Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Sondaje în miezul verii

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 august 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La o distanţă de trei luni de alegeri, sondajele efectuate în lunile de foc ale verii sunt la fel de fierbinţi ca temperaturile de afară. Oamenii aflaţi în concedii sau tânjind după zile libere, se gândesc la orice în afară de cum vor vota la toamnă. Nici nu le pasă în acest moment ce se întâmplă pe scena politică. Moleşiţi de căldură, celor care le pasă, sunt în cea mai mare parte scârbiţi de ce văd. Lucrurile nu merg bine, iar lumea crede că din cauza partidelor. Văzând cauza răului în partide, nu se prezintă la vot.

Numărul celor care se prezintă este undeva sub 50%. Dintre aceştia, conform acestui ultim sondaj făcut de Avangarde, 38% ar vota cu PSD. La o distanţă de 9 procente se află PNL, cu 29%. Conducerea bicefală a PNL poate explica acest scor mic prin faptul că electoratul său se află în concediu.

La o distanţă mare, practic călare pe pragul electoral se află ALDE, PMP şi UDMR. Sub prag cu un singur punct se află partidul care a câştigat la Bucureşti aproape 30 de procente. Transformat din Salvaţi Bucureştiul în Salvaţi România, partidul lui Nicuşor Dan are la nivel de ţară doar 4%. România nu se vrea salvată de USR.

Dacă se adună procentele în funcţie de intenţia de alianţă, scorul este egal. PSD plus ALDE adună 45%, în timp ce PNL, UDMR, PMP şi USR adună cam tot pe acolo. S-ar zice că sondajul este bine adus din condei, punând practic cele două tabere pe picior de egalitate. Aşa, ca să pornească în campanie cu credinţa că fiecare poate mai mult. Dar tocmai aici este problema, la rezerve.

PSD cu siguranţă mai are o mică rezervă, însă nu mare. Poate de 2-3 procente. ALDE, cu 7% pare uşor exagerat. Ca şi în cazul alegerilor prezidenţiale când, după primul tur, candidatul PSD era cu peste 10 procente peste candidatul PNL, în turul doi au ieşit la bătaie rezervele.

Dreapta are un electorat mai puţin ataşat de partide. El iese la luptă în situaţii excepţionale. Prezidenţialele sunt exemplul cel mai bun. Întotdeauna câştigă candidatul dreptei. La parlamentare nu sunt două tururi. Trebuie un motiv serios pentru a scoate la vot partea activă din societate, cea aplecată spre liberalism. La locale, după cum s-a văzut, acest electorat a rămas pasiv. PNL a înregistrat un scor mic, mai cu seamă în Bucureşti.

Parlamentarele seamănă cu localele dacă nu există lideri care să fie convingători. Deocamdată PNL nu are lideri. Are doar copreşedinţi. Este ca un tren care în loc de o locomotivă are două de rezervă, dar amândouă defecte. Din acest motiv în ultima vreme se vorbeşte despre revenirea lui Crin Antonescu în fruntea PNL. Ocupat cu altceva, după ce a declarat că se retrage din politică, nu vrea să revină.

După cum arată partidul fuzionat, nu sunt nume sonore nici din rândul fostului PNL, nici al fostului PDL. Premierul Cioloş a spus la începutul mandatului că nu vrea să intre într-un partid. Criza de lideri rămâne marea problemă a PNL.

La PSD este o problemă de altă natură. Având un lider condamnat cu suspendare, partidul are o problemă de imagine externă. La intern nu contează. Electoratului PSD nu-i pasă de lupta anti-corupţie, considerându-i pe cei acuzaţi de corupţie că sunt victime politice. Totuşi, există o presiune. Deja se vorbeşte că Gabriela Firea ar fi cea care va prelua puterea în PSD, după victoria sa de la Bucureşti.

Trecând peste partidele lui Tăriceanu şi Băsescu, din ce în ce mai radicalizate anti-justiţie, ajungem la Nicuşor Dan. Ce se întâmplă cu USR, va fi partidul care va mobiliza electoratul care de regulă nu se duce la vot? Este USR salvarea PNL? Sau, în ultimă instanţă, a preşedintelui Iohannis? Să aşteptăm următorul sondaj, după ce se vor mai domoli căldurile.

Abonează-te acum Online!