Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Prins în propria plasă, de parcă ar fi în transă, PSD ia măsură după măsură, fără să analizeze efectele pe termen lung. În ritmul acesta, este posibil să-i fugă premierului Ponta țara de sub picioare. Nimeni nu contestă că România are nevoie de reforme. Ceea ce face acum guvernul nu știm dacă sunt adevărate măsuri economice sau s-a intrat într-o spirală a populismelor. Că există un control mai riguros și firmele încep să elibereze bonuri fiscale este un lucru bun. Scăderea TVA, dublarea alocațiilor pentru copii, de asemenea sunt lucruri bune.

Cum ar putea fi cineva împotriva acordării unor măsuri de genul acesta? Dar au acoperire economică sau ceea ce se dă azi cu o mână va lua statul cu două mâini mai târziu?
Cu toată efervescența de care dă dovadă guvernul, încet-încet se generalizează impresia că țara merge într-o direcție greșită. Românii simt că le fuge propria țară de sub picioare. Se fac într-adevăr multe, dar rezultatele întârzie să apară. Cei care par satisfăcuți sunt doar politicienii. Ei fac din negru alb.

Văd rezultate acolo unde nu sunt decât simple spoieli. Toți au învățat să mintă. De la cel mai modest primar la cel mai incorect președinte de consiliu județean, simbol al baronului local, își inventează merite, își trec în palmarese realizări care nu rezistă nici celor mai elementare analize. Curentul acesta populist vine de sus, uneori chiar de la Cotroceni. De exemplu președintele este de acord cu dublarea alocațiilor pentru copii fără să se întrebe de unde se va acoperi gaura în buget.

I-ar reveni opoziției sarcina de a face lumină în acest tunel întunecat al populismelor lansate de un guvern de stânga. De ce tace PNL? Probabil își propune să meargă în aceeași direcție cu PSD în eventualitatea că va veni la guvernare. Adică va oferi aceleași pomeni electorale ca și PSD pentru a câștiga capital electoral facil din partea celor care stau cu mâna întinsă către guvern.

Ce zone ale puterii atacă PNL? Prins și el în spirala populismului, PNL nu deschide, de pildă, tema birocrației. De dragul de a nu pierde simpatia funcționarilor, nu vede cât de încărcate sunt instituțiile statului cu salariați care taie frunze la câini. Pregătindu-se pentru alegerile locale, candidații opoziției caută soluții simpliste, propun măsuri care să nu deranjeze clica formată în jurul administrațiilor locale.

În caz că vor câștiga, ei vor prelua puterea cu întreaga masă birocratică existentă și cu întreg sistemul clientelar. Ba mai mult, îl vor amplifica prin aducerea unor oameni noi. Sistemul clientelar, birocrația sunt boli ascunse, dar nu mai puțin letale decât populismul. La rândul său, populismul este metoda cea mai eficientă de acoperire a corupției. Pe față se arată că guvernul ajută populația, iar prin spate se fură. Băsescu le-a dat românilor “stat de drept” și “justiție independentă“, iar prin spate apropiații săi au furat miliarde.

Guvernul PSD a înlocuit populismele “stat de drept și justiție independentă“ cu reducerea TVA-ului și alte măsuri care dau senzația de ieftinire a vieții. În esență este același lucru. Atâta vreme cât economia nu este repornită, România bate pasul pe loc. Sau merge în spate. A mai auzit cineva vorbindu-se despre clasa de mijloc în ultima vreme? Guvernul este preocupat de marile lanțuri internaționale, de marile corporații. Prins în spirala populismelor, guvernul a uitat lucrurile elementare care fac dintr-o masă amorfă de oameni o țară. Tragedia este că nici opoziția nu este mai brează.

PSD punctează, PNL hibernează

Greu de urmărit traseul primului ministru Marcel Ciolacu. Se mișcă într-o zi cât alții într-o lună. Marți a fost într-un buncăr din Israel, miercuri a participat la o ședință de guvern comună cu guvernul ucrainean la Kiev.