17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Știri 02.30 Audiențe în direct, cu Mihaela Ghiță, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumusețe, stil cu Ioana Vladimirescu și Ioana Zaharia. 06.00 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialiști în protecția mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinței cu Mihaela Ghiță. Titlul emisiuni: Înălțarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Știri 12.30 Audiențe în direct, cu Mihaela Ghiță, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitați: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educația, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ștefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor județene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Cătălin Cismaș. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audiențe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Știri 22.30 Audiențe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Sondaj: E bine să se comemoreze sau nu Diktatul de la Viena? Dar maghiarii trebuie să pună în discuție tratatul de la Trianon?

Două evenimente majore, două date istorice importante care au jalonat istoria secolului 20 și care continuă să iște dezbateri aprinse și la începutul secolul 21, atât la nivelul specialiștilor, cât și a populației.

Puțini sunt cei care cunosc în esența lor cele două tratate, unul adoptat la sfârșitul războiului, cel de-al doilea la începutul unui război la fel de devastator.

Așadar, prima mare diferență dintre cele două tratate este că unul este semnat la terminarea unui război, a primului război mondial, iar celălalt la începutul unui război. Din acest punct de vedere lucrurile par clare. Unul se poate numi cu toată îndreptățirea „tratat de pace”, el fiind semnat de toate părțile participante la conflagrația mondială, în timp ce al doilea, cel din 1940, a fost adoptat doar de o parte dintre țările ce aveau să intre într-un război pe care aveau să-l piardă.

Acceptate din punct de vedere politic, la nivelul populației cele două momente istorice sunt resimțite în mod diferit. Și contestate mai mult sau mai puțin vehement. La câțiva ani după Pacea de la Paris, apoi după Trianon, au apărut mișcările revizioniste. Ele au culminat cu declanșarea celui de-al doilea război mondial.

Uitate în litera și spiritul lor, în toiul dezbaterilor neoficiale textele celor două tratate sunt total ignorate. Se pierd din vedere atât cauzele care au condus la adoptarea lor, cât și scopul. Dar istoria trebuie privită în ansamblu.

Prin urmare, întrebările la care vă rugăm să răspundeți sunt următoarele:

E bine să se comemoreze sau nu Diktatul de la Viena?
Da
Nu
Nu mă interesează
Vezi Rezultate
Dar maghiarii trebuie să pună în discuție tratatul de la Trianon?
Da
Nu
Nu mă interesează
Vezi Rezultate

 

Abonează-te acum Online!
 1. y a spus: 04 septembrie 2019, ora 13:50

  Exact @dinu. Una este istoria și alta este din păcate ceea ce repetă câteodată unii. Eu sunt adeptul adevărului chiar dacă uneori acest lucru este dureros pentru mine. Dar accept și recunosc. Este singura modalitate prin care putem trage o linie după 100 de ani indiferent dacă ne convine sau nu.
  Doamna @maria, după părerea dumneavoastră ce să cred? Ce spun unii sau ce mi-a povestit de exemplu bunica? Mai ales că avea și dovezi. Ca să înțelegeți. Să zicem că în 2007 prin absurd la momentul aderării la UE și ca o condiție toți bugetarii, funcționarii, doctorii, notarii, profesorii, șoferii, polițistii etc. trebuiau să dea examen oficial din limba engleză, germană și să zicem franceză. Câți luau examenul? Măcar dintr-o limbă? Nu-mi spuneți chestia cu limba statutului. În Satu Mare vorbitorii de română înainte de Unire erau foarte puțini. Nu mă credeți luați statisticile oficiale. Nici perioadă de învățare nu li s-a acordat! Vi se pare normal ?

 2. dinu a spus: 03 septembrie 2019, ora 22:23

  cu respect doamna Maria pe primarul de care vorbiti il chema AUGUSTIN nu Alexandru si eu nu am citit despre ce spuneti dumnevostre

 3. Maria a spus: 03 septembrie 2019, ora 22:14

  penyru domnul care semneaza Y
  Eu am citit destul de recent in informatia de duminica ca primarul Alexandru Ferentiu dupa 1918 i-a pastrat in primarie pe specialistii unguri si daca nu stiau limba romana.

 4. y a spus: 03 septembrie 2019, ora 16:52

  @cetățean, lasă te rog cu aburerile astea învățate din anumite manuale. Cei de etnie maghiară după Marea Unire au trebuit să depună jurământ de credință și cu toate acestea și-au pierdut locurile de muncă. Motivul era lipsa examenului de limba română. Totuși cum puteau ei să dea până atunci întreb? Nu conta că ești bun. Și au început atunci să aducă „specialiști” din Regat. Știu din sursă sigură, bunica era învățătoare, ea mi-a povestit. A rămas toată familia fără nici o sursă de venit, tatăl ei decedând în război. Nu știu cum a crescut străbunica 6 fete.
  Vă rog terminați. Dacă comentați documentați-vă. Cine este curios eu și acum am documente în aceste sens.
  Gata a trecut. Trăiți o dată pentru Dumnezeu în prezent! Din partea mea am treminta.
  y out!

 5. cetațean a spus: 03 septembrie 2019, ora 09:48

  Dar când s-a impus Dictatul de la Viena s-a făcut referendum? După Trianon nu au fost dați afară funcționarii maghiari, așa cum s-a făcut cu românii după Dictat, nu au fost expulzați sau nevoiți să se refugieze sute de mii de maghiari, așa cum s-a făcut cu românii după Dictat, mai mult chiar, maghiarii au fost despăgubiți cu sume imense de statul român, prin legea optanților. Iar după 1990, deși au fost o dată despăgubiți, ungurii și-au cerut iar proprietățile, și le-au primit, asta pentru că sunt discriminați în România? Dar prin ce trăiește mai bine un român decât un ungur în România? Nu cred că ajută la ceva disensiunile, cu toții am avut și durere și nedreptate, dacă ne certăm acum și ne jignim, la ce ne ajută? Avem fiecare dreptul să ne cunoaștem trecutul, că părerile diferă e o realitate, dar și într-o familie părerile diferă! Trebuie să ne respectăm unii pe alții și să nu ne jignim! Iar brava armată română a eliberat Budapesta pentru că așa li s-a cerut în alianța militară din care făcea parte. Nicio altă armată din lume nu a vrut să lupte pentru eliberarea Ungariei! Doar ”proștii de opincari” și-au dat viața pentru libertatea ungurilor!

 6. Babacu a spus: 02 septembrie 2019, ora 20:27

  Care om normal refuza pacea? Cred nu m-am facut inteles. Mea culpa… dar nu mai vreau sa lungesc disputa.

 7. y a spus: 02 septembrie 2019, ora 20:14

  Babacu, cred că te–ai convins singur că de fapt nu vrei reconciliere sub nici o formă. Îmi pare rău dar asta este. Abia aștepți să arăți spre unii că ei sunt de fapt de vină.

 8. Babacu a spus: 02 septembrie 2019, ora 14:14

  Oameni buni, v-ati convins ca nu exista nimic de negociat cu astfel de sovini si extremisti? Ce sa „mai lasam de la noi”? Concluzia: cui nu-i convine n-are decit sa plece, aici este ROMANIA!

 9. Dac Bulibas a spus: 02 septembrie 2019, ora 10:42

  Opinia mea este ca nu Constitutia Romaniei trebuie respectat care a fost facuta de niste prosti pt. cei si mai prosti ca @Babacu care din Art. 1 incepe cu o mare minciuna si se continua cu alte articole care pe alocuri nu sunt respectate mai ales de prostii sus pusi care l-au facut urmat de cei din teritoriu si detinem numeroase exemple de acest caz. Mai degraba BIBLIA ar trebui respectat aici in „Gradina Maicii Domnului ” si Rezolutia de la Alba Iulia care constituie piatra de temelie a reconcilierii nationale ca sa ne fie mai bine pt. toti.

 10. Babacu a spus: 01 septembrie 2019, ora 19:36

  Pentru cei care se simt „jigniti” de postarile noastre: respectati Constitutia Romaniei si va garantam ca veti fi tratati cu prietenie! Dar voi birfiti Romania si in acelasi timp asteptati sa fiti respectati. Nu mere!

 11. Dac Bulibas a spus: 01 septembrie 2019, ora 11:16

  @ioan !, Ce ar trebui sa va multumeasca ungurii ?, ca ati mers acolo ca o hoarda dupa armata rusa ca sa jefuiti Ungaria sau comportamentul necivilizat pe care ati afisat ?.( Cine dracu v-a chemat acolo ,… ,ca sa-i eliberati pe unguri ?) Drapelul vostru a fost OPINCA ca pe asta ati arborat. Cat despre cele doua tradari pe care ati comis sub denumirea „intoarcerea armelor ” impotriva aliatilor ( si ungurilor ) in ambele razboaie ce sa mai vorbim ?…Ce mai,…., adevarate „acte de vitejie ” al bravei armate romane !……Ungariei i-au fost luate 2/3 din teritoriu prin impunere si nu in urma unui Referendum !.

 12. y a spus: 01 septembrie 2019, ora 08:39

  @Gabby, foarte pertinentă observația. Dacă vrem reconciliere exact asta NU TREBUIA făcută ce a făcut IZ. Dar ei și-au atins scopul, adică au trafic pe site.

 13. Gabby a spus: 01 septembrie 2019, ora 06:56

  Bravo informația zilei și autorului acestui articol
  Deci in realitate ce ați urmărit cu acest sondaj?
  Historia? Care ? Cel scris de romini? Cel scris de unguri? Cel scris de nemți ? Sau de ruși ? Sau de niște istorici care au plagiat așa zise doctorat in științe istorice?
  Dar nu avem nevoie de nimeni ca sa învrăjbib grupurile etnice, facem sondaje și cerem opinia câtorva parveniți care cel mult are 8 clase și se considera expert și jignește fără scrupule
  Încă odată bravo informația zilei

 14. Babacu a spus: 01 septembrie 2019, ora 00:12

  Reconcilierea se face cu oameni civilizati, nu cu scandalagii.

 15. y a spus: 31 august 2019, ora 21:40

  N-am crezut că voi mai scrie. Drept vorbind @Dac Bulibaș ce scrie (provocat de un dăștept) e cam deplasat, chiar dacă crede sincer ce spune. Eu îl înțeleg dar ce spune este SF. În schimb nu înțeleg ca @Babacu pe care nu de mult l-am lăudat (nu cred că are nevoie de laudele mele dar comenta civilizat) de ce este parșiv. Exact asta am spus adineauri, până purtăm dialoguri de genul „ba pe a mă-tii” până atunci nu putem spera la reconciliere reală. Fără nici o supărare. Astea sunt petarde ieftine. Fiecare trebuie să lase de la el. Dar drept vorbind nu înțeleg „incompetența” statului nostru. Susținem sus și tare că Ardealul e România dar nu suntem în stare să legăm de Regat cu o infrastructură rutieră funcțională. Cine vă împiedică fraților? 100 de ani nu v-au ajuns? Sau sperați că vine Victoraș Orbănaș și vă face? Sper că nu. Nu de alta dar autostrada bate deja la graniță. Din cauza infrastructurii proaste avem probleme serioase, investitorii pleacă sau ne ocolesc (Mercedes). Asta ar trebui să ne fie grija.
  PS. Al doilea Diktat de la Viena s-a făcut la solicitarea României nu a Ungariei pentru că Hitler voia să împace și capra și varza. Ambele părți susțineau atunci aparatul de război german și germanii n-aveau nevoie de conflicte de acest gen. Dacă germanii câștigau războiul (noroc că nu!) sunt sigur că se revenea asupra deciziei. Dar a fost o tâmpenie.

 16. ioan a spus: 31 august 2019, ora 19:23

  Nu s-a impus Ungariei nimic! Ungaria a primit chiar mai mult decât i se cuvenea! Mai mult chiar, românii au luptat în 1919 pentru eliberarea Ungariei de teroarea bolșevică instaurată de ungurul lor Bela Kun și pentru eliberarea Ungariei au murit atunci peste 11.000 de români! Atât de bravă a fost armata Ungariei că a trebuit să meargă să-i elibereze săracii soldați români! Săraci dar BRAVI !!! Iar pentru eliberarea pământului românesc și pentru frontierele stabilite la Trianon a fost vărsat sângele a 800.00 de români care au luptat în primul război mondial! Au luptat inclusiv pentru eliberarea ungurilor! Nu au luptat pentru eliberarea ungurilor nici austriecii, nici nemții, nici italienii etc, DOAR ROMÂNII! Și dacă ungurii nu ne-au mulțumit vreodată, măcar să aibă un elementar bun simț ca după 100 de ani să nu ne mai jignească. Și să mai renunțe la atâta extremism!!! Că doar ei ne tot dau peste ochi că noi românii suntem extremiști !

 17. Babacu a spus: 31 august 2019, ora 16:50

  „Aveti mare grija cum va comportati cu populatia bastinasa maghiara din Transilvania si Partium”
  Mai. de ce nu mergi tu la Politia locala sa depui o plingere scrisa? Poate vei avea mai mult succes. Poti scrie asa: „prin prezenta ii reclam pe romani ca nu-i respecta pe udemeristi si nu ne recunosc ca populatie bastinasa in Transilvania. Va rog sa luati masuri.” Apoi astepti 30 zile termenul legal in care sa-ti raspunda.

 18. Dac Bulibas a spus: 31 august 2019, ora 12:16

  Tratatul de la Trianon a fost in fapt un Diktat in care s-a impus Ungariei cedarea de teritorii. Diktatul de la Viena a venit ca o consecinta in parte ( cedarea Transilvaniei de Nord si nu al intregii Transilvanii ) al Diktatului de la Trianon. In ambele situatii altii au hotarat pt. Romania si nu Romania in fapt. Ca invataminte dupa cum observati la fel cum vi s-a oferit Transilvania pe tava exact la fel intr-o oarecare context de imprejurari vi se poate si lua !. Aveti mare grija cum va comportati cu populatia bastinasa maghiara din Transilvania si Partium ca in caz invers o sa beneficiati de un tratament identic pe care ati aplicat-o fata de acestia. „Ce tie ( romanule ) nu-ti place, altuia nu-i face !”. In rest, fiecare natiune sa comemoreze ceea ce-si doreste !. Sa nu uitam nici faptul ca actuala Romanie a fost nascuta prin divizarea Ungariei respectiv, Diktatul de la Trianon nu a fost semnat de guvernatorul de drept al Ungariei din 4 iunie 1920 !.

 19. Szalma Jack a spus: 29 august 2019, ora 10:05

  Cred ca pe ”Dac Bulibas” , iredentistul,l-a dus ”gaia” pentru ca lipseste la ”apel” !! :)))))))))))))

 20. Ulpius a spus: 29 august 2019, ora 08:28

  DORU,dacă tăceai ,filozof rămâneai !Cei care citesc nu sunt nici măcar profesori de fizică,sunt oameni de toate spețele ,dar care au dreptul la opinie ,vot ….Atenție dn profesor la exprimare….si nu scrie niciunde pertru cine este scris articolul ,presa se adresează tuturor. Nu face pe profesorul cu persoane pe care nu le cunoști si care nu le ai în față . M-ai făcut să-mi fie DOR de PROFESORII mei.

 21. doru a spus: 28 august 2019, ora 21:01

  @ ulpius vorbe aiurea, ce ai fi vrut sa se mai scrie?

 22. doru a spus: 28 august 2019, ora 20:57

  @Ulpius se presupune ca toata lumea stie despre Trianon si Diktatatul de la Viena , nu trebuie sa fie toti profesori de istorie.
  Daca sunt profesor de fizica (asa cum este si presedintele Iohannis) inseamna ca nu stiu face diferenta dintre ele. Articolul este scurt si concis, fix cit trebuie si se adreseaza exact celor care stiu despre ce este vorba

 23. Ulpius a spus: 28 august 2019, ora 08:49

  Articolul este slab ,fără informații concrete,lasând loc la interpretări .Nu sunt toți cititorii profesori de istorie…..

 24. y a spus: 27 august 2019, ora 15:24

  @Babacu, prima dată când sunt de acord cu tine. Eu cred că a trecut destul timp pentru asta. Numai nu înțeleg de ce nu se face să zicem o comisie comună pentru un tratat de istorie comună a regiunii. Istoria este una singură, clasa politică se folosește de anumite momente din istorie în scopuri proprii. Ca să conviețium cum trebuie într-o țară europeană de sec. 21 trebuie să cădem de acord asupra unor aspecte. Nu se poate altfel. Fiecare trebuie să lase de la el.
  PS. Ungurii nu vor Ardealul (în afară de câteva captete înfierbântate dar sunt foarte-foarte puțini), nu știu ce să facă cu ea. Au demonstrat de multe ori. Pentru ei ungurii ardeleni sunt tot un fel de români.

 25. profesor a spus: 26 august 2019, ora 22:14

  Istoria, cu bune, cu rele, trebuie cunoscută. Fiecare popor are acest drept!
  Dacă nu ne jignim, dacă ne respectăm bucuriile sau durerile, înseamnă că știm să conviețuim civilizat.

 26. livia a spus: 26 august 2019, ora 20:15

  La Satu Mare este o situatie speciala. Aici romanii sunt la pamint ungurii sunt uniti si fac ce vor ajutati de doua guverne

 27. Lari a spus: 26 august 2019, ora 20:12

  sunt pentru adevar. cum nemtii si francezii s-au impacat si dupa razboiul de o suta de ani se pot impca si unguri si romanii

 28. Mircea a spus: 26 august 2019, ora 20:06

  nu situ ce sa spun. pina acum nimeni nu a pus amindoua variantele in dezbatere. eu as vrea sa stiu mai multe despre trianon ca sa pot combate ideile reviziniste

 29. Marian a spus: 26 august 2019, ora 20:02

  Trebuie spuse lucrurile pe nume. Nici ungurii nici romanii nu trebuie sa isi uite istoria. bine ca sunt prezentate ambele variante. Dupa primele raspunsuri vad ca sunt respectate procentele populatiei majoritate si minoritare din Satu mare.

 30. Babacu a spus: 26 august 2019, ora 15:24

  Nu mai este de actualitate, istoria s-a consumat si nu mai poate fi intoarsa (numai mintile infierbintate mai cred ca pot schimba ceva). Dar istoria trebuie CUNOSCUTA, pentru a se evita repetarea ei. Totusi, s-ar putea face un compromis: politicienii maghiari sa nu mai vorbeasca de Trianon iar politicienii romani sa nu mai vorbeasca de Dictatul de la Viena. Sa lase pe seama istoricilor.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.