Image 1
Image 2

Sondaj: la drum lung, majoritatea șoferilor iau o pauză o dată la 3 – 4 ore

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un şofer din cinci urcă zilnic la volan chiar dacă a dormit mai puţin de 5 ore pe noapte

Cel mai recent studiu realizat de Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor în cadrul Campaniei “Fii treaz la volan!” arată că 64% dintre şoferii români s-au urcat, cel puţin o dată, la volan după ce nu au dormit o noapte întreagă, iar un şofer din patru a aţipit la volan.

Cifrele date publicităţii sunt îngrijorătoare: aproape în fiecare zi unul din cinci şoferi se urcă la volan după ce a dormit mai puţin de cinci ore în noaptea precedentă.

Şoferii care dorm puțin îşi dublează riscul de accident

Conform sondajului, patru şoferi din zece au experimentat, cel puţin o dată, senzaţia de a nu-şi mai aduce aminte de ultima bucată de drum parcursă. În tot acest timp, 60% din şoferi consideră că e foarte periculos să conduci obosit. Potrivit comunicatului realizatorilor studiului, “efectele oboselii la volan sunt similare cu ale conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice. Studiile indică faptul că a conduce după un somn de mai puţin de 5 ore este la fel de periculos ca a conduce sub influenţa băuturilor alcoolice. Şoferii care pierd între 1 şi 2 ore din somnul de 7 ore recomandat îşi dublează riscul de accident. Mai mult, să conduci după ce ai fost treaz 24 de ore este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,10%”.

Doar 36% din șoferi spun că nu au condus niciodată fără să doarmă o noapte întreagă

În vreme ce un şofer din 5 spune că urcă la volan chiar dacă a dormit mai puţin de 5 ore pe noapte şi face acest lucru în fiecare zi, ceea ce înseamnă 20% din şoferi, alţi 39% spun că trec prin această situaţie de câteva ori pe lună. Doar 36% din participanţii la sondaj au declarat că nu au condus niciodată fără să doarmă o noapte întreagă. La întrebarea “Ai condus vreodată după ce nu ai dormit o noapte întreagă?” 36% au răspuns că da, în fiecare săptămână, 34% au spus că da, o dată sau de două ori de când sunt şoferi, iar 20% au spus că da, de câteva ori în ultimul an. 5% au spus că nu.

7% din şoferi conduc chiar 24 de ore fără oprire

În ceea ce priveşte cel mai lung drum “dintr-o bucată”, adică făcut fără a se opri pentru a înnopta undeva, ca şofer, 29% spun că au mers între 3 şi 7 ore, 19% între una şi trei ore, 19% au condus între 8 şi 10 ore, iar 18% au condus între 10 şi 18 ore, pe când 7% au condus 24 de ore fără oprire. Studiul arată că patru din zece şoferi au experimentat cel puţin o dată senzaţia că nu îşi mai aduc aminte ultima bucată de drum parcursă la volan. 27% au păţit asta o dată sau de două ori de când au permisul de conducere, iar 10% de câteva ori în ultimul an. Conform infograficului publicat de realizatorii cercetării, “senzaţia de a nu-ţi mai aduce aminte de ultimele câteva minute poate fi un semn al unui microsomn – o aţipire între 2 şi 30 de secunde (ultimele studii indică o medie de 5-10 secunde), fără ca cel în cauză să îşi dea seama sau să fie conştient de acest lucru – şi unul din semnele care îşi indică faptul că eşti prea obosit ca să rămâi la volan. 24% din şoferi au declarat că îşi amintesc să fi aţipit în timp ce conduceau”.

Cum percep românii pericolele la volan

Şoferii români nu se declară obosiţi la volan. Întrebaţi cât de des simt că se confruntă cu oboseala la volan, 66% din participanţii la sondaj susţin că li se întâmplă rar să simtă oboseală când conduc, 21% spun că nu s-au simţit niciodată obosiţi, iar 13% spun că li se întâmplă des să simtă oboseala când şofează.
Iată cum abordează românii pauzele din timpul şofatului: în timpul unui drum mai lung de două ore, 47% iau o pauză o dată la 3 – 4 ore, 32% o dată la două ore, 14% la mai mult de cinci ore, iar 6% iau pauză o dată pe oră. Recomandările de siguranţă rutieră spun că e indicat ca toţi şoferii să ia o pauză de 15 minute la fiecare două ore de condus. La capitolul percepţia riscului aproape 62% din şoferi cred că e foarte periculos să conduci obosit, în vreme ce 92% sunt de părere că e foarte periculos să conduci băut, iar 38% cred că e foarte periculos să vorbeşti la telefon în timp ce conduci. Alţi 14% din şoferi sunt în schimb de părere că e puţin periculos să conduci în timp ce vorbeşti la telefon.
Sondajul a fost făcut online în perioada 10 iulie – 10 septembrie 2019, participând la acesta 15.121 de şoferi, 96% din total conducând în mod constant, iar 80% declarând că se urcă la volan zilnic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with