Sondaj: Trebuie redusă vârsta de vot de la 18 la 16 ani?

Scris de Ionuţ Blăjean, 13 septembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Zilele trecute, Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani, conform Agerpres.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Propunerea, iniţiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Totodată, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât „cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.

Întrebarea noastră este:

Trebuie redusă vârsta de vot de la 18 la 16 ani?

Loading ... Loading ...
Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 21 septembrie 2022, ora 10:04

  Ce rost are sa reduci, nu vedeti ca 40 % dintre tineri sint analfabeti functionali? Asa este, ei sint cel mai usor de manipulat.

 2. Ilutiu a spus: 20 septembrie 2022, ora 21:27

  Atata vreme cat va exista acest suport electronic de vot, program implementat si gestionat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) pastorit direct numai de catre presedintele tarii in cadrul CSAT, uitati de corectitudinea numararii voturilor, uitati de democratie in Romania. Parlamentul nici macar nu primeste rapoarte de la STS pt a-i controla activitatea. Aceste rapoarte ale STS sunt date doar CSAT-ului, a carui presedinte este Presedintele tarii. STS raspunde doar in fata CSAT care la randul sau este controlat de Parlament. Interesant nu ? Despre ce democratie vorbim in Romania in astfel de conditii ? Sunt multe de vorbit si de reglat.
  Dupa experienta mea, reducerea varstei de vot ar fi o totala iresponsabilitate. In conditiile de azi, eu cred cu tarie ca ar trebui urcata varsta votantilor.

 3. usu a spus: 15 septembrie 2022, ora 06:46

  COPII SANT CEL MAI USOR DE INFLUENTAT,in actualul nostru sistem de educatie si nu numai

 4. usu a spus: 15 septembrie 2022, ora 06:45

  COPII SANT CEL MAI USOR DE MANIPULAT,mai ales in sistemul nostru de educatie si nu numai

 5. usu a spus: 14 septembrie 2022, ora 11:45

  mediocritatea(gen folclorul versus manele) si neseriozitatea ne ati urcat o la varste cat mai mari,chiar vreti coborarea seriozitatii si a jocurilor maturitatii(alegeri,intelegerea bine/rau,asumarea democratica,raspunderea civica) la varste cat mai mici ?

 6. c-block a spus: 13 septembrie 2022, ora 15:35

  Tineretul nu e amator de astfel de senzaţii tari pe care i le puteţi oferi. Din grupa de vârstă 18-25 de ani nu cred că max. 5-10% dacă merge la vot. Cei pe care îi vedem ca şi membri TSD sau TNL şi activează mai mult în speranţa unui ciolan zemos în viitor, dar idem la alte partide, sunt pui ori neamuri de actuali politicieni din partidele menţionate. Să nu cumva să credeţi că UDMR este excepţie. E fix zero ce se propune, nu are cum să aibă izbândă. Adică e o tâmpenie pe româneşte.

 7. Dac Bulibas a spus: 13 septembrie 2022, ora 14:15

  Puteti reduce varsta de vot la cat vreti ca oricum tot in jur de 30 % vor merge la vot din care marea parte sunt membrii de partide !!!. Restul de 70 % scarbiti de partide ( din care fac parte si eu ) , NU ne vom obosi sa mergem sa votam niste imbecili, hoti, corupti, mincinosi, mizerabili, idioti, nemernici, cretini si prosti de care aveti parte si acum !!!. Cei care-i voteaza sunt complici la dezastrul pe care acestia o fac si o merita din plin. Politica romaneasca este una profund FALIMENTARA indreptata impotriva populatiei !!!.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517