Image 1
Image 2

Specialiştii estimează în România o criză a cărnii de porc prin primăvară, dar şi creşterea consistentă a preţurilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După ce Pesta Porcină Africană – PPA confirmată în România pe 31 iulie 2017, a făcut ravagii în ceea ce priveşte efectivele de porci, fiind ucise aproape 600.000 de capete, în gospodării ale populaţiei şi ferme comerciale, iată că urmările nefaste ale acestei maladii nu întârzie să fie aduse în atenţie publică.

Asta şi ca urmare a faptului că la nivel naţional nu este pus la punct sectorul de reproducţie, efectivele de purcei fiind insuficiente pentru producţia de carne, tineretul destinat creşterii şi îngrăşării se aduce şi pe mai departe din Olanda, Belgia, Germania. Zilele trecute, Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii a declarat, la o conferinţă de presă “Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc” este sub semnul incertitudinii, fapt ce poate conduce la creşteri însemnate ale preţurilor cărnii de porc. Se vor tripla în 2020.

“Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară”, a spus Timiş. “Anul acesta preţurile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor se vor tripla. Guvernul chinez cumpără carnea de porc de la marii producători europeni. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România astăzi e undeva la 4 euro ca medie la raft. Ce se va întâmpla la anul, când chiar dacă vom dori să cumpărăm de undeva, nu ştiu. Sau ce se va întâmpla cu industria noastră”, a declarat Radu Timiş.

Preşedintele Asociaţiei a mai explicat că românii se vor putea îndrepta spre consumul cărnii de pui sau vor putea adopta un regim vegetarian.

“Sigur, noi aici am discutat câteva variante: că se va duce spre pui, spre vită, spre oaie, spre vegetarian. Dar cert este un lucru: că jumătate din proteina acestei planete a dispărut. Cu ce vom compensa şi la ce preţ? Dacă preţul de carne de porc este foarte sus şi preţurile la carnea de vită şi de pui vor creşte, pentru că consumul se va duce spre celelalte surse de proteină”, a spus antreprenorul.

Măsuri care se impun a fi rezolvate

Până în luna septembrie, România trebuia să rezolve cinci măsuri urgente trasate de Comisia Europeană. „Nu le-a făcut şi astăzi se vede ce se întâmplă”.

Radu Timiş a asigurat însă, că românii vor găsi carne de porc în supermarketuri, dar a anticipat că problemele vor apărea în lunile februarie – martie.

“Din ce am vorbit cu lanţurile de supermarketuri, au avut contracte dinainte, s-au asigurat cu cantităţile necesare. Presupun că problemele vor începe din februarie – martie”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei Cărnii.

Unde se mai pune faptul că în perspectivă se impun o serie de restricţii în ceea ce priveşte evoluţia efectivelor de porci din gospodăriile populaţiei. Toate acestea ar putea conduce la o reconfigurare a meniurilor pentru numeroşi români.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns