Image 1
Image 2

Sondaj: Credeţi că se va reuşi impozitatea pensiilor speciale cu 85%?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aşa numitele pensii “speciale” sau “nesimţite” au fost obiectul multor dispute politice. Toate partidele erau împotriva lor, dar când venea vorba despre tăierea lor găseau tot felul de scuze. Politicienii se acuzau reciproc că doar pe faţă sunt împotriva pensiilor speciale, în realitate beneficiind chiar ei de astfel de pensii. Au existat şi multe exagerări în ceea ce priveşte cuantumul lor. S-a vorbit despre 10-15- 20.000 de euro, dar o listă oficială nu a fost prezentată niciodată.

Centralizarea datelor de către Casa Naţionala de Pensii Publice, arata ca pentru luna mai beneficiază de pensii speciale de serviciu, un număr de 9.528 de persoane, cu 225 mai multe decât în perioada similară a anului trecut. 
4 088 din beneficiari sunt foştii magistraţi, procurori şi judecători, încadraţi potrivit prevederilor Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie la magistraţi este de 19.039 de lei, din aceasta suma 17.790 lei este suportată de la bugetul de stat, restul din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pe Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiază 1.788 pensionari, pensia medie este de 4.679 lei, din care 2.757 lei sunt suportaţi de la bugetul de stat.

1.788 de persoane beneficiază de pensii speciale conform legfislaţiei referitoare la personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor. În cazul lor, pensia medie se ridica la 4.679 lei, din care 2.757 lei fiind suportaţi de la bugetul de stat.

Pensionarii din cadrul Corpului diplomatic şi consular al României sunt în număr de 830. Ei primesc in medie o pensie specială de 5.765 lei, din care 3.307 lei fiind suportaţi din bugetul de stat.

1.426 de pensionari provin din rândul personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă. Aceştia primesc in medie o pensie specială de 11.345 lei, din care 7.759 lei sunt suportaţi de la bugetul de stat.

Mai primesc pensii de serviciu un număr de 605 persoane care s-au pensionat de la Curtea de Conturi. Ei primesc o pensie medie de 8.147 lei, din care 4.183 de lei este suportată din bugetul de stat.

Tot pensii speciale primesc si 768 de foşti parlamentari în valoare de peste 10 milioane de euro pe an. 542 de foşti deputaţi primesc pensii speciale, în funcţie de durata mandatelor petrecute în Parlament. Cea mai mare pensie este de 12.168 de lei, iar cea mai mică de 2.037 lei.

227 de foşti senatori primesc pensii speciale cuprinse între 12.167 de lei pe lună şi 2.883 de lei pe lună.
O altă categorie specială de pensionari o reprezintă 791 de foşti funcţionari parlamentari care primesc o pensia medie de 4.768 de lei, din care 2.760 lei vin de la bugetul de stat.

În regim de urgenţă, Parlamentul a votat, cu un singur vot împotrivă, un proiect de lege care impozitează pensiile speciale. Potrivit acestei legi care va merge la președinte pentru promulgare, si probabil va fi atacata la CCR, impozitarea diferenţei între pensia specială şi pensia realizată pe baza contributivităţii va fi de 10% pentru sumele cuprinse între 2.001 şi 7.000 de lei si 85% pentru sume care depăşesc 7.001 lei.

Preşedintele va promulga cu siguranţă legea, dar există posibilitatea să fier atacata la Curtea Constituţională. Dat fiind faptul că judecătorii de la CCR sunt ei înşişi beneficiari de pensii speciale, întrebarea noastră este următoarea:

[cardoza_wp_poll id=482]

1 comentariu

  1. Pensiile speciale nu impozitate trebe ci inlaturate !!!. Trebuie sa ramana doar pensiile pe baza de contributivitate !, si nimic altceva ca in orice stat normal, civilizat si democratic. Privilegiul acordat se poate si inlatura exact la fel cum a fost acordat si trebe inlaturat deoarece acordarea acetui privilegiu a fost o greseala care acum trebuie remediat prin inlaturare !!!. Nici macar moral nu poate ridica pretentii cineva sau sa beneficieze de ceva la care nu a contribuit cu nimica !. Pe Nerusinatii beneficiari nemultumiti trebuie trimisi sa-si caute dreptatea unde vor si la cine vor ca pe noi oamenii onesti si cinstiti nu ne intereseaza iar cui nu-i convine sa ne pupe in f..d si cu asta basta !.

Lasă un răspuns

Connect with