Speranţa revederii

Scris de I. Z., 18 aprilie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

“Cultura nu este un moft, este o moştenire, este un foc ce trebuie ȋntreţinut” spunea Kovacs Emoke, managerul Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti”, ȋntr-un interviu pentru Radio România Muzical. Cu adevărat ȋntreţinut a fost acest foc ȋn această perioadă dificilă de către artiştii sătmăreni sub coordonarea precisă a conducerii sale. Ȋntoarcerea ȋn mediul online nu i-a descurajat pe artiştii noştri, aceştia lăsând săptămână de săptămână moşteniri a căror valoare nu poate fi nicicând estimată. Au avut invitaţi artişti de renume, ȋmpreună construind adevărate imperii muzicale.

Reȋntoarcerea publicului ȋn sală este ȋnsă o dorinţă arzătoare a artiştilor si a publicului deopotrivă. Prima data când publicul a revenit ȋn sala de concert a fost ȋntâmpinat de fantasticul violonist Răzvan Stoica. Iată că Filarmonica ȋl are din nou invitat săptămâna viitoare şi sperăm să se ȋntâmple o minune şi Răzvan Stoica să fie cel care va redeschide publicului porţile către o moştenire incomensurabilă.

Săptămâna aceasta pe scena sălii de concert au răsunat acorduri de dragoste venite tocmai din Rusia. Cei doi interpreţi au adus prin măiestria lor o bucăţică de iubire rusească. “From Rusia with Love” au adus ȋn atenţia dumneavoastră, vineri, Horia Mihail (pian) şi Kostyak Elod ( violoncel). Stravinski, Ceaikovski, Prokofiev au compus despre dragoste iar cei doi artişti au cântat-o cu măiestrie.

Muzica pătrunde peste tot. Nu ţine cont de clasa socială, de nume sau de bogăţii. Ea ȋnsăşi este o bogăţie. Este a tuturor şi pentru toţi.

Pentru că această perioadă a fost deosebit de grea pentru toată lumea, artiştii noştri nu renunţă. Ȋn parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare, ȋn perioada 15-16 aprilie, Filarmonica a organizat o serie de mini-concerte ȋn mai multe servicii sociale aflate ȋn subordinea D.G.A.S.P.C Satu Mare.

“Vraja instrumentelor de suflat de alamă” a fost povestea muzicală prezentată de cvintetul Brass al Filarmonicii. Director adjunct Claudiu Pitic (corn), Radion Gheorghiţă (trombon), Helmut Schuller (tuba), Iosif Anistoroaei (trompetă), Viorel Lăpteanu (trompetă), au adus bucurie şi o oază de speranţă ȋn inimile celor ce i-au ascultat. Apropierea de muzică te face mai bun, mai viu, mai ȋncrezător că indiferent de obstacole putem şi trebuie să ne dorim să reuşim.

Astfel de parteneriate vor continua şi se vor mai adăuga şi altele pentru ca muzica să ajungă peste tot. Să ajungă acolo unde poate nu mai există speranţă, acolo unde oamenii nu o cunosc, dar şi acolo unde nu se poate trăi fără ea.

Cu respectarea tuturor normelor de protecţie şi prevenire a infectării cu virusul SarsCov2 sperăm ȋn numele ȋntregii instituţii a Filarmonicii “Dinu Lipatti” ca publicul să acompanieze orchestra noastră cu un concert de aplauze cat mai curând posibil.

Alina M.

Abonează-te acum Online!
  1. Speranţa revederii – Page3Buzz a spus: 18 aprilie 2021, ora 15:49

    […] Source […]

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517