00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Octavian Petric, Romeo Nicoară, Claudiu Ţinca. . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă candidatul PSD la aleerile prezidenţiale.(reluare) 01.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Gabriela Notariuş. Titlul emisiuni: Gabriela Notariuş - raport la 4.380 de zile. 02.30 Ne Cheamă Natura 03.40 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Liviu Rotar. 05.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi: Nelu Donca, Călin Turşuc. Titlul emisiunii: Olimpia MCMXXI urcă o treaptă în fotbalul judeţean. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Cornel Mureşan, Ioan Andor. Titlul emisiuni: Problematica pălincii româneşti a ajuns iar la Bruxelles.(reluare) 09.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Paula Cosma. Titlul emisiunii: Despre naştere pas cu pas. 10.30 La Psiholog 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Octavian Petric, Romeo Nicoară, Claudiu Ţinca. . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă candidatul PSD la aleerile prezidenţiale.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Street Music Festival – la Satu Mare. 14.30 Teleshopping 14.45 Cultură, în memoriam - Rudolf Fatyol. 15.50 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Gabriela Notariuş. Titlul emisiuni: Gabriela Notariuş - raport la 4.380 de zile. 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Liviu Rotar. 24.07.2019

Spitalul Judeţean de Urgenţă va avea din iulie propria bucătărie

Scris de Mihaela Ghiţă, 17 iunie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Adrian Marc, managerul spitalului Judetean Satu Mare

Adrian Marc, managerul spitalului Judetean Satu Mare

Managerul spitalului, Adrian Marc, crede că în acest mod vor reuşi să asigure pacienţilor o hrană diversificată şi caldă

De la 1 iulie 2018, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare va asigura hrana pacienţilor în regie proprie, după ce 13 ani a stat

pe un serviciu externalizat care a produs o serie de nemulţumiri în rândul pacienţilor.

De multe ori mâncarea ajungea la patul bolnavului rece şi fără niciun gust. În cele din urmă SJU a schimbat macazul şi a revenit din acest an la varianta de a asigura hrana în regie proprie. De aproximativ trei luni un grup de lucru coordonat de managerul unităţii, Adrian Marc, a despicat problema hranei pentru pacienţi pe toate părţile pentru a găsi o soluţie astfel încât să pună pe roate propria bucătărie a spitalului.

Au analizat meniuri, s-au deplasat pentru un schimb de opinii la colegii lor din judeţele învecinate, au stabilit o procedură de lucru pornind de la criterii de siguranţă şi calitate, un circuit pe care îl va parcurge hrana din momentul achiziţionării materiei prime şi până la produsul finit, doar să facă lucrurile să meargă bine de acum înainte.

Adrian Marc, managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, a subliniat că prioritatea în ceea ce priveşte hrana asigurată pacienţilor internaţi constă în a fi diversificată şi caldă.

Însă tot managerul Marc, prezent în cadrul emisiunii “Audienţe în direct” de la Informaţia TV, a admis că şi la acest capitol lucrurile au mai evoluat, în sensul că nu se mai foloseşte creionul şi hârtia pentru stabilirea meniurilor, a reţetelor, şi că s-a informatizat tehnica de concepere a meniurilor.

„De aproximativ 3 luni, în fiecare zi, pot să zic fără exagerare că undeva la 3-4 ore eu stau personal împreună cu un grup de lucru pentru a face ca lucrurile să meargă în direcţia bună”, a spus managerul Marc.

Invitatul a explicat că s-a lucrat pe trei mari piloni, şi anume aprovizionarea cu materie primă, pentru care s-au derulat două runde de licitaţii în unele cazuri, apoi dotarea cu utilaje şi aparatură corespunzătoare, iar pasul trei a fost acela de a gândi în termeni de eficienţă maximă transportul hranei, ţinând cont şi de faptul că unitatea sanitară dispune de mai multe locaţii.

S-au făcut licitaţii pornind de la mirodenii până la produse lactate, absolut tot ce e necesar pentru meniurile pacienţilor în ideea de a asigura multitudinea de diete sau regimuri corespunzătoare tipurilor de afecţiuni.

De la Adrian Marc am aflat printre altele că alocaţia financiară pentru fiecare regim este diferită ca valoare. La regimul comun este de aproximativ 10 lei pe zi din care trebuie asigurate trei mese, iar la regimurile mai delicate se ajunge la 15-16 lei pe zi.

De altfel managerul Marc a recunoscut că a gustat din mâncarea pe care o primesc acum pacienţii şi nu i-a plăcut deloc şi le dă dreptate pacienţilor care sunt nemulţumiţi de hrana pe care o primesc. Tocmai din acest motiv a privit lucrurile cu maximă responsabilitate, cu scopul de a aduce un plus de calitate la acest capitol.

„Am analizat împreună cu grupul de lucru fiecare aspect, gătirea, preluarea hranei, asigurarea transportului, am identificat factorii de risc, într-un cuvânt tot ce ţine de bunul mers”, a completat managerul Spitalului Judeţean. Unitatea asigură circa 700-900 de porţii de mâncare pe zi.

Acelaşi lucru urmează să se întâmple pe partea de spălătorie a spitalului, un alt serviciu externalizat până acum, care va intra în regie proprie şi care a produs numeroase nemulţumiri din partea secţiilor.

Medicamentele şi materialele sanitare, principala prioritate

Adrian Marc este de părere că pentru bunul mers al unui spital sunt foarte multe lucruri de făcut, sunt activităţi care se derulează cu o anumită ciclicitate, ca de exemplu achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi multe altele. Şi în acest caz au fost trasate câteva priorităţi.

„Actul medical pe care îl gestionăm noi este la nivel de municipiu, dar şi de judeţ. Este o răspundere foarte mare. Asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare este obiectivul major al spitalului. Dacă vă uitaţi în bugetul nostru procentul alocat pentru medicamente şi materiale sanitare a crescut tocmai pentru că am dorit să se stabilizeze acest act medical din punct de vedere funcţional şi să nu fie sincope care să se datoreze unor lipsuri”, a explicat Adrian Marc.

Şi în această direcţie unitatea a avut în vedere asigurarea medicamentelor de bază, cele necesare pentru UPU, Terapie Intensivă etc.
„Am mers pe acorduri cadru pe trei ani de zile şi cu mai mulţi operatori economici astfel încât în momentul în care unul dintre ei nu poate asigura un anumit sortiment de medicamente sau materiale sanitare intră cel de pe locul doi.

Este un element inovativ, de siguranţă, pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă l-a luat ţinând cont de piaţa medicamentului din România, care are o specificitate nu într-un sens bun, datorită lipsurilor înregistrate la anumite medicamente (vaccin antitetanic, ser antiviperin, imunoglobulină)”, a spus Marc.

Abonează-te acum Online!
  1. Manta a spus: 20 iunie 2018, ora 10:31

    Spitalul a avut bucatarie .Unde este? Oricum nu raspunde nimeni .

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.