Image 1
Image 2

Sondaj: Va mai fi Uniunea Europeană la fel după ce va trece tragedia provocată de coronavirus?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lumea întreagă suferă de luni bune din cauza pademiei de CORONAVIRUS. Europa trece prin momente critice și nimeni nu pare să știe când lucrurile vor reveni la normal. Dacă vor reveni. În total, până pe 30 martie, s-a depășit pragul de 720.000 persoane infectate, iar 34.000 au decedat. S-au recuperat în schimb peste 150.000 de persoane. Din Uniunea Europeană, cea mai gravă situație o avem în Italia. Urmează Spania, Germania și Franța.

Zilele trecute, ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire a vorbit despre situația din Europa la postul La Chaine Info. El este de părere că dacă Uniunea Europeană va lăsa Italia să se prăbuşească, Europa nu-şi va mai reveni. Francezul îndeamnă statele membre să se unească pentru a face faţă crizei coronavirusului.

„Dacă fiecare va fi doar pentru sine, dacă vom lăsa alte state să se prăbuşească, dacă îi vom spune Italiei, de exemplu, ‘descurcaţi-vă singuri’, Europa nu-şi va mai reveni”, a spus ministrul francez.

Într-un interviu acordat recent pentru Financial Times, premierul italian Giuseppe Conte a fost mai explicit, notează AFP. El a cerut UE să folosească „toată puterea” Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, pentru a face faţă crizei „fără precedent” a coronavirusului.

Potrivit lui Conte, calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondului pentru toate statele membre, „pentru a le ajuta să lupte împotriva consecinţelor epidemiei COVID-19, cu condiţia ca fiecare stat să fie transparent şi să dea socoteală de modul în care sunt cheltuite aceste resurse”.

Acest mecanism a fost pus în practică în 2012, în timpul crizei datoriei zonei euro. Dotat cu 410 miliarde de euro, MES furnizează credite ţărilor aflate în dificultate. În schimb, statele – cum a fost cazul Greciei – trebuie să pună în aplicare reforme.

Întrebarea noastră este:

[cardoza_wp_poll id=449]

1 comentariu

  1. UE se va schimba dupa pandemie. Statele cu probleme financiare trebuie ajutate cu bani, dar si moral.Din pacate cand lucrurile merg bine multe tari membre UE, au numai pareri negative despre Europa Unita de exemplu cele patru tari-Visegrad, dar cand au probleme zbiara dupa ajutor.

Lasă un răspuns