17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Specialiştii prezintă sătmărenilor semnele intoxicaţiei cu ciuperci

Scris de Ioan Aniţaş, 01 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La întrebările unor sătmăreni adresate Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor SatuMare ,specialiştii prezintă semnele intoxicaţiei cu ciuperci.

Primele semne ale introxicaţiei cu ciupercisunt: greaţă, vărsături, dureri abdominale, scaune cu sânge şi mucozităţi, sete, uscăciunea gurii sau salivaţie abundentă, transpiraţie, slăbiciune generală, ameţeli, creşterea frecvenţei respiraţiei şi a pulsului, scăderea tensiunii arteriale, creşterea temperaturii corpului,tulburăride vedere, furnicături ale extremităţilor.

Pot să apară pierderi de cunoştinţă, halucinaţii, delir, convulsii, comă, deces.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie.

La primele semne sunaţi la numărul 112

La primele semne de intoxicaţie, este necesară prezentareadeurgenţă la spital. Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internareurgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei. Persoana trebuie să stea întinsă în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înaintede spălarea stomacului, (acţiunea medicală de spălare va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).

Până la sosirea cadrelor medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă 2-3 litri şi/ sau multe alte lichide reci – ceai, cafea, compot. Intoxicaţiile se produc accidental prin consumarea ciupercilor recoltate din flora spontană şi sunt cauzate de necunoaşterea lor. De cele mai multeori, cei intoxicaţii audeclarat că au cules şi gustat/ mâncat, Pălăria şarpelui (Macrolepiota procera).

Intoxicaţiile mai sunt cauzate de fenomenul de încrucişare cu spori, între ciupercile comestibile; cele otrăvitoare. Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele, uneori şi acestea le mănâncă accidental, prezentând aceleaşi simptome extrem de grave.

Pe de altă parte, pot fi atacate de melci, viermi sau alte insecte, fără ca acest lucru să arate că sunt toxice. Există specii de ciuperci necomestibile care îşi schimbă într-o oarecare măsură aspectul, devenind asemănătoare cu unele specii comestibile. Nu există niciun test care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice de ciuperci. Semnele intoxicaţei cu ciuperci pot apărea de la câteva minute de la consum, până la 3-6 ore sau chiar mai mult.

Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciuperci ingerate, de cantitatea consumată şi de vârsta consumatorilor, copiii, vârstniciişi bolnavii cronici sunt mult mai sensibili.

Recomandări

Manifestările apar chiar şi la consumul unor cantităţi mici sau doar a sosului în care acestea au fost preparate, astfel că uneori o singură ciupercă este de ajuns pentru a contamina mâncarea. În vederea evitării intoxicaţilor cu ciuperci, DSVSA, face încă o dată recomadările: consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate, dacă doriţi neaparatsă recoltaţi ciuperci din mediul lor natural, utilizaţi în ajutorul dumneavoastră un atlas, pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile, pentrua înlătura orice nesiguranţă pe care o aveţi atunci când le culegeţi. Ciupercile se consumă în stare foarte proaspătă, dar niciodată crude, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide şi erbicide sunt toxice, ciupercile culese pe timp ploiosse alterează foarte repede, ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie consumate pentru ca, în ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte, se va evita procurarea ciupercilor de la persoane care le comercializează pe marginea drumului sau în locuri neautorizate, se va evita conservarea îndelungată a ciupercilor.

Ciupercile se ţin în frigider. Păstrarea îndelungată a mâncărurilor cu ciuperci nu este recomandată; păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în vase de zinc este dănătoare, evitaţi consumul ciupercilor care au baza piciorului în forma de bulb, este dăunăoare păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în borcane închise cu capace de fierşîn locul capacelor e bine să se pună mai multe rânduri de hârtie. Evitaţi consumul ciupercilor care au baza piciorului în forma de bulb, este dăunătoare păstrarea ciupercilor marinate şi lăsate în borcane închise cu capace de fier.

Procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare, sau curăţarea, învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.