20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Spitalele din judeţ amână operaţiile unor pacienţi din cauza lipsei de sânge

Scris de Mihaela Ghiţă, 11 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare se confruntă cu un deficit de sânge la toate grupele

Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare se confruntă cu un deficit de sânge la toate grupele

Centrul de transfuzie Sanguină Satu Mare se confruntă din nou cu o acută criză de sânge pe toate grupele. Numai în ultimele trei zile, unitatea a fost nevoită să asigure peste 25 de litri de sânge pentru două cazuri extrem de grave, iar un al treilea caz se află în aşteptare, cu intervenţia chirurgicală amânată întrucât nici până la această oră nu s-a reuşit colectarea a patru pungi de sânge din grupa B3 negativ.

Managerul centrului, dr. Doiniţa Crişan lansează un apel către toţi locuitorii judeţului, către toate instituţiile, autorităţi locale şi judeţene, societăţi de producţie să se mobilizeze şi să vină în ajutorul bolnavilor care au nevoie de sânge. :efa unităţii medicale spune că s-a ajuns într-o situaţie aproape fără precedent, de a nu mai putea onora anumite cereri tocmai datorită numărului redus de donatori. O evaluare a situaţiei din acest an arată reducerea numărului de donatori la o treime faţă de anul trecut. Dacă până acum câţiva ani, media donatorilor era de 60-70 de persoane zilnic, acum s-a ajuns doar la o treime şi anume, 20- 25 de persoane care se prezintă în fiecare zi la centru.

„În momentul de faţă avem o lipsă de sânge la toate grupele, în special la 0 pozitiv, 0 Rh negativ, A Rh negativ şi pozitiv. De exemplu la AB 4 pozitiv avem la ora actuală trei pungi în stoc pentru tot judeţul. Iar în ultima perioadă ne-am confruntat cu mai multe cazuri extrem de grave, pe lângă situaţiile obişnuite precum o hemoragie digestivă sau cazurile de la oncologice. Duminică a fost un caz de ruptură de splină unde s-a consumat foarte mult sânge din grupa 0 pozitiv, iar luni, un accident de muncă cu fractură deschisă şi totodată avem un caz la Carei, pentru o intervenţie medicală care pentru prima dată a fost amânată neavând grupa B3 negativ pe stoc. Ne-am mobilizat, am dat telefoane la donatori şi azi, la solicitările noastre s-au prezentat trei persoane” a spus dr. Doiniţa Crişan
Criza de sânge a obligat centrul să ceară ajutorul colegilor din judeţele învecinate, însă nici acolo stocurile nu sunt acoperitoare. Dr. Crişan spune că a fost nevoită să dea telefoane la centrele de transfuzie din judeţele limitrofe (Maramureş, Sălaj), însă şi acestea se confruntă cu aceeaşi problemă. „De data aceasta şi centrele din judeţele învecinate ne sună şi ne cer ajutorul pentru că nici ele nu au suficient sânge” a semnalat medicul

 

Una din cauzele adresabilităţii scăzute la donare constă în numărul semnificativ redus al donatorilor fideli datorită îmbătrânirii, a îmbolnăvirii sau chiar decesului unora dintre ei. Medicul a subliniat că actualii donatori vin foarte rar, în special cel tineri, o dată pe an sau la şase luni. „Nu mai sunt acei donatori care să vină o dată la 2-3 luni. Mulţi dintre donatorii actuali se prezintă rar, sporadic deoarece majoritatea dintre ei sunt plecaţi la muncă în străinătate sau sunt implicaţi în diferite activităţi în gospodărie, respectiv muncile agricole specifice acestui sezon” a adăugat medicul
Pe de altă parte a fost semnalat faptul că sunt instituţii care nu vor să recunoască adeverinţele eliberate de centru pentru ziua liberă ce trebuie acordată donatorului. Sunt angajatori şi nu puţini după cum spune dr. Crişan, care taie drepturile salariale de la serviciu acelui lucrător care donează. Iar această practică din partea firmelor îi descurajează pe oameni să mai doneze.
„Sunt instituţii care nu vor să recunoască aceste adeverinţe eliberate de noi, ceea ce nu este corect. Conform legii sângelui trebuie să i se acorde donatorului o zi liberă fără să îşi piardă drepturile salariale” a explicat managerul instituţiei.
Însă ceea ce îngrijorează cel mai mult este neimplicarea autorităţilor sătmărene, a instituţiilor publice şi private, inclusiv a comunităţii per ansamblu în actul donării deşi viaţa unor oameni atârnă de acest gest al lor.

Orice persoană sănătoasă cu vârsta peste 18 ani poate să doneze
În prezent o persoană care donează beneficiază din partea Centrului de Transfuzie Sanguină de o adeverinţă pentru acordarea zilei libere, 7 tichete de masă în valoare de 63 de lei şi un set de analize în valoare de 600 de lei, gratuite în cazul de faţă. Unei persoane i se recoltează 450 ml de sânge. Donarea în sine este un act medical benevol ce poate să fie efectuat după vârsta de 18 ani, cu o stare de sănătate bună fără antecedente (hepatită, sifilis, boli psihice etc). Procedura prevede o consulaţie şi analize predonare după care persoana intră în boxa de recoltare. Pungile şi acele folosite pentru recoltare sunt de unică folosinţă, astfel că prezintă maximă siguranţă pentru donator.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.