Image 1
Image 2

Stânga gălăgioasă, față-n față cu dreapta tăcută

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Partidele de stânga, cele care într-un fel sau altul au o anumită relație cu PSD, captează în continuare atenția opiniei publice. Fie că se ceartă, fie că acuză PNL, fie că fac promisiuni, PSD, ALDE și mai nou PRU, fac ce fac și se află pe toate canalele, în ziare sau pe paginile de socializare. A apărut ca personaj politic până și Mircea Geoană. După ce a fost dat afară din partid și i s-a luat funcția de președinte al Senatului, fostul lider al social democraților și-a făcut un partid. Nu a avut niciun spor.

Între timp a încetat să mai critice PSD, drept pentru care Liviu Dragnea îl recheamă la bază. Este drept că întâi a fost invitat în PRU. Speriat, Dragnea își aduce aminte că PSD are nevoie și de Victor Ponta. Cei doi nu au mai vorbit de trei luni, ceea ce arată adevărata relație dintre ei.

Aceste discuții băbești sunt fidel oglindite de mass media. O fi bine, o fi rău? PNL nu are nici măcar capacitatea de a genera știri de această categorie, în fond știri de doi bani. Lipsa personalităților se face simțită. Pe de altă parte, și în PNL există destulă tensiune, dar nu răbufnește pe dinafară. Această tăcere prelungită, lipsa de reacție la ce se întâmplă în societate, îl determină pe Călin Popescu Tăriceanu să spere că în 2020 ALDE va depăși PNL. Din acel moment, după cum este normal, PSD va avea în ALDE un adversar redutabil. Dar până atunci cele două partide merg umăr la umăr. Amândouă văd în PRU o amenințare. Îngrijorarea lor este reală. Ea ține mai mult de amenințarea lui Victor Ponta că va trece la un partid care are nevoie de el.

Dacă Ponta va rămâne în PSD, iar Mircea Geoană se va reîntoarce, cum va reuși Liviu Dragnea să mențină echilibrul de putere din interior? Amândoi i-au fost șefi, pe amândoi a încercat să-i înlăture în mod subtil. Are acum nevoie de amândoi? Sigur este că nu are nevoie de concurență. Ca foști lideri ai PSD, fiecare având în spate câteva milioane de voturi obținute din postura de foști candidați prezidențiali, cel puțin teoretic, ei aduc ceva voturi. Mai au relații în teritoriu, dar mai ales pot racola o parte din actualii parlamentari slăbind partidul în plină campanie electorală.

Revenind din nou constatăm că PNL nu generează nici măcar probleme de genul acesta. Cu toate că are material din plin. O serie de actuali parlamentari sunt nemulțumiți pentru că nu se mai regăsesc pe locurile considerate eligibile. PNL nu poartă niciun fel de dialog cu formațiunile cu care se presupune că vor forma o alianță post electorală. În mod simetric, ceea ce înseamnă ALDE pentru PSD ar putea fi, și de fapt chiar este, USR, formațiunea lui Nicușor Dan. Între cele două partide nu există niciun fel de comunicare în spațiul public. PNL are convigerea că USR atentează la electoratul său. Poate că lucrurile stau așa, dar bazinul electoral al partielor de dreapta este mult mai larg, trecând de 50%. Practic, ceea ce a câștigat Klaus Iohannis, cu o oarecare corecție, se poate regăsi și la alegerile parlamentare. Numai că este nevoie pentru acest lucru de o comunicare unitară. Deocamdată pe dreapta se cântă pe mai multe voci, toate dezacordate. Președintele Iohannis are propia lui strategie de comunicare, guvernul, cu Cioloș în frunte, o are pe a lui, PNL și USR, cântă după cum îi taie capul pe liderii lor, împărțiți la rândul lor pe mai multe voci. Nici măcar nu sunt în stare să se certe între ei. Nici măcar nu mimează un început de colaborare cu UDMR, deși este un lucru comun că vor guverna împreună.

Trăgând linie, adunând și scăzând, se poate ușor constata că niciodată nu s-a stat atât de prost în ajunul unei campanii electorale. Stânga foarte gălăgioasă, în fond nu spune nimic, iar pe dreapta dincolo de tăcere nu se află nimic care să merite atenția.

Lobby sau trafic de influenţă?

Este o adevărată desfătare să urmăreşti nu atât modul în care se comentează unele articole de pe site-uri, cât pseudonumele, mai exact “codurile” alese.