Sondaje în timpul pandemiei | Informaţia Zilei

Sondaje în timpul pandemiei

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În spatele frontului anti-coronavirus se duce o acerbă luptă politică, deseori greu de perceput în toate nuanţele şi subtilităţile ei.

Indiferent ce schimbări vor surveni după dispariţia totală sau parţială a virusului Covid-19 competiţia politică, lupta pentru acapararea puterii, va rămâne neschimbată. Se rotesc numai personajele şi tehnicile de manipulare. Internetul îi oferă fiecărui individ posibilitatea să-şi expună opiniile, ideile, să-şi atace adversarii fără să apeleze la presa tradiţională.

Dacă are şansa ca mass media tradiţională să-i preia mesajul, politicianul câştigă notorietate, însă de la notorietate la victorie este un drum lung, care include şi câştigarea unei popularităţi fără de care politicianul rămâne un neica nimeni. Aici rolul presei tradiţionale, televiziune, ziare, este determinant.

  Politicienii au pretenţia că ştiu aceste lucruri, având practic acces la orice tip de informaţie. Cu toate acestea impresia generală este că în istoria ultimilor 30 de ani nu au fost politicieni atât de mediocri ca în această perioadă.

Mediocri sau nu, buni sau slabi, ei îşi ocupă locurile stabilite  cu dărnicie prin lege. Pe măsură ce calitatea profesională şi umană a politicienilor scade,  numărul funcţiilor publice  creşte. Acesta este unul dintre motivele pentru care lumea este tot mai nemulţumită de clasa politică.

Valoarea unor formaţiuni politice, a liderilor, este măsurată prin sondaje. Partidele ştiu acest lucru, şi fiecare partid serios apelează la case de sondaje apropiate. Din fericire rezultatele sondajelor  comandate de partide se echilibrează prin compararea datelor. Căutând o cale de mijloc avem întotdeuna o fotografie a momentului cât de cât exactă.

Dar pentru opinia publică fiecare sondaj se prezintă separat. De cele mai multe ori, sondajele şochează, prin compararea rezultatelor în momente diferite. PNL, de exemplu, era cotat în luna ianuarie cu peste 45%, iar câteva luni mai târziu a căzut la apoximativ 35%. Titlurile de genul  „prăbuşirea PNL în sondaje” nu au întârziat să apară.

Pentru PSD, cotat la 22-23% în ianuarie, creşterea de 5-6 procente a avut parte de titluri de genul „PSD creşte în sondaje”.

La fel se întâmplă şi în cazul popularităţii şi încrederii în personalităţile politice. În general sunt măsuraţi oamenii cu funcţii< preşedintele, primul ministru, preşedinţii partidelor, primarul general al Capitalei şi, pentru variaţie, câte un outsider. La nivel local sunt măsuraţi primarii, liderii partidelor, preşedinţii de consilii judeţene, eventualii candidaţi la aceste funcţii.

Să vedem însă ce rezultate „bombă” ne oferă unul din ultimele sondaje. Importante sunt scorurile partidelor şi mai puţin încrederea în personalităţi. Iată scara încrederii în ordine descrescătoare: Klaus Iohannis (43%), Principesa Margareta (31%), Traian Băsescu (29%), Dacian Cioloş (27%), Gabriela Firea (26%), Ludovic Orban (24%), Rareş Bogdan (20%), Cătălin Predoiu (19%), Dan Barna (22%), Călin Popescu Tăriceanu (17%), Nicuşor Dan (16%), Marcel Ciolacu (16%), Kelemen Hunor (15%), Viorica Dăncilă (13%).

  La partide< PNL (33%), PSD (22,5%), USR-PLUS (22%), PMP (6,5%), UDMR (5,3%), ALDE (1,4%).

Datele se vor reaşeza, în funcţie de prestaţia premierului Orban. PNL poate creşte sau scădea. Marcel Ciolacu stă slab la notorietate şi se pare că nu poate trage PSD. :ochează scorul USR-PLUS, la doar o jumătate de punct de PSD. Creşte spectaculos PMP, datorită lui Traian Băsescu, dar ALDE, cu 1,4%, scade până aproape de punctul de desfiinţare.

Există însă o mare necunoscută: data alegerilor.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345