20.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Cine merge la dezvoltare şi transporturi. Ce va face preşedintele?(reluare) 01.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 02.45 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitaţi: Bekessy Elisabeta, Gabor Ferenc. Titlul emisiunii: Primăvara aceasta şi casele pot deveni mai verzi.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Omul cotemporan şi negarea lui Dumnezeu. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Cine merge la dezvoltare şi transporturi. Ce va face preşedintele?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Gheorghe Popdan. Titlul emisiunii: Sportul şcolar eminescian în 2018 şi 2019. 14.20 Teleshopping 14.40 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii:Cum ne conformăm la programele ecologice şi la ţinta de reciclare. 15.25 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 17.00 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Cultură

Spre un nou Centenar

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un Centenar reuşit? Un Centenar ratat? Pur şi simplu Centenar. Un preşedinte care nu rezonează cu istoria. Un preşedinte exclusiv al realităţii. Un premier-femeie, mai mult soţie şi mamă decât om politic. Un preşedinte de Senat inhibat, un preşedinte al Camerei Deputaţilor cu adeverinţă medicală şi fular la gât ca să se vadă că este răcit. Toate vin şi trec, dar un Centenar vine o dată la o sută de ani. Aşa ne dictează aritmetica. Istoria României rareori ne oferă ocazia să sărbătorim sau să comemorăm momente cu două zerouri.

În timpul regimului comunist s-a inventat de dragul lui Ceauşescu împlinirea a 2050 de ani de la formarea statului dac. Cinste lui Burebista.

De data aceasta am avut de făcut o incursiune în trecut de doar o sută de ani. Din multe puncte de vedere o incursiune ratată. Nu am reuşit să-i aducem în actualitate pe cei care au făcut posibil momentul Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. Ceea ce este mai trist este că nu am reuşit să reînviem entuziasmul de atunci. Cu cine? Cu un Klaus Iohannis preocupat să nu-i fie frig la mâini, cu un Liviu Dragnea făcând pe răcitul, cu un Călin Popescu Tăriceanu simţind că a trădat PNL-ul?

De remarcat că partidul care a ţinut Transilvania în matca românismului, PNR, partidul lui Gheorghe Pop de Băseşti, a dr. Vasile Lucaciu, partidul memorandiştilor, precum şi PNŢ, partidul lui Iuliu Maniu, al lui Alexandru Vaida Voievod, nu mai există.

Nu mai există, în structura lui profundă, nici PNL. Nu se revendică nici PSD de la Partidul Social Democrat al lui Ion Fluieraş şi Iosif Jumânca.

Din punct de vedere politic partidele de azi nu mai au nimic comun cu partidele care au făcut Unirea. Continuitea a fost asigurată de amărăşteni. De rapsozii populari, pasionaţi de istorie, de scriitori şi poeţi, dar mai ales de istorici marginalizaţi, neoficiali.

Centenarul a trecut ca un tren printr-o gară. Unii l-au aşteptat cu flori, alţii îi fac cu mâna. Cred că n-am învăţat nimic din lecţia istoriei profunde. N-am învăţat că lucrurile profunde, serioase, se fac cu sacrificii personale. N-am învăţat să lăsăm orgoliile la o parte când este vorba despre un interes general, de ţară. N-am învăţat ce este o ţară. Întreabă-l pe Iohannis ce este o ţară şi le va cere consilierilor să-i facă un discurs. Întreabă-l pe Liviu Dragnea ce este o ţară şi îţi va răspunde că el nu are nimic în comun cu Tel Drum şi că statul paralel este de vină.

Cu ocazia Centenarului nu am redescoperit România profundă. Poate că ne-am descoperit pe noi înşine. Poate că Ludovic Orban în timp ce înfuleca fasole cu cârnaţi la Alba Iulia se gândea că, în fond, el este urmaşul lui Brătianu. Poate că fostele case ale familiilor fondatoare ale statului român modern, Maniu, Vaida-Voevod, Cicio Pop, Gheorghe Pop de Băseşti,  şi multe altele, lăsate în paragină, vor fi fost cuprinse de frisoane la împlinirea unui veac de la fondarea României Mari, ca şi concept de stat modern, suveran, unitar şi indivizibil.

Cuvinte prea mari. Centenarul nu este decât politică. Politică la zi. Cine a făcut o baie de mulţime, cine a fost huiduit, cine l-a ignorat mai vizibil pe celălalt?

Ce va fi de mâine încolo? Ce a fost şi până acum. Am trecut prin Centenar ca gâsca prin apă.

Abonează-te acum Online!