18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Spitalul din Tăşnad va fi reabilitat printr-un proiect de 10,6 milioane lei

Scris de Mihaela Ghiţă, 21 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Sedinta CJSM

Sedinta CJSM

Ambulatoriul de Specialitate Tăşnad a primit undă verde pentru a fi reabilitat, modernizat şi dotat cu aparatură  ultramodernă. Vineri, 19 octombrie, consilierii judeţeni s-au întrunit în şedinţă extraordinară şi au votat favorabil cele 4 proiecte aflate pe ordinea de zi, dintre care trei au vizat Ambulatoriul de Specialitate Tăşnad.    

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba a dat citire pentru început celor patru proiecte şi a prezentat consilierilor câteva date tehnice ce vizează investiţia de la Tăşnad. Iar cum Sănătatea este prioritară, consilierii au votat acest proiect indispensabil comunităţii tăşnădene, la fel şi cele 4 comisii de specialitate.

Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare bifează încă un proiect major, în valoare de 10,6 milioane lei alături de alte 5 pentru care a primit aprobarea în decursul acestui an. Durata implementării proiectului este de 27 de luni din care 12 luni sunt alocate strict pentru executarea lucrărilor. 

Reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului de Specialitate Tăşnad vine în sprijinul celor 40.000 de locuitori din zonă care nu vor mai fi nevoiţi să bată drumul la Satu Mare pentru o consultaţie dermatologică, ORL sau de altă specialitate. „Este al şaselea  proiect depus de Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare într-un an de zile. Programul Operaţional Regional acceptă finanţarea pentru amenajarea, extinderea şi dotarea ambulatoriilor de specialitate. Se ştie foarte bine că în Tăşnad a fost un spital orăşenesc care a fost restructurat.

Au rămas acolo două secţii, una de pediatrie şi una de interne şi un ambulatoriu care a funcţionat şi funcţionează şi în prezent într-o clădire care a fost creşă. Singura oportunitate de a aduce la un standard european asistenţa medicală preventivă o avem prin acest proiect şi consider că înseamnă foarte mult”, a spus managerul Marc.

De altfel, zona Tăşnadului este singura din judeţ unde nu există un centru de permanenţă, ceea ce a îngreunat şi mai mult accesul la asistenţă medicală permanentă oamenii de aici.

În contextul dat, conducerea SJU Satu Mare a gândit ca după finalizarea proiectului să aducă  pentru început 11 specialităţi la Tăşnad care vor asigura asistenţă medicală la nivel de prevenţie, consultul scutindu-i pe oameni de drumuri şi cheltuieli la Satu Mare.

„Am profitat de această finanţare, dacă pot să spun aşa, pentru că acest Program Operaţional Regional este dedicat exclusiv ambulatoriilor şi noi din fonduri proprii puţin probabil să fi putut suporta aceste investiţii. Avem ocazia să dotăm cu aparatură, se renovăm şi să supraetajăm clădirea.

Acolo fiind o veche creşă, ambulatoriul va trebui recompartimentat pentru a fi respectate circuitele, regulamentele Direcţiei de Sănătate Publică şi toate celelalte condiţii ce se impun pentru autorizare”, a mai spus Adrian Marc.

27 de cenţi supuşi la vot

Cel de-al patrulea punct aflat pe Ordinea de zi nu a fost nici mai mult, nici mai puţin decât o corecţie de 27 euro cenţi pentru un proiect al Muzeului Judeţean Satu Mare – „CoMoDi- Cross – border Open Modell of digitalised Museum”. Iar cum unele aplicaţii au fost iniţiate de legiuitori în aşa manieră încât nu a fost luată în calcul o marjă de eroare, CJ a fost nevoit să supună la vot şi aceşti bănuţi. Desigur nu au lipsit reacţiile unor consilieri. Ioan Pop a fost de părere că pentru câţiva bănuţi un proiect este ţinut pe loc o lună sau chiar mai mult şi că ar trebui  să se discute politica în care se fac aceste modificări luându-se în calcul şi o marjă de eroare. Preşedintele Pataki a admis că într-adevăr se ajunge la situaţia destul de neplăcută de a folosi resurse, timp şi bani cu mult mai mult decât cei câţiva cenţi, însă a precizat că aplicaţia prin care este încărcat proiectul nu permite nicio eroare, de niciun cent măcar.

Situaţia a fost analizată şi din punct de vedere psihiatric de către consilierul judeţean dr. Virgil Enătescu care fără ocolişuri a spus că aceste aplicaţii corespund în mod evident cu cei care le-au gândit, adică prost.

Irina M.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.