23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

Spre o nouă demagogie

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Uneori, oamenii mici fac o istorie mare. Ne limităm să dăm exemplul lui Nicolae Ceauşescu. Un personaj incult, răzbunător, ahtiat după putere, care şi-a pus amprenta pe un sfert de secol de istorie. Are încă admiratori, şi vom vedea asta în ziua de Crăciun, când se împlinesc 29 de ani de la execuţia sa.

   Un astfel de personaj are şanse să se afirme într-o democraţie? Este o întrebare care poate fi pusă, dar cu puţine şanse de a putea da un răspuns mulţumitor.

Modul de organizare şi funcţionare a unei societăţi democratice împiedică afirmarea unor persoane fără calităţi în funcţiile de decizie. Sperăm că este aşa.

La aproape 30 de ani de la căderea unui regim dictatorial încă suntem tentaţi să căutăm mai multe asemănări decât deosebiri dintre cum a fost atunci şi cum este azi. Diferenţele sunt atât de uriaşe încât nu sunt măsurabile. Dar nu le vedem, aşa cum se zice că nu vezi pădurea de copaci.

Suntem mai puţin tentaţi să comparăm perioada actuală cu perioada interbelică. Pentru cel ce vrea să le vadă, asemănările sunt izbitoare. Şi atunci, ca şi acum, o mare dezbatere s-a purtat pe marginea capitalului străin. Şi atunci, ca şi acum, unii considerau capitalul străin motorul dezvoltării, iar alţii vedeau prezenţa lui în economie ca o exploatare a bogăţiilor ţării.

Apropieri şi deosebiri marcante se pot observa şi în formulele demagogice de altădată şi de acum. Până la urmă o demagogie, aparent nevinovată, se transformă în ideologie. Iar de la ideologie la naţionalism nu este decât un pas.

Observăm în viaţa politică şi socială a României de azi două tipuri de demagogie. Una a puterii reprezentate de coaliţia PSD-ALDE, alta a opoziţiei reprezentate de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL şi USR. Una tinde spre un naţionalism fără direcţie clară, alta spre un europenism fără limite, asumat deseori fără discernământ. O a treia cale o reprezintă enigmaticul Dacian Cioloş. Unii spun că ar fi un produs de laborator al unor forţe oculte.

Diferenţele de abordare ale acestor grupuri au fost vizibile în perioada de pregătire a Centenarului, la sărbătoarea celor o sută de ani de la fondarea statului român unitar. Nici o grupare, nici alta, nu s-au putut apropia de esenţa statului pe care l-au gândit cei ce au făcut Unirea. Fiecare a sărbătorit după cum l-a dus capul.

Diferenţele teoretice se transferă chiar în aceste zile în viaţa economică şi socială. Mai puţin în viaţa culturală pentru că, din motive uşor de înţeles, cultura a fost pusă între paranteze. Nici nu mai contează. Aşa cum nu contează deloc proiectul pe Educaţie prezentat foarte recent de instituţia prezidenţială. Este deja uitat, deşi nu a trecut nici o lună de la lansarea lui.

Ceea ce consideram simplă demagogie, populism ieftin, devine politică de stat. Liviu Dragnea a prezentat un program radical, iar guvernul PSD-ALDE l-a transpus în practică printr-o ordonanţă de urgenţă. Este vorba despre o nouă abordare a capitalului străin, o nouă atitudine faţă de multinaţionale. Este un sfârşit de etapă a ceea ce se numeau „investiţii strategice”. Dacă se privatizează utilităţile, gaz, energie, bănci, asigurări, comerţ, dacă se dau investitorilor străini, se spune că putem fi siguri că nu mai intră niciodată ruşii peste România. Ne apără NATO. Mai la obiect, NATO apără „investiţiile strategice”, multinaţionalele euro-atlantice.

Aproximativ în situaţia aceasta aşteptăm Sfintele Sărbători ale Naşterii Domnului. Noua demagogie nu se împacă deloc cu atmosfera sărbătorilor de altădată. Crăciun Fericit!

Abonează-te acum Online!