Image 1
Image 2

Spiritul civic în luptă cu spiritul militant

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mărturisesc că nu ştiu ce dorea să spună fostul preşedinte Ion Iliescu când spunea că PSD şi-a pierdut “spiritul militant”. De fapt, ce înseamnă “spirit militant”?
Formularea făcea parte din arsenalul propagandistic al regimului comunist. Dacă ar fi să mă documentez de la sursă ce înseamnă “spirit militant” ar trebui să apelez la domnul Ioan Corneanu, fost demnitar, foarte apropiat de popor, cu un ascuţit spirit militant.
Dacă militantismul a dispărut din preocupările PSD-ului, se poate spune că a dispărut odată cu el şi spiritul civic, care a caracterizat cândva partidele aflate în relaţie de adversitate cu PSD.
Spiritul civic a animat Piaţa Universităţii din 1990. Datorită spiritului militant al preşedintelui Ion Iliescu minerii au pornit spre Bucureşti luându-i la bătaie pe protestatari, atacând sediile partidelor istorice PNŢCD şi PNL. Spiritul civic i-a făcut pe intelectualii români să susţină punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, prin care se cerea foştilor demnitari comunişti să se retragă, o vreme, din viaţa publică.
Făcând un salt în timp, tot spiritul civic a scos în stradă mii, zeci de mii de cetăţeni care au protestat împotriva PSD-ului, partid cu un ascuţit spirit militant, care transforma partidul într-o adevărată maşinărie în timpul campaniilor electorale.
A existat un partid numit chiar Partidul Alianţei Civice, dar care nefiind născut în stradă a rămas un partid de nişă, elitist. USR s-a născut în stradă, în urma unei explozii a vechiului spirit civic din anii 1990. Incendiul de la “Colectiv” a avut un impact social echivalent cu o bombă nucleară. Odată cu intrarea în parlament, cu intrarea la guvernare, USR-ului i s-a ofilit spiritul civic. S-o fi rătăcit prin grădina AUR? Da şi nu. AUR reprezintă altceva. Nici nu ştim cum să-l catalogăm. Acuzat că este un partid extremist, naţionalist, lipsesc faptele, dovezile. George Simion mai degrabă acţionează ca un haiduc decât ca un căpitan, ca un conducător. De ce nu organizează mitinguri? Pentru că nu are siguranţa că poate aduna mii de oameni în stradă.
O altă explozie a spiritului civic s-a făcut simţită la mitingul de la 10 august 2018. Ce bun, cât de util poltic şi electoral era un Liviu Dragnea pentru PNL şi USR!
Este greu de construit un adversar care să fie receptat ca un duşman al democraţiei, al poporului. Dacă Marcel Ciolacu ar fi un nou Liviu Dragnea, PNL ar sări la un procent de 35%, iar USR i-ar sufla în ceafă cu cel puţin 25 de procente.
De ce a ajuns Liviu Dragnea să fie indicat ca un duşman al democraţiei? Poate pentru că dădea dovadă de prea mult spirit militant. PSD a obţinut la alegerile din 2016 un procent de speriat, 45,67% ceea ce s-a tradus printr-un număr de 221 de mandate. Îi lipseau doar 12 mandate pentru a putea guverna singur. I-a sărit în ajutor ALDE, cu 29 de mandate, intrând în parlament cu aproape 6%. Călin Popescu Tăriceanu a demonstrat că o parte din liberali sunt dispuşi la o colaborare cu PSD. După alegerile din 2016 a reapărut spiritul civic în rândul partidelor perdante, PNL şi USR. Mai puţin PMP care avea o anumită jenă din cauza preşedintelui Traian Băsescu.
În schimb PSD a pierdut în 2016 alegerile prezidenţiale. Se pare că în România spiritul civic care animă populaţia se manifestă în cazul alegerilor prezidenţiale şi într-o oarecare măsură la alegerea primarului general al Capitalei.
La fel ca foştii preşedinţi Emil Constatinescu şi Traian Băsescu, şi preşedintele Iohannis îşi datorează cele două mandate înaltului spirit civic care animă populaţia României în momente istorico-politice considerate decisive.
Aşadar, marea bătălie care va pune faţă-n faţă spiritul militant al stângii şi spiritul civic al dreptei se va duce pentru obţinerea funcţiei supreme în stat. În mod paradoxal, funcţia supremă în stat nu asigură puterea supremă în guvern, în Executiv.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Lupta pentru propria doctrină

Asculta acest articol Rotativa din luna mai oferă celor două partide ocazia de a-şi prezenta programul general, doctrina care face

Sindromul Piedone

Piedone este un altfel de șoșocar. Condamnat după incendiul de la Colectiv, găsit nevinovat după ce a făcut un an de pușcărie, Cristian Popescu, primarul revenit la sectorul 6, râvnește la funcția de primar general al Capitalei.