Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Spitalul Judeţean de Urgenţă nu se poate redresa din cauza birocraţiei

Scris de Mihaela Ghiţă, 11 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pataki Csaba: "Mentalităţile neadecvate nu au ce căuta într-un spital"

Pataki Csaba: „Mentalităţile neadecvate nu au ce căuta într-un spital”

La aproximativ o lună şi un pic de la preluarea interimatului de manager a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Adrian Mare pune pe tapet problemele stringente ce vizează unitatea sanitară cu paturi pe care o conduce. Prezent în emisiunea „Agenda Publică” de miercuri, 9 august 2017, de la Informaţia TV, noul manager alături de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, au expus punct cu punct priorităţile spitalului, deficienţele şi măsurile pe care le au în vedere pentru redresarea acestuia. In mod cert, după toate datele făcute publice de cei doi invitaţi, Spitalul Judeţean are numeroase hibe care cer să fie rezolvate cu celeritate.

Pe lângă hăţişul birocratic care dă dureri de cap echipei manageriale, şi care face foarte grea redresarea situaţiei, spitalul are nevoie în mod cert de modernizarea infrastructurii în concordanţă cu standardele actuale, de o viziune nouă, obiectivă, orientată spre pacient, cu o direcţie de mers bine definită.

Întrebat în emisiune despre situaţia la zi a Spitalului Judeţean de Urgenţă, Pataki Csaba, preşedintele CJ Satu Mare a spus următoarele: „Poate şi datorită căldurii, dar şi aplanării unor conflicte, multe dintre ele artificiale, precum criza medicamentelor, dar şi alte conflicte, acum parcă este într-o funcţionare mai normală decât la începutul anului, dar problemele de bază au rămas din păcate. Poate cu alte metode, dar încercăm să le punem la punct”.

Preşedintele Pataki a dat ca exemplu contractele cadru care ar fi trebuit demarate încă de anul trecut, însă spune el, probabil nepriceperea, dar şi lipsa de personal a făcut imposibil acest lucru. S-au produs sincope, însă spune Pataki că „nu mai mari decât altele care au avut loc pe parcursul celor peste patru decenii din activitatea spitalului”.

Referitor la criza de medicamente invocată în protestul medicilor, preşedintele CJ a spus în cadrul emisiunii că a primit numeroase rapoarte, dar i-a lăsat pe medici să se manifeste, cunoscându-le supărarea, alta decât existenţa sau inexistenţa medicamentelor. Acest aspect în jurul căruia s-a făcut atâtă vâlvă se pare că a fost doar un „pretext”, este de părere preşedintele CJ Satu Mare.

„Din păcate la Spitalul Judeţean de Urgenţă unele probleme sunt de nivel structural pe care încercăm să le rezolvăm. Nu ţin de o persoană, nu ţin de două persoane. Este vorba de a închega nişte circuite pe linie medicală mult mai funcţionale ca să putem deservi la alte standarde populaţia judeţului. Aici mă refer la dotarea laboratoarelor, mutarea secţiei de neurologie la celelalte secţii de urgenţă şi de a avea până la urmă o organigramă închegată şi o structură astfel încât şi dacă pică un pion, vine -pleacă cineva, spitalul rămâne funcţional. Aceasta a fost intenţia mea de la bun început”, a adăugat Pataki Csaba.

El a mai completat prin a spune că toate aceste probleme nu se datorează unei singure persoane, că nimeni nu poate fi „Mântuitor” în acest spital dar a ţinut să sesizeze că sunt foarte mulţi angajaţi, foarte multe cutume, foarte multe legi scrise, nescrise şi foarte multe mentalităţi neadecvate care nu au ce căuta într-un spital şi nici într-o altă instituţie publică din România.

Pataki a vorbit şi despre o posibilă soluţie printr-o schimbare în interiorul spitalului care să fie orientată spre interesul pacientului

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.