Image 1
Image 2

Sondaje în miezul verii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La o distanță de trei luni de alegeri, sondajele efectuate în lunile de foc ale verii sunt la fel de fierbinți ca temperaturile de afară. Oamenii aflați în concedii sau tânjind după zile libere, se gândesc la orice în afară de cum vor vota la toamnă. Nici nu le pasă în acest moment ce se întâmplă pe scena politică. Moleșiți de căldură, celor care le pasă, sunt în cea mai mare parte scârbiți de ce văd. Lucrurile nu merg bine, iar lumea crede că din cauza partidelor. Văzând cauza răului în partide, nu se prezintă la vot.

Numărul celor care se prezintă este undeva sub 50%. Dintre aceștia, conform acestui ultim sondaj făcut de Avangarde, 38% ar vota cu PSD. La o distanță de 9 procente se află PNL, cu 29%. Conducerea bicefală a PNL poate explica acest scor mic prin faptul că electoratul său se află în concediu.

La o distanță mare, practic călare pe pragul electoral se află ALDE, PMP și UDMR. Sub prag cu un singur punct se află partidul care a câștigat la București aproape 30 de procente. Transformat din Salvați Bucureștiul în Salvați România, partidul lui Nicușor Dan are la nivel de țară doar 4%. România nu se vrea salvată de USR.

Dacă se adună procentele în funcție de intenția de alianță, scorul este egal. PSD plus ALDE adună 45%, în timp ce PNL, UDMR, PMP și USR adună cam tot pe acolo. S-ar zice că sondajul este bine adus din condei, punând practic cele două tabere pe picior de egalitate. Așa, ca să pornească în campanie cu credința că fiecare poate mai mult. Dar tocmai aici este problema, la rezerve.

PSD cu siguranță mai are o mică rezervă, însă nu mare. Poate de 2-3 procente. ALDE, cu 7% pare ușor exagerat. Ca și în cazul alegerilor prezidențiale când, după primul tur, candidatul PSD era cu peste 10 procente peste candidatul PNL, în turul doi au ieșit la bătaie rezervele.

Dreapta are un electorat mai puțin atașat de partide. El iese la luptă în situații excepționale. Prezidențialele sunt exemplul cel mai bun. Întotdeauna câștigă candidatul dreptei. La parlamentare nu sunt două tururi. Trebuie un motiv serios pentru a scoate la vot partea activă din societate, cea aplecată spre liberalism. La locale, după cum s-a văzut, acest electorat a rămas pasiv. PNL a înregistrat un scor mic, mai cu seamă în București.

Parlamentarele seamănă cu localele dacă nu există lideri care să fie convingători. Deocamdată PNL nu are lideri. Are doar copreședinți. Este ca un tren care în loc de o locomotivă are două de rezervă, dar amândouă defecte. Din acest motiv în ultima vreme se vorbește despre revenirea lui Crin Antonescu în fruntea PNL. Ocupat cu altceva, după ce a declarat că se retrage din politică, nu vrea să revină.

După cum arată partidul fuzionat, nu sunt nume sonore nici din rândul fostului PNL, nici al fostului PDL. Premierul Cioloș a spus la începutul mandatului că nu vrea să intre într-un partid. Criza de lideri rămâne marea problemă a PNL.

La PSD este o problemă de altă natură. Având un lider condamnat cu suspendare, partidul are o problemă de imagine externă. La intern nu contează. Electoratului PSD nu-i pasă de lupta anti-corupție, considerându-i pe cei acuzați de corupție că sunt victime politice. Totuși, există o presiune. Deja se vorbește că Gabriela Firea ar fi cea care va prelua puterea în PSD, după victoria sa de la București.

Trecând peste partidele lui Tăriceanu și Băsescu, din ce în ce mai radicalizate anti-justiție, ajungem la Nicușor Dan. Ce se întâmplă cu USR, va fi partidul care va mobiliza electoratul care de regulă nu se duce la vot? Este USR salvarea PNL? Sau, în ultimă instanță, a președintelui Iohannis? Să așteptăm următorul sondaj, după ce se vor mai domoli căldurile.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

PARTIDUL

“La noi la partid” este o expresie des întâlnită în conversațiile dintre politicieni. Te întâlnești cu unul cu altul pe stradă, îl întrebi ce mai face, iar el îți spune că merge “la partid”.

Este pregătit PNL pentru alegerile anticipate?

Vânturate de presă, întoarse pe toate părţile, setul de reforme propus de Marcel Ciolacu promite să fie plin de surprize. Se zice că nici conducerea PSD nu-l cunoaşte, fiind opera unui grup restrâns din jurul premierului.