Spectacol de mare gală în Satu Mare cu prilejul Zilei Naţionale a României | Informaţia Zilei

La mulţi ani, România! Manifestări în Satu Mare de Ziua Naţională a României

Scris de Mirela Filimon, 30 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

 

Update: Parada de la ora 13.00 a adunat în centrul municipiului Satu Mare sute de oameni. Rând pe rând, prin Parcul Libertăţii au defilat forţe ale Batalionului 52 Geniu, ISU Satu Mare, Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, cu tehnica aferentă.

 

Duminică, 1 Decembrie, cu prilejul Zilei Naţionale a României, instituţiile publice au organizat un program dedicat împlinirii a 101 ani de la Marea Unire. Alături de binecunoscutele urări de „La mulţi ani!” transmise românilor, auorităţile judeţene şi locale au făcut public, prin diferite comunicate de presă, programul manifestărilor de duminică.

Astfel, de la 11:30, se vor depune coroane de flori la bustul “Crăişorului Munţilor” – Avram Iancu, de la 11:45 se vor depune coroane la bustul lui Ion C. Brătianu, de la 12:00, autorităţile vor ajunge la bustul lui Iuliu Maniu, tot pentru depuneri de coroane, iar de la 12:15, la statuia Eroului Necunoscut, din Piaţa Libertăţii.

De la 13:00, are loc parada portului popular

Ceremonialul militar şi religios va începe de la ora 12:30, la statuia dr. Vasile Lucaciu, din Parcul Central, unde oficialităţile vor avea câteva discursuri.

De la 13:00, sătmărenii se vor putea bucura de parada portului popular, care se va desfăşura tot în Piaţa Libertăţii, urmată fiind de tradiţionalul spectacol de muzică folk şi populară.

Prefectura Judeţului Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare şi Centrul Cultural „G.M . Zamfirescu” vor organiza un spectacol de mare gală cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Astfel, deschiderea oficială va începe la ora 14:00, prin intonarea Imnului de Stat de către tenorul Marian Buzilă. Programul folk va fi asigurat de Felician Pop, Adrian Lupesu şi Geroge Negrea, începând cu 14:30.

Spectacolul de muzică folclorică va fi ceva mai bogat. Vor urca pe scenă Maria Tripon cu ceteraşii din Oaş, Marian Buzilă, Ansamblul Folcloric „Cununiţa Năzdrăvană”, Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas, Ansamblul „Doruri Sătmărene”, Petrică Mureşan, Diana Cârlig şi Ionuţ Bledea. Spectacolele de muzică populară se vor desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Toţi sătmărenii sunt aşteptaţi la un spectacol memorabil, intrarea fiind liberă.

De la ora 17:00, va avea loc retragerea cu torţe, la fel ca fel ca în anii anteriori.

Începând cu 17:30, Roxana Gheorghiu şi Loredana Morar, Sorin Balaj şi Radu Lup vor susţine un concert cu muzică folk, pentru ca seara să continue pe ritmurile binecunoscutei formaţii de muzică uşoară Bere Gratis.

Seara nu se va putea încheia altfel decât printr-un concert extraordinar de Ziua Naţională, de la ora 18.30, a orchestrei Filarmonii de Stat Dinu Lipatti, în colaborare cu corala Arhanghelii, a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Programul conţine, îndeosebi, cântece patriotice, iar programul va fi deschis prin Imnul Naţional „Deşteaptă-te, române!”.

Se vor cânta piese cunoscute, precum „Măi române, sună goarna”, „Pui de lei”, „Drum bun”, „Doamne, ocroteşte-i pe români!”, „Eminescu”, „Pe-al nostru steag e scris Unire”, „Marşul lui Iancu”, „Tu, Ardeal”, „Hora Unirii”. Concertul va avea loc în Sala Filarmonicii.

Programul anunţat în bisericile din cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

Şi Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a anunţat programul care va avea loc de Ziua Naţională a României. Astfel, duminică, 1 decembrie 2019, după săvârşirea Sfintei Liturghii, în toate bisericile parohiale şi mânăstireşti din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului va fi oficiată slujba de Te – Deum rânduită cu acest prilej.

În cuvântările lor, preoţii vor vorbi despre realizarea acestui vis de veacuri a românilor, despre marii bărbaţi de stat şi eroi ai neamului, care prin jertfa lor au contribuit la înfăptuirea Unirii.

De asemenea, la ora 12, se vor trage clopotele fiecărei biserici, timp de 3 minute, pentru eroii neamului românesc.

Preoţii, autorităţile locale şi judeţene îi aşteaptă la manifestări pe toţi sătmărenii, pentru a sărbători împreună!

Abonează-te acum Online!
  1. Babacu a spus: 01 decembrie 2019, ora 09:50

    La multi ani, Romania! Nu-mi plac deloc lozincile si festivismele exagerate, dar eu sint optimist din fire si cred ca a venit timpul ca Romania sa intre in sfirsit pe directia corecta. Chiar cred ca se va intimpla asta si ma bazez pe faptul ca poporul roman s-a trezit in mare parte si a devenit independent in gindire. Mai exista oameni care pot fi manipulati usor, dar din fericire ei sint tot mai putini.
    Toate cele bune!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345