18.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 01.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 02.35 Ne cheamă natura 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.20 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 05.20 Cultură, Fior de Zatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Perspective de dezvoltare a comunelor din zona metropolitană. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 09.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.30 Teleshopping 14.55 Cultură, cu Vera Pop,invitat: Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 16.15 Cultură, Fior de Zatmar 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan.

Sondaje în miezul verii

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 august 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La o distanţă de trei luni de alegeri, sondajele efectuate în lunile de foc ale verii sunt la fel de fierbinţi ca temperaturile de afară. Oamenii aflaţi în concedii sau tânjind după zile libere, se gândesc la orice în afară de cum vor vota la toamnă. Nici nu le pasă în acest moment ce se întâmplă pe scena politică. Moleşiţi de căldură, celor care le pasă, sunt în cea mai mare parte scârbiţi de ce văd. Lucrurile nu merg bine, iar lumea crede că din cauza partidelor. Văzând cauza răului în partide, nu se prezintă la vot.

Numărul celor care se prezintă este undeva sub 50%. Dintre aceştia, conform acestui ultim sondaj făcut de Avangarde, 38% ar vota cu PSD. La o distanţă de 9 procente se află PNL, cu 29%. Conducerea bicefală a PNL poate explica acest scor mic prin faptul că electoratul său se află în concediu.

La o distanţă mare, practic călare pe pragul electoral se află ALDE, PMP şi UDMR. Sub prag cu un singur punct se află partidul care a câştigat la Bucureşti aproape 30 de procente. Transformat din Salvaţi Bucureştiul în Salvaţi România, partidul lui Nicuşor Dan are la nivel de ţară doar 4%. România nu se vrea salvată de USR.

Dacă se adună procentele în funcţie de intenţia de alianţă, scorul este egal. PSD plus ALDE adună 45%, în timp ce PNL, UDMR, PMP şi USR adună cam tot pe acolo. S-ar zice că sondajul este bine adus din condei, punând practic cele două tabere pe picior de egalitate. Aşa, ca să pornească în campanie cu credinţa că fiecare poate mai mult. Dar tocmai aici este problema, la rezerve.

PSD cu siguranţă mai are o mică rezervă, însă nu mare. Poate de 2-3 procente. ALDE, cu 7% pare uşor exagerat. Ca şi în cazul alegerilor prezidenţiale când, după primul tur, candidatul PSD era cu peste 10 procente peste candidatul PNL, în turul doi au ieşit la bătaie rezervele.

Dreapta are un electorat mai puţin ataşat de partide. El iese la luptă în situaţii excepţionale. Prezidenţialele sunt exemplul cel mai bun. Întotdeauna câştigă candidatul dreptei. La parlamentare nu sunt două tururi. Trebuie un motiv serios pentru a scoate la vot partea activă din societate, cea aplecată spre liberalism. La locale, după cum s-a văzut, acest electorat a rămas pasiv. PNL a înregistrat un scor mic, mai cu seamă în Bucureşti.

Parlamentarele seamănă cu localele dacă nu există lideri care să fie convingători. Deocamdată PNL nu are lideri. Are doar copreşedinţi. Este ca un tren care în loc de o locomotivă are două de rezervă, dar amândouă defecte. Din acest motiv în ultima vreme se vorbeşte despre revenirea lui Crin Antonescu în fruntea PNL. Ocupat cu altceva, după ce a declarat că se retrage din politică, nu vrea să revină.

După cum arată partidul fuzionat, nu sunt nume sonore nici din rândul fostului PNL, nici al fostului PDL. Premierul Cioloş a spus la începutul mandatului că nu vrea să intre într-un partid. Criza de lideri rămâne marea problemă a PNL.

La PSD este o problemă de altă natură. Având un lider condamnat cu suspendare, partidul are o problemă de imagine externă. La intern nu contează. Electoratului PSD nu-i pasă de lupta anti-corupţie, considerându-i pe cei acuzaţi de corupţie că sunt victime politice. Totuşi, există o presiune. Deja se vorbeşte că Gabriela Firea ar fi cea care va prelua puterea în PSD, după victoria sa de la Bucureşti.

Trecând peste partidele lui Tăriceanu şi Băsescu, din ce în ce mai radicalizate anti-justiţie, ajungem la Nicuşor Dan. Ce se întâmplă cu USR, va fi partidul care va mobiliza electoratul care de regulă nu se duce la vot? Este USR salvarea PNL? Sau, în ultimă instanţă, a preşedintelui Iohannis? Să aşteptăm următorul sondaj, după ce se vor mai domoli căldurile.

Abonează-te acum Online!