Sondaj: Se schimbă pavajele în Centrul Nou al municipiului Satu Mare. Care sunt mai frumoase? (Foto)

Scris de I. Z., 28 ianuarie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dale vechi-dale noi

Satu Mare se deosebeşte de majoritatea oraşelor prin faptul că are două centre. Centru vechi a fost detronat de Centru Nou odată cu construirea Palatului Administrativ, în deceniul şapte al secolului trecut.

Încă de la ridicarea lui a fost un proiect controversat. Arhitectul Porumbescu a gândit întregul complex arhitectural, într-un stil specific.

Mai mulţi arhitecţi din Satu Mare au reclamat că zona centrală din Satu Mare  face parte dintr-un ansamblu arhitectural protejat, în care ar intra şi Centru Nou. Sătmărenii s-au împărţit în două tabere: unii aplaudă proiectul de modificare a pieţei din faţa Palatului Administratic, alţii spun că va fi prea mult beton plat.

Cert este că stilul a avut şi are mulţi admiratori. Betonul decorativ a apărut ca o adevărată revoluţie în arhitectură. În Londra una din cele mai fotografiate zone de turişti este în acelaşi stil ca Palatul Administrativ.

La Satu Mare opinia publică s-a împărţit în două. O parte dintre sătmăreni consideră că ar fi trebuit restaurat Centrul Vechi cu aceleaşi materiale şi în acelaşi stil.  De fapt, întreg complexul arhitectural merita să fie declarat bun de patrimoniu. Statutul Centrului Nou este încă neclarificat.  De altfel Satu Mare nu are încă PUG şi din această cauză contrucţiile din oraş sunt blocate. Oraşul nu se poate dezvolta decât pe bucăţele, în funcţie de criterii subiective.

Ce problemă s-a ivit în aceste zile? În urma unui proiect, se modifică structura, estetica pieţei în care au loc cunoscutele concerte.

O parte din arhitecţii din Satu Mare sunt de părere că noul proiect nu este deloc protrivit. Înlocuirea betonului ornamentat cu plăci simple de beton nu aduce un plus de frumuseţe zonei.

Nu ştim multe lucruri despre acest proiect. Probabil că majoritatea sătmărenilor nu ştiu despre ce lucrări este vorba.

Poate că Centrul Nou va fi mai frumos în urma schimbării dalelor, poate îşi va pierde din originalitate.

Un arhitect ne scrie: “Se demolează alveolele, fântânile la fel, pavajul se scoate total (acesta este realizat din piatră cubică, marmură albă şi dale de beton, stereotomia a fost preluată şi de domnul Răcăşan în proiectul realizat parţial în urmă cu 8 ani). Sistematizarea verticală proiectată de domnul Porumbescu nu s-a păstrat (au dispărut treptele de lângă gradenele care duc înspre dig). Cum utilizarea materialelor folosite pe şantier diferă de cele din proiect, se anulează orice valoare reprezentativă a pieţei. Valoarea istorică a acestei pieţe se pierde şi afectează tot ansamblul arhitectural.”

Cine are dreptate? Era mai frumos înainte? Va fi mai frumos după reabilitare? 

Vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:

Se schimbă pavajele în Centrul Nou al municipiului Satu Mare. Care sunt mai frumoase?

View Results

Loading ... Loading ...

Abonează-te acum Online!
 1. Avertisment de Nord Vest a spus: 22 februarie 2021, ora 10:01

  Am trimis de CINCI ori comentariul meu, dar nu a aparut. Esenta o spun aici: creierul operatiunii SPALAM BETONUL este Maskulic Atila mina dreapta si portofelul primarelui.
  Cine are urechi de auzit sa auda!

 2. Biciciclistu lui peste prajit a spus: 22 februarie 2021, ora 07:13

  voi care contestati proiectul asta nu vedeti ca aici sa pornit de la ce PLACA DE BETON pe care o avea firma in curte si proiectantului i s-a desenat ce sa faca. La fe se face in in celalalt CENTRU, zis vech tot de la placile de beton a ineceput.
  BETON BETON BETON acolo este toata treaba asta murdara
  primarul ori este prost ori corupt!!!!!!!!!!!!!

 3. satmarean a spus: 19 februarie 2021, ora 10:13

  domnului din Paris i-as spune ca in fata la luvru si la gradina Tulieri cind am fost eu era nisip alb ca am si murdarit pe pantofi. asa ca nici o sansa sa ducem noi placile de beton in paris atita am vrut sa spun

 4. Roman din Paris a spus: 19 februarie 2021, ora 07:54

  eu am auzit ca Tar beton a fost chemat sa puna dale de beton in fata la Luvru. stiti cladirea aia veche si urita din paris
  ar mai fi gradinile Tuileries care n-au fost modernizate. Nu le-ar strica
  niste placi de beton…

 5. Constructor a spus: 19 februarie 2021, ora 07:18

  Un singur lucru nu s-a spus aici, ca proiectul acesta a pornit de la PLACILE DE BETON.
  Executantul avea deja PLACILE. Caietul de licitatie s-a facut cu dedicatie clara.
  Daca se schimba placile proiectul poate merge maid eparte.
  GRANIT in loc de BETON asta este solutia. Bani sunt suficienti.

 6. cetatean din micro 15 a spus: 10 februarie 2021, ora 08:50

  am venit in oras de curiozitate. Este RISIPA. Schimba beton cu alt beton. Se putea face altceva cu banii nostri din impozite si taxe. Noi cetatenii de ce nu am aflat de proiectul acesta? L-au tinut ascuns

 7. trecătorprin satu mare a spus: 09 februarie 2021, ora 12:52

  Consilierii ce rol au? Nu ei ar trebui să atragă atenţia că banii trebui puşi la economii, nu la aruncat pe geam? Dacă un lucru există şi funcţionează, nu trebuie înlocuit.

 8. Corin a spus: 02 februarie 2021, ora 23:37

  Unde este beton sunt si bani multi. Nu va mai bateti capul
  oameni buni ca aici este vorba despre o afacere de milioane de euro profit curat in mina. mult succes!!!

 9. Babacu a spus: 01 februarie 2021, ora 16:14

  „are dreptate dac bulibas”. Cel care a postat asta inainte este un alt „Babacu”, eu niciodata nu ti-am dat dreptate. Ce sa-i faci, exista multi „babaci”, semn ca populatia imbatrineste!

 10. fost student al domnului Porumbescu a spus: 01 februarie 2021, ora 14:27

  Am fost studentul d-lui profesor Porumbescu la Iasi si cunosc din interior proiectul de la Satu Mare. Initial cladirea era proiectata sub forma de cruce. Stia ca nu va fi aprobat si a recurs la o strategema: a strecurat simbolul crucii in elementele decorative. Constructia este, de fapt, o cruce cu un singur brat. Daca va uitati cu atentie veti vedea ca fintina care am vazut-o in imagini este in forma de cruce. Nu-mi vine sa cred ca acum se distruge compozitia. Pavajele puteau fi curatate si eventual inlocuite cele distruse. Este marmura de Moneasa care nu se mai exploateaza, bordurate cu granit. Daca este cazul, desi sunt in virsta, as dori sa vin pina la Satu Mare. Va trimit contactul meu pe adresa redactiei.

 11. Un fost Student al domnului Porumbescu a spus: 01 februarie 2021, ora 14:22

  Am fost studentul d-lui profesor Porumbescu la Iasi si cunosc din interior proiectul de la Satu Mare.

  Initial cladirea era proiectata sub forma de cruce. Stia ca nu va fi aprobat si a recurs la o strategema: a strecurat simbolul crucii in elementele decorative. Constructia este, de fapt, o cruce cu un singur brat. Daca va uitati cu atentie veti vedea ca fintina care am vazut-o in imagini este in forma de cruce.

  Nu-mi vine sa cred ca acum se distruge compozitia. Pavajele puteau fi curatate si eventual inlocuite cele distruse. Este marmura de Moneasa care nu se mai exploateaza, bordurate cu granit. Daca este cazul, desi sunt in virsta, as dori sa vin pina la Satu Mare. Va trimit contactul meu pe adresa redactiei.

  Multumesc. Va stau la dispozitie cind doriti.

 12. Babacu a spus: 31 ianuarie 2021, ora 18:00

  are dreptate dac bulibas. poate cu renovare asta scapam si de monumentul comunismului care arata ca oribil. in loc sa mergem inainte tot mandria si beton am ramas

 13. Dac Bulibas a spus: 31 ianuarie 2021, ora 16:35

  Daca cele mentionate de D-nul inginer @ Andreica B si anume ca s-a procedat la inlocuirea placilor din marmura cu placi din beton (mai ieftine, mult mai slab calitativ, mai putin rezistent si cu durata de viata mult mai scurta !) atunci organele abilitate ar trebui sa intervina pt. ca aici se produce o distrugere si nu imbunatatire !. Treaba asta pute rau de tot !!!. Trebuie urmarit si unde vor ajunge/ateriza placile din marmura
  inlaturate /schimbate !!!. Cei de la municipalitate sunt intregi la cap sau ne considera si ne trateaza ca pe niste prosti ?…. D-le Prefect ! ar trebui sa interveniti si sa obligati municipalitatea sa puna inapoi placile de marmura asa cum au fost !!!.

 14. Andreica B. a spus: 31 ianuarie 2021, ora 14:44

  Are drepate dl. Dan Balibas si altii care au obseravat ca aici este vorba despre o afacere de milioane de euro. Pe un panou am vazut ca suma pentru lucrare este de peste 33 de milioane de lei. Eu ca inginer vad ca pavajele despre care se face vorbire sunt de fapt placi de marmmura inlocuite cu placi de betan. Sa-si faca datoria organele abilitate si problema este rezolvata.

 15. Dac Bulibas a spus: 31 ianuarie 2021, ora 11:52

  De ce nu-l intrebati pe primar de ce a fost nevoie de aceasta schimbare al pavajelor ???. Astept un raspuns concret de la dumnealui !!!. Consider niste bani publici aruncati degeaba !. Pt. asta ne-a ridicat impozitele ?. Pavajele vechi au fost foarte bune si rezistente in timp , mai necesitau putine reparatii pe ici-colo si totul ar fi fost rezolvat cu bine. De ce a trebuit sa le schimbe/inlocuiasca in totalitate nu inteleg !. Ce se va intampla cu pavajele vechi dupa inlocuire , unde vor ajunge si ce se va face cu acestea ????. Este posibil ca aceasta schimbare sa fi facut pt. ca cineva sa ajunga in posesia pavajelor vechi pe care sa le foloseasca in interes propriu. Este posibil sa existe si suspiciunea de spalare de bani la mijloc sau de constituire de grup infractional organizat in vederea obtinerii unor foloase necuvenite !. De ce nu au fost sparte/distruse pavajele vechi acolo la fata locului pt. a nu mai putea fi folosite altundeva ?…..Aici cred ca avem de-a face cu un joc murdar de interese la care primarul ar trebui sa ne raspunda de indata !!!!. Eu nu as putea beneficia gratuit de aceste pavaje vechi care se inlocuiesc pt. a-mi pava curtea cu acestea ?…..

 16. satmareanul deceptionat a spus: 30 ianuarie 2021, ora 19:55

  Pavajele vechi trebuiau reparate pe ici pe colo. Sunt niste costuri inutile la fel ca si Groapa lui Gyusi care sa facut de 2 ori iar pavajul de pe Coposu zboara si nimeni nu il repara.Asta e ! Cu banii respectivi ar fi fost bine sa se repare trotuarele si strazile municipiului.

 17. satmareanul deceptionat a spus: 30 ianuarie 2021, ora 19:55

  Pavajele vechi trebuiau reparate pe ici pe colo. Sunt niste costuri inutile la fel ca si Groapa lui Gyusi care sa facut de 2 ori iar pavajul de pe Coposu zboara si nimeni nu il repara.Asta e ! Cu banii respectivi ar fi fost bine sa se repare trotuarele si strazile municipiului.

 18. Nicolae D. a spus: 30 ianuarie 2021, ora 15:21

  Primarul din Satu Mare distruge tot ce este facut de romani.
  Am auzit ca vrea sa dea jos si statuia lui dr. Vasile Lucaciu

 19. satmarean a spus: 30 ianuarie 2021, ora 11:40

  Cred ca era de bun simt ca domnul primar sa-i consulte si pe arhitectii care au lucrat la proiectul Centru Administrativ sub conducerea lui Nicolae Porumbescu.
  Iata lista lor. Daca am uitat pe cineva imi cer scuze.
  Varga Lajos,
  Aurelian Gheorghiu
  Tamas Gabosi
  Zsolt Nagy
  Lajos Gyure
  Katalin Foldesi
  Matyas Andras
  Arhitectul sef al orasului era Rupprecht Karoly

  Oare nu meritau acesti oameni macar sa fie intrebati?
  Cu tot respectul, dar doamna Iuoras este o amatoare. Cum s[ faca dinsa un proiect atit de complex? Nu are nici cultura necesara nici talent ca arhitect. este o amatoare pe care nu o suporta nici un coleg.
  Imi pare rau pt dvs, domnule primar!

 20. Satmarean 1 a spus: 30 ianuarie 2021, ora 11:02

  Nimeni nu o sa multumeasca pe toata lumea niciodata. Un lucru e clar. Trebuia reabilitat centru nou. Sunt sigur ca o sa arate mai bine ca inainte . Nu inteleg ce atata rautate.

 21. Attila Horotan a spus: 28 ianuarie 2021, ora 20:03

  Dupa cum ne-am obisnuit kitsch-urile satmarene se tin lant,suntem undeva sub scoarta terestra la capitolul conservarii valorilor,chiar si singurele ramase inca din perioada comunista.Din pacate conducearea orasului functioneaza si se ghideaza dupa metoda,,bine si asa rau,de fiecare data da cu stangu in dreptul,impiedicati de incompetenta….este fascinant sa vezi cum restaureaza centrul nou (pana candva bijuteria orasului) cu materiale utilizate pentru a pava trotuarele sau si mai rau,parcarile supermarket-urilor, intr-un model abstract haotic neinteles nici macar de executant totul ghidat dupa sloganul,,Oras in miscare,,….Da nu ii bai,importnt e ca se misca orasul ….in directia gresita!Cu siguranta nu am sa imbatranesc in Satu Mare!

 22. Alecu a spus: 28 ianuarie 2021, ora 16:38

  Alta mare realizare a primarului-minune…

 23. raudetot a spus: 28 ianuarie 2021, ora 14:25

  Trotuarele din această reşedinţă de judeţ rămân tot aşa, de râsul curcilor?
  Coşurile de gunoi stradale atât de necesare pentru un oraş curat unde sunt?

 24. Mircea a spus: 28 ianuarie 2021, ora 11:12

  Rog redactie sa ne spuna cit costa aceasta distractie cu pavajele de beton de tip tar

 25. Geo a spus: 28 ianuarie 2021, ora 10:22

  bani cheltuiti pe digeaba sau sunt alte interese

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517

 • Telefoane utile

  • Apel unic de urgenţă112
  • Ambulanţa0261-741111
  • Pompieri0261-711212
  • Agenţia CFR0261-711002
  • Distrigaz0261-710928
  • Informaţii CFR0261-768704
  • Deranjamente Electrica0261-929
  • Poliţia0261-807777
  • Informaţia Zilei0261-767300
  • Apaserv (apel gratuit, non stop)0800-827-776
  • Urgenţe E.ON Gaz (tel verde)0800-800-928
  • Jandarmeria0261-769-760
  • Poliţia Locală0261-727020
  • CMJ0261-717123, 716513
  • Intervenţii microcentrale0742.708.708
  • Depanare ACR0744792297
  • Depanare auto NON-STOP0733-507026, 0744-507026
  • Spitalul Judeţean I0261-727050
  • Spitalul Judeţean II0261-715696
  • Stomatologie, Urgente0771.049.416
  • Refugiu de noapte0261-750135
  • Agenţia TAROM0261-712795
  • Autogara0261-768439
  • R.A. Transurban0261-721971
  • Prefectura0261-716309
  • Primăria Satu Mare0261-807569, 807553
  • SC RDS SA0361-400.401
  • Pompe funebre0261-716590
  • Agenţie de turism0261-737915
  • Protecţia Consumatorilor (tel verde)0800-080-999
  • Locaterm (non-stop)0261-733693
  • Birou teritorial anticorupţie0261.759.780
  • Anticorupţie MAI0261-710.690
 • Curs Valutar

 • Arhivă articole Informaţia Zilei

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517