Spectacolul stradal “Nunta” deschide Stagiunea 2022-2023 a Teatrului de Nord

Scris de I. Z., 03 septembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Trupa „Mihai Raicu” începe neconvenţional stagiunea, cu un spectacol scos din spaţiul obişnuit, în văzul lumii, pe străzile oraşului. Prima „Nuntă” se va ţine duminică 4 septembrie 2022, de la ora 19.00, în Piaţa 25 Octombrie.

Ideea şi regia spectacolului îi aparţin lui Victor Olăhuţ, regizor şi manager cultural cu o frumoasă experienţă de lucru în spaţii neconvenţionale, iniţiatorul proiectului „Cultură’n Şură”,  recompensat anul acesta la Gala UNITER cu Premiul special British Council – Open Theatre – pentru activitatea de promovare a accesului la cultură în mediul rural.

Pe mişcare trupa a fost ghidată de Florin Fieroiu, profesor la U.N.A.T.C. Bucureşti şi coregraf independent, iar de muzică s-a ocupat Lucian Maxim, percuţionist la Orchestra Simfonică Radio din Bucureşti şi fost membru al trupei „Sarmalele Reci”.

În spectacolul “Nunta” regizorul Victor Olăhuţ nu vrea să plaseze acţiunea în nici o zonă recognoscibilă de spaţiu sau timp. Nu e interesat de tradiţia populară, nu reproduce ritualuri folclorice, nu foloseşte garde-roba kitsch-flamboaiantă, coafura cu sarmale şi machiajul strident la modă în zilele noastre. Iar textul e sublimat cu desăvârşire. Avem mire şi mireasă, maestru de ceremonii, lăutari, alai. Situaţiile prin care trec aceste perso-naje fac ca spectacolul să fie unul foarte viu, antrenant, plin de surprize, uneori tragic, dar mai ales comic. Astfel spectacolul nunţii capătă foarte multă savoare, iar spectacolul „Nunta” e de-a dreptul savuros.
“Părăsim sala de spectacole a teatrului şi spunem pe străzile şi în parcurile oraşului povestea unei nunţi cu început şi final neaşteptat. Ceremoniile amânate din cauza pandemiei au loc acum sub spectrul războiului de lângă graniţele noastre. Aşadar nu avem multe motive să fim optimişti, dar umorul este întotdeauna un bun antidot în vremurile grele. „Nunta” este o comedie prin care dorim să câştigăm un public nou pentru teatru”, declară regizorul Victor Olăhuţ.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517