Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare) 02.23 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Dorel Coicaraport la 2.920 de zile 03.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Crescătorii de vaci nu-şi pot valorifica producţia 05.36 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forţiu, titlul emisiunii: Plantări în proprietatea statului în luna pădurii 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Abandonul şcolar, proporţii, cauze, soluţii 10.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone 11.25 Teleshopping 11.38 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare)13.00 Ştiri 13.37 Cultură, cu Ioan Aniţaş, invitaţi Gheorghe Cormoş, Constantin Triţă, Andrada Silvana Tcacenco, titlul emisiunii: Interferenţe poetice 14.28 Teleshopping 14.43 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.39 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Bogdan Faur, Marius Botan, titlul emisiunii: Unirea Tăşnad ia startul în Liga 3 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Stima de sine sau ce părere avem despre noi 23.30 Ştiri

Spitalul Judeţean de Urgenţă nu se poate redresa din cauza birocraţiei

Scris de Mihaela Ghiţă, 11 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pataki Csaba: "Mentalităţile neadecvate nu au ce căuta într-un spital"

Pataki Csaba: „Mentalităţile neadecvate nu au ce căuta într-un spital”

La aproximativ o lună şi un pic de la preluarea interimatului de manager a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Adrian Mare pune pe tapet problemele stringente ce vizează unitatea sanitară cu paturi pe care o conduce. Prezent în emisiunea „Agenda Publică” de miercuri, 9 august 2017, de la Informaţia TV, noul manager alături de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, au expus punct cu punct priorităţile spitalului, deficienţele şi măsurile pe care le au în vedere pentru redresarea acestuia. In mod cert, după toate datele făcute publice de cei doi invitaţi, Spitalul Judeţean are numeroase hibe care cer să fie rezolvate cu celeritate.

Pe lângă hăţişul birocratic care dă dureri de cap echipei manageriale, şi care face foarte grea redresarea situaţiei, spitalul are nevoie în mod cert de modernizarea infrastructurii în concordanţă cu standardele actuale, de o viziune nouă, obiectivă, orientată spre pacient, cu o direcţie de mers bine definită.

Întrebat în emisiune despre situaţia la zi a Spitalului Judeţean de Urgenţă, Pataki Csaba, preşedintele CJ Satu Mare a spus următoarele: „Poate şi datorită căldurii, dar şi aplanării unor conflicte, multe dintre ele artificiale, precum criza medicamentelor, dar şi alte conflicte, acum parcă este într-o funcţionare mai normală decât la începutul anului, dar problemele de bază au rămas din păcate. Poate cu alte metode, dar încercăm să le punem la punct”.

Preşedintele Pataki a dat ca exemplu contractele cadru care ar fi trebuit demarate încă de anul trecut, însă spune el, probabil nepriceperea, dar şi lipsa de personal a făcut imposibil acest lucru. S-au produs sincope, însă spune Pataki că „nu mai mari decât altele care au avut loc pe parcursul celor peste patru decenii din activitatea spitalului”.

Referitor la criza de medicamente invocată în protestul medicilor, preşedintele CJ a spus în cadrul emisiunii că a primit numeroase rapoarte, dar i-a lăsat pe medici să se manifeste, cunoscându-le supărarea, alta decât existenţa sau inexistenţa medicamentelor. Acest aspect în jurul căruia s-a făcut atâtă vâlvă se pare că a fost doar un „pretext”, este de părere preşedintele CJ Satu Mare.

„Din păcate la Spitalul Judeţean de Urgenţă unele probleme sunt de nivel structural pe care încercăm să le rezolvăm. Nu ţin de o persoană, nu ţin de două persoane. Este vorba de a închega nişte circuite pe linie medicală mult mai funcţionale ca să putem deservi la alte standarde populaţia judeţului. Aici mă refer la dotarea laboratoarelor, mutarea secţiei de neurologie la celelalte secţii de urgenţă şi de a avea până la urmă o organigramă închegată şi o structură astfel încât şi dacă pică un pion, vine -pleacă cineva, spitalul rămâne funcţional. Aceasta a fost intenţia mea de la bun început”, a adăugat Pataki Csaba.

El a mai completat prin a spune că toate aceste probleme nu se datorează unei singure persoane, că nimeni nu poate fi „Mântuitor” în acest spital dar a ţinut să sesizeze că sunt foarte mulţi angajaţi, foarte multe cutume, foarte multe legi scrise, nescrise şi foarte multe mentalităţi neadecvate care nu au ce căuta într-un spital şi nici într-o altă instituţie publică din România.

Pataki a vorbit şi despre o posibilă soluţie printr-o schimbare în interiorul spitalului care să fie orientată spre interesul pacientului

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.