din gândirea preşedintelui Klaus Iohannis. De fapt nu trebuie altceva făcut decât să punem cap la cap declaraţiile sale şi avem în faţă un program tot atât de populist ca programul PSD. Niciun mesaj de încredere. Nicio încurajare. Numai critici şi răutăţi, de parcă fantoma lui Traian Băsescu bântuie prin palatul Cotroceni.

Nici nu ştim la ce-i foloseşte României un preşedinte. De 30 de ani nu poate fi scoasă la iveală nicio faptă istorică a vreunuia din cei patru preşedinţi. Mineriadele lui Ion Iliescu, indeciziile lui Emil Constantinescu, protocoalele secrete ale lui Traian Băsescu. La acestea se pot adăuga excursiile lui Klaus Iohannis. Luând câte ceva de la toţi patru, foarte probabil nu ar ieşi un preşedinte ca lumea.

Cei patru mai au ceva care i-a diferenţiat de preşedinţii americani. Patru preşedinţi, patru culori politice. Iliescu a fost socialist, Constantinesscu ţărănist, Băsescu democrat, Iohannis liberal. Două partide care au dat preşedinţi au dispărut. PNŢCD există doar cu numele, iar PD s-a topit în masa PNL.

Poate că nu doar partidele sunt vinovate de situaţia în care se află România după 30 de ani de democraţie. Poate că şi preşedinţii sunt la fel de vinovaţi. Ei nu au adunat, ci au împrăştiat. Nu s-au putut dezbrăca de haina politică a partidului din care au provenit. Faptul că după ce este ales preşedintele iese din partidul în numele căruia a candidat este o păcăleală. Ne complacem în această minciună.

După un mandat de 10 ani Traian Băsescu a lăsat o ţară divizată. Klaus Iohannis duce mai departe divizarea. Amândoi s-au străduit să demonstreze că România este cea mai coruptă ţară din lumea cu sistem democratic. Un document de genul „Starea naţiunii” în varianta preşedintelui român s-ar numi „Starea corupţiei”.
„Corupţia” a fost ridicată la rangul de concept naţional înlocuind conceptul de „naţiune.”

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517