21.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitații: Aurelia Fedorca, Iuliu Ilyes, Ioan Irime. Titlul emisiuni:Trei primari, la Agenda Publică. (reluare) 01.30 Cultură, samfest jazz. 04.00 Talk Show cu Carol Erdos 05.15 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Anițaș, invitat: Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Perspective de dezvoltare a comunelor din zona metropolitană. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 09.30 Spiriduș Ghiduș 11.05 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitații: Aurelia Fedorca, Iuliu Ilyes, Ioan Irime. Titlul emisiuni:Trei primari, la Agenda Publică. (reluare) 13.00 Știri 13.30 Ședință de Coniliu Local 14.15 Teleshopping 14.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licență pro. 15.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiță, invitat: Cătălin Cismaș. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 16.00 Religie, cu Laczko Eva, invitați:Pallai Bela, Bakos Panna, Nagy Csongor. Titlul emisiunii: Viața Greco-Catolică. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perșa. Titlul emisiunii: Asociația ACT4U, implicată în diverse activități ecologice. 19.00 Ședință de Coniliu Local 20.00 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat: Ioan Coț. Titlul emisiunii: Bacul de la Pomi se apropie de pensie. 21.00 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Doina Feher. 22.00 Cultură, samfest jazz. 22.07.2018 00.00 Stand-up 01.30 Sport- meci de fotbal 02.40 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 04.00 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 04.50 Ne cheamă natura 06.00 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 07.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiță, invitat: Cătălin Cismaș. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat: Ioan Coț. Titlul emisiunii: Bacul de la Pomi se apropie de pensie. 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 09.15 Cultură,Vacanțe de vis. 09.40 Religie, cu Laczko Eva, invitați:Pallai Bela, Bakos Panna, Nagy Csongor. Titlul emisiunii: Viața Greco-Catolică. 10.30 Spiriduș Ghiduș 11.45 Teleshopping 12.00 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat: Laurențiu Costin. Titlul emisiunii: Pâinea care hrănește sufletul. 13.00 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat:Kereskenyi Gabor. Titlul emisiuni: Kereskenyi Gabor – rapor la 760 de zile . 14.00 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Doina Feher. 15.00 Teleshopping 15.20 Cultură, Fior di Szatmar 16.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Nicolae Mureșan. 18.00 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licență pro. 19.00 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat: Laurențiu Costin. Titlul emisiunii: Pâinea care hrănește sufletul. 20.00 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat:Kereskenyi Gabor. Titlul emisiuni: Kereskenyi Gabor – rapor la 760 de zile . 21.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 22.35 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Doina Feher. 23.07.2018 00.00 Stand-up comedy 01.00 Sport-meci de fotbal 02.30 Ședință de Consiliu Local 03.15 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 05.25 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat:Kereskenyi Gabor. Titlul emisiuni: Kereskenyi Gabor – rapor la 760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 07.00 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perșa. Titlul emisiunii: Asociația ACT4U, implicată în diverse activități ecologice. 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat: Ioan Coț. Titlul emisiunii: Bacul de la Pomi se apropie de pensie. 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 09.30 Religie, cu Laczko Eva, invitați:Pallai Bela, Bakos Panna, Nagy Csongor. Titlul emisiunii: Viața Greco-Catolică. 10.20 Spiriduș Ghiduș 11.40 Teleshopping 12.00 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat: Laurențiu Costin. Titlul emisiunii: Pâinea care hrănește sufletul. 13.00 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat:Kereskenyi Gabor. Titlul emisiuni: Kereskenyi Gabor – rapor la 760 de zile . 14.00 Teleshopping 14.20 Ședință de Consiliu Local 15.20 Sănătate,cu Mihaela Ghiță, invitat: Cătălin Cismaș. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 16.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Doina Feher. 18.30 Audiențe în direct 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Știri 22.00 Panoramic Sportiv 23.00 Audiențe în direct

Spitalul Judeţean de Urgenţă va avea din iulie propria bucătărie

Scris de Mihaela Ghiţă, 17 iunie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Adrian Marc, managerul spitalului Judetean Satu Mare

Adrian Marc, managerul spitalului Judetean Satu Mare

Managerul spitalului, Adrian Marc, crede că în acest mod vor reuși să asigure pacienților o hrană diversificată și caldă

De la 1 iulie 2018, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare va asigura hrana pacienților în regie proprie, după ce 13 ani a stat

pe un serviciu externalizat care a produs o serie de nemulțumiri în rândul pacienților.

De multe ori mâncarea ajungea la patul bolnavului rece și fără niciun gust. În cele din urmă SJU a schimbat macazul și a revenit din acest an la varianta de a asigura hrana în regie proprie. De aproximativ trei luni un grup de lucru coordonat de managerul unității, Adrian Marc, a despicat problema hranei pentru pacienți pe toate părțile pentru a găsi o soluție astfel încât să pună pe roate propria bucătărie a spitalului.

Au analizat meniuri, s-au deplasat pentru un schimb de opinii la colegii lor din județele învecinate, au stabilit o procedură de lucru pornind de la criterii de siguranță și calitate, un circuit pe care îl va parcurge hrana din momentul achiziționării materiei prime și până la produsul finit, doar să facă lucrurile să meargă bine de acum înainte.

Adrian Marc, managerul Spitalului Județean Satu Mare, a subliniat că prioritatea în ceea ce privește hrana asigurată pacienților internați constă în a fi diversificată și caldă.

Însă tot managerul Marc, prezent în cadrul emisiunii “Audiențe în direct” de la Informația TV, a admis că și la acest capitol lucrurile au mai evoluat, în sensul că nu se mai folosește creionul și hârtia pentru stabilirea meniurilor, a rețetelor, și că s-a informatizat tehnica de concepere a meniurilor.

„De aproximativ 3 luni, în fiecare zi, pot să zic fără exagerare că undeva la 3-4 ore eu stau personal împreună cu un grup de lucru pentru a face ca lucrurile să meargă în direcția bună”, a spus managerul Marc.

Invitatul a explicat că s-a lucrat pe trei mari piloni, și anume aprovizionarea cu materie primă, pentru care s-au derulat două runde de licitații în unele cazuri, apoi dotarea cu utilaje și aparatură corespunzătoare, iar pasul trei a fost acela de a gândi în termeni de eficiență maximă transportul hranei, ținând cont și de faptul că unitatea sanitară dispune de mai multe locații.

S-au făcut licitații pornind de la mirodenii până la produse lactate, absolut tot ce e necesar pentru meniurile pacienților în ideea de a asigura multitudinea de diete sau regimuri corespunzătoare tipurilor de afecțiuni.

De la Adrian Marc am aflat printre altele că alocația financiară pentru fiecare regim este diferită ca valoare. La regimul comun este de aproximativ 10 lei pe zi din care trebuie asigurate trei mese, iar la regimurile mai delicate se ajunge la 15-16 lei pe zi.

De altfel managerul Marc a recunoscut că a gustat din mâncarea pe care o primesc acum pacienții și nu i-a plăcut deloc și le dă dreptate pacienților care sunt nemulțumiți de hrana pe care o primesc. Tocmai din acest motiv a privit lucrurile cu maximă responsabilitate, cu scopul de a aduce un plus de calitate la acest capitol.

„Am analizat împreună cu grupul de lucru fiecare aspect, gătirea, preluarea hranei, asigurarea transportului, am identificat factorii de risc, într-un cuvânt tot ce ține de bunul mers”, a completat managerul Spitalului Județean. Unitatea asigură circa 700-900 de porții de mâncare pe zi.

Același lucru urmează să se întâmple pe partea de spălătorie a spitalului, un alt serviciu externalizat până acum, care va intra în regie proprie și care a produs numeroase nemulțumiri din partea secțiilor.

Medicamentele și materialele sanitare, principala prioritate

Adrian Marc este de părere că pentru bunul mers al unui spital sunt foarte multe lucruri de făcut, sunt activități care se derulează cu o anumită ciclicitate, ca de exemplu achiziționarea de medicamente, materiale sanitare și multe altele. Și în acest caz au fost trasate câteva priorități.

„Actul medical pe care îl gestionăm noi este la nivel de municipiu, dar și de județ. Este o răspundere foarte mare. Asigurarea cu medicamente și materiale sanitare este obiectivul major al spitalului. Dacă vă uitați în bugetul nostru procentul alocat pentru medicamente și materiale sanitare a crescut tocmai pentru că am dorit să se stabilizeze acest act medical din punct de vedere funcțional și să nu fie sincope care să se datoreze unor lipsuri”, a explicat Adrian Marc.

Și în această direcție unitatea a avut în vedere asigurarea medicamentelor de bază, cele necesare pentru UPU, Terapie Intensivă etc.
„Am mers pe acorduri cadru pe trei ani de zile și cu mai mulți operatori economici astfel încât în momentul în care unul dintre ei nu poate asigura un anumit sortiment de medicamente sau materiale sanitare intră cel de pe locul doi.

Este un element inovativ, de siguranță, pe care Spitalul Județean de Urgență l-a luat ținând cont de piața medicamentului din România, care are o specificitate nu într-un sens bun, datorită lipsurilor înregistrate la anumite medicamente (vaccin antitetanic, ser antiviperin, imunoglobulină)”, a spus Marc.

Abonează-te acum Online!
  1. Manta a spus: 20 iunie 2018, ora 10:31

    Spitalul a avut bucatarie .Unde este? Oricum nu raspunde nimeni .

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.